Vocea copiilor contează!

E timpul să fie auzită!

Copiii au dreptul să vorbească liber despre nevoile lor și să-și spună punctul de vedere în procesele de consultare și luare a deciziilor care le influențează creșterea și bunăstarea. Consiliul Consultativ al Copiilor a fost înființat în 2012 ca răspuns la acest drept pe care ei îl au, de a-și exprima liber gândurile în ceea ce-i privește, într-un cadru prietenos și sigur, știind că vocea lor va fi ascultată, respectată și integrată în procesele decizionale la nivel local, național și internațional.

  • Crearea unui spațiu sigur și prietenos în care copiii să-și poată exprima liber părerile și asigurarea unui proces real de consultare a beneficiarilor proiectelor World Vision Romania, începând cu județele în care Fundația este prezentă și cu impact la nivel național.
  • null
    Crearea unor mecanisme de participare reală a copiilor în procesele de luare a deciziilor și creșterea nivelului de înțelegere și consultare a copiilor din partea autorităților;
  • null
    Creșterea nivelului de participare a copiilor în procesele de luare ale deciziilor cu impact direct asupra lor;
  • null
    Capacitarea copiilor, parte a acestei structuri, pentru a crește capacitatea de reprezentare și leadership la nivelul grupului;
  • null
    Creșterea nivelului de înțelegere și asumare a ceățeniei active și voluntariatului în rândul copiilor și tinerilor, atât la nivelul propriei comunități cât și la nivel național.
  • null
    Copiii primesc periodic numeroase invitații la evenimente organizate la nivel european și internațional, în zecile de campanii, activități organizate, luări de poziție, discursuri și interviuri în media, cu scopul de a adresa nevoile copiilor din comunitățile pe care le reprezintă.
  • null
    Cei 48 de copii din cele 4 generații de până acum continuă să-și susțină punctele de vedere și să lupte pentru drepturile lor chiar și după încheierea mandatelor, în calitate de studenți la universitățile din țară (15 copii), din străinătate (17 copii), dar și în calitate de angajați în companii multinaționale sau chiar în cadrul unor departamente din Parlamentul European (16 copii).
  • null
    Toți copiii și tinerii care au făcut parte din Consiliul Consultativ au rămas alături de Fundație în calitate de alumni și ambasadori, fiind liderii de care copiii au nevoie să le reprezinte interesele în societate.
  • null
    Pe parcursul a 2 ani, cei 12 copii din Consiliului Consultativ au ocazia de a participa în programe de leadership, public speaking și storytelling, prin care dobândesc competențe ce-i ajută să susțină cauzele pentru care militează. Au oportunitatea de a exersa abilitățile acumulate în activități practice, care vizează componenta de advocacy, cetățenie activă și voluntariat.
  • null
    Prin intermediul celor 12 copii din Consiliu și al activităților la care ei participă, sunt reprezentate interesele a peste 15000 de copii din cele 5 județe în care Fundația este prezentă. Atât deciziile cu impact direct asupra vieții și bunăstării lor, cât și programele noastre în care aceștia sunt implicați, sunt bazate pe implicarea activă a CCC.

Cum funcționează CCC?

  • null
    Odată la 2 ani, 12 copii cu vârsta între 14 și 18 ani din comunitățile în care Fundația World Vision România este prezentă sunt aleși tot de către copii pentru a face parte din Consiliul Consultativ.
  • null
    În acești 2 ani, copiii participă la cursuri de formare, evenimente, mese rotunde, în care sunt învățați și sprijiniți să-și susțină punctul de vedere cu privire la deciziile cu impact asupra lor și a celorlalți copii din comunitate.
  • null
    Copiii din CCC evaluează, analizează și propun soluții pentru nevoile și problemele copiilor din comunitate, în aspecte legate de educația echitabilă, participare și protecția copilului.
  • null
    Problemele discutate de copii sunt analizate și incluse ulterior pe agenda de lucru World Vision România, fiind sunt integrate ca punct de pornireîn programele Fundației destinate copiilor.
  • null
    Copiii din Consiliul Consultativ se implică, de asemenea, în evenimente și parteneriate cu diferite ONG-uri, cu autoritățile locale sau cu structuri ale Uniunii Europene, fiind totodată vocea copiilor, pe care îi reprezintă în întâlnirile de lucru cu autoritățile locale, naționale și internaționale.
  • null
    Toate măsurile adoptate cu ajutorul copiilor din Consiliul Consultativ au un impact semnificativ pentru cei peste 15000 de copii din comunitățile vulnerabile, contribuind la îmbunătățirea calității vieții acestora și la dezvoltarea lor, prin acces la educație de calitate, protecție și oportunități de a se implica în viața comunității din care fac parte.

Prin ce s-a remarcat Consiliul Consultativ al Copiilor până în prezent?

Activitățile pe care  Consiliul Consultativ al Copiilor WVR le-a derulat de-a lungul timpului au fost susținute în sfera drepturilor copilului, cu accent pe educație, protecție și participare. Aceștia și-au aliniat activitatea în acord cu strategia WVR, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă -Agenda 2030 și parteneriatul global It takes a World to End Violence Against Children, devenind astfel parte activă a tuturor demersurilor derulate în acest sens la nivel național și internațional.

Implicare în proiectul Make Europe Sustainable for All

CCC s-a implicat în proiectul Make Europe Sustainable for All, organizând activități care promovează protejarea mediului înconjurător. Printre acestea se numără plantarea copacilor, susținerea de sesiuni de informare în școli, organizarea de campanii de ecologizare în comunitățile lor, realizarea de afișe și postere pentru distribuirea în comunitate, concursuri de slogane etc. Toate aceste acțiuni sunt integrate în planul de comunicare al CCC WVR și sunt menite să inspire și alți tineri prin puterea propriului exemplu.

Contribuție activă în proiectul It takes a World to End Violence Against Children

Copiii au derulat acțiuni derulate cu diferite ocazii, cum ar fi Ziua Internațională Anti Bullying, când împreună cu echipa de comunicare din WVR i-au încurajat pe oameni să fie empatici și buni cu cei din jurul lor, printr-o serie de video-uri în care au transmis mesaje anti-bullying. De asemenea, sesiuni de informare și workshop-uri au fost susținute de către copiii din consiliul consultativ pentru colegii și prietenii lor de aceeași vârstă.

Participare la lansarea raportului Child Rights Now la Geneva și New York

Nicoleta Popa, membră a CCC WVR, a participat la lansarea raportului Child Rights Now la Geneva (2018) și New York (2019), unde a vorbit despre rezultatele raportului național CRN, punând accent pe problema copiilor cu părinți plecați în străinătate.

Participare la European Development Days

Teodora Grîu și Alexandru Scafaru, reprezentanți ai copiilor din Consiliul Consultativ, au participat la cele 2 ediții ale evenimentului din 2017 și 2019, punctând aspecte referitoare la importanța accesului la educație de calitate, non-discriminatorie și echitabilă pentru toții copiii. Evenimentul a fost, de asemenea, prilej de lansare internațională a două materiale proprii ale copiilor, respectiv albumul de fotografie –„Aceasta este realitatea mea, tu o cunoști” și raportul „Impactul mediatizării violenței asupra copiilor din orașul Negrești, județul Vaslui. La baza acestui raport, a stat o cercetare inițiată și implementată de către copii.

Implicare în proiectul Vreau o școală ca la țară

CCC se implică activ în conturarea proiectului „Vreau o școală ca la țară” al organizației, venind cu perspectiva lor asupra modului în care ar trebui să arate școala din mediul rural, cum ar trebui să se desfășoare actul educațional și care ar trebui să fie relația dintre profesori și elevi.

Advocacy pentru climatul școlar în Vaslui

Copiii din CCC au susținut demersul echipei de Advocacy, prin pretestarea în județul Vaslui a chestionarului care vizează climatul școlar și modul în care percep elevii mediul școlar. Demersul a fost preluat și dezvoltat în cadrul parteneriatului Joining Forces România în care copii din județele Cluj, Vaslui și Dolj au gândit activități punctuale, care să răspundă nevoii lor de a avea o relație de încredere cu colegii și profesorii, activități care să consolideze relațiile dintre acestea, care să diminueze diferențele sociale și care să înlăture comportamentele agresive din cadrul școlilor.

Transport școlar gratuit în mediul rural

În urma cazului Alexandrei Măceșanu, copiii din CCC WVR au redactat și au trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, prin care au solicitat transport școlar gratuit în mediul rural și o prioritizare a drepturilor și intereselor copiilor.

Cercetare online asupra violenței sexuale a copiilor

Copiii au facilitat aplicarea online a 1200 de chestionare, parte a unei cercetări care vizează violența sexuală asupra copiilor. Ca urmare a datelor alarmante reieșite din analiză, copiii din consiliu au susținut sesiuni de informare și workshop-uri cu invitați din rândul psihologilor, asistenților sociali sau diferitelor autorități locale, care să informeze și să prevină situațiile de violență sexuală asupra copiilor.Peste 800 de copii au beneficiat de aceste sesiuni de informare.

Reprezentarea drepturilor copiilor la nivel local

Reprezentanții CCC au participat și au luat poziție în cadrul unei serii de mese rotunde cu reprezentanți ai structurilor consultative și autorităților locale, pe tema violenței asupra copilului, venind cu perspectiva proprie asupra modului în care copiii pot fi parteneri ai adulților în campaniile de prevenire a acestui fenomen.

Imnul Copiilor

Din dorința de a marca și celebra într-un mod creativ Ziua Internațională a Copilului, CCC a compus Imnul Copiilor, scriind versurile, înregistrând vocile și folosind coloana sonoră a uneia dintre piesele de la Voltaj (ambasador WVR).

Scrisoare deschisă către Ministrul Educației

În 2020, copiii din CCC au redactat o scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației în contextul pandemiei COVID19, cu accent pe provocările copiilor din mediul rural, în care au solicitat transport școlar gratuit și sigur pentru toți copiii din România, indiferent de mediul de proveniență.

Implicare în cercetarea „Children’s rights in times of Covid-19”

La nivel internațional, CCC s-a implicat în cercetarea ce a vizat modul în care izolarea din timpul pandemiei a afectat copiii și tinerii din proiectele World Vision International– „Children’s rights in times of Covid-19”. Raportul ilustrează provocările, preocupările și schimbările pe care copii și tinerii le-au experimentat în timpul pandemiei și modul în care acestea le-au afectat stabilitatea emoțională.

Speakeri în evenimente internaționale

Copiii au fost speakeri în cadrul evenimentelor de lansare a unor rapoarte, analize internaționale sau dezbateri pe diferite teme, venind cu perspectiva proprie asupra modului în care drepturile copilului trebuie cunoscute, respectate și asumate cu prioritate de liderii internaționali: 13th European Forum on the rights of the child,   Summer Shotout- Young Leaders Project, lansarea raportului „Our research, Our rights – Ending violence against children through the leon of child researchers from Bosnia&Hertzegovina, Brazil, Indonesia, Nicaragura, România and Sierra Leone, respectiv a raportului Child rights now.

Campanie de comunicare în social media în timpul pandemiei Covid 19

Pe timp de pandemie, copiii din CCC au realizat campania online #stauacasă, prin care au încurajat copiii și tinerii să fie responsabili și să respecte restricțiile din perioada de izolare socială impusă în contextul pandemiei COVID-19.

Scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației Naționale și Președintei ANDPDCA

Pe 1 iunie 2021, cu spriinul copiilor din proiectele WVR, Consiliul Consultativ inițiază o scisoare deschisă, în care atrage atenția asupra modului în care pandemia a adâncit problemele copiilor din mediul rural, venind cu mărturii autentice despre starea emoțională a copiilor în perioada pandemiei, școală online, relația cu părinții, temerile și provocările lor.

Speakeri în dezbateri pe tema educației

Copiii din CCC au participat în calitate de speakeri la dezbaterile oragnizate de WVR în parteriat cu parteneri media naționali: „Cursa celor 30 de ani de educație în România”, „Ziua Educaţiei: lecţiile pandemiei”, „Bunăstarea copilului în pandemiei şi dincolo de ea”, „Educația Digitală asimptomatică”

Premiere în Consiliul Trienal Wold Vision International

În cadrul participării la Consiliul Trienal al World Vision International din Filipine (Manila, 2019), copiii din CCC World Vision România au primit recunoaștere și au fost premiați pentru implicarea și devotamentul lor, pentru ideile îndrăzneţe, iniţiativele implementate, luările de poziţie și permanenta colaborare și informare a leadership-ului WVR. Premiul recunoaște modul în care copiii din CCC, informează deciziile leadershipului WVR și parteneriatul copiilor cu Boardul organizației.

Manifestul copiilor din CCC WVR

Lansat de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, manifestul este un demers de advocacy pe care copii din stucturile consultative ale WVR îl lansează pentru a puncta aspecte ce țin de modul în care este recunoscut și respectat dreptul la educație, protecție și participare, îndemnând la non-discriminare și echitate pentru fiecare copil din România mediului rural. Este instrumentul prin care, în contextul pandemic al anului 2020 , copiii revendică încă o dată drepturile care le-au fost recunoscute și garantate de către Convenția cu privire la drepturile copiilor.

Co-facilitarea unui eveniment în calitate de partener în Alianța Joining Foces Romania

Arlett Faifer, reprezentanta copiilor din CCC, a fost implicată în co-facilitarea evenimentului de lansare a raportului Child Rights Now, la nivel național,  un raport care prezintă rezultatele analizei modului în care drepturile copiilor din România au fost respectate în ultimii 30 de ani în România și evidențiază 7 probleme care afectează copiii, care necesită intervenție urgență.

Implicare în consultări naționale și internaționale în vederea elaborării Strategiei Drepturilor Copilului

Consiliul Consultativ WVR rămâne grup de referință național în contextul drepturilor copilului cu accent în implicarea lor în procesele de luare a deciziilor. Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție invită CCC WVR să se alăture grupului de lucru format la nivel național, în vederea procesului de consultare cu privire la elaborarea noii Strategii pentru Drepturile Copilului 2021-2027. Aceeași invitație onorată cu maturitate și multă implicare din partea copiilor din CCC WVR, am văzut-o și în procesul de elaborare a Strategiei Comisiei Europene cu privire la Drepturile copilului și Strategia de garantare a acestora, din perioada octombrie – decembrie 2020.

Copiii din CCC publica articole în presa internațională

Georgiana Vasiloiu publică primul articol în „Jurnal of Youth Development” unde, sub forma unor scrisori deschise, se adresează în egală măsură tinerilor și adulților cercetători și vorbește despre cât de valoroasă și importantă este implicarea copiilor și tinerilor în procese de tip youth lead researches, atât pentru copii și tineri, cât și pentru mediul academic.

Studii și rapoarte realizate cu ajutorul CCC

Contribuția ta

Programul de leadership pe care copiii din CCC WVR îl parcurg, precum și initiațivele acestora, care se reflectă în numeroase activități în comunitățile rurale, precum și în prezența la evenimente naționale și internaționale, este integrat ca finanțare în cadrul programelor de sponsorship pe care World vision România le derulează cu spriinul birourilor suport World Vision International. Punctual, aceste inițiative beneficiază și de sprijinul donatorilor corporate sau individuali ca parte a proiectului Vreau în clasa a 9-a!
Și tu poți contribui la aceste demersuri, prin care vocea copiilor este cu adevărat auzită în procesele de luare a deciziilor care îi privesc. Prin susținerea activității Fundației poți face parte din drumul copiilor către un viitor din care să nu lipsească educația de calitate, protecția și participarea, ceea ce pe termen lung va avea un impact semnificativ în bunăstarea lor și a comunității din care provin.