Fă Bine la puterea 20!
Alege bine pentru educație și redirecționează 20% din impozitul anual pe profit.
Ce înseamnă pentru tine 20% din impozit?
20% este o facilitate fiscală, care permite persoanelor juridice să susțină o cauză care se identifică cu valorile și cultura organizației, prin redirecționarea unui procent din impozitul pe profit. Totul se face prin completarea unui contract de sponsorizare între beneficiar (în cazul de față Fundația World Vision România) și sponsor (persoana juridică).
Persoanele juridice vor plăti impozitul integral, însă un procent de 20% din suma totală poate fi redirecționat către o entitate non-profit, cum e și Fundația World Vision România.
Sponsorizându-ne, alegi să susții copiii vulnerabili din mediul rural de care avem grijă prin programele noastre de educație.
Cum procedezi?
Compania ta poate redirecţiona 20% din impozitul pe profit către un ONG (sau mai multe) într-un termen de 6 luni de la depunerea declaraţiei pe profit (conform Ordin 1679/2022). Astfel, completezi:
- contractul de sponsorizare (pe care îl trimiţi către noi pe email la adresa ania_nedelcu@wvi.org sau fizic la adresa Str. Rotaṣului nr 7, Bucureṣti) şi
- formularul 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor” (se completează şi se editează cu ajutorul programului de asistenţă, asigurat gratuit de către ANAF),
iar noi o să primim suma înscrisă de tine în formular, din taxele plătite deja de companie.
Când depui documentele (formularul 177 ) nu uita să ne trimiţi ṣi nouă contractul de sponsorizare.
Cum completezi formularul 177?
Iată ce trebuie să completezi:
- La secțiunea II a formularului, „Redirecționarea impozitului pe profit”, bifează căsuța 1: „Sponsorizare către entități persoane juridice fără scop lucrativ”
- La secțiunea II, „Date de identificare a beneficiarului”, include informațiile de mai jos:
FUNDAŢIA WORLD VISION ROMÂNIA
Cod de identificare fiscală: 9232411
Judeţ: Bucureṣti; Sector 1
Localitate: Bucureṣti
Cod poṣtal: 012167
Stradă ṣi număr: Str Rotaṣului nr 7
Telefon: 0731 444 641
Email: donatori@wvi.org
Cont bancar (IBAN): RO26BREL0002000736060100
Ce înseamnă pentru copii 20% din impozit?
O masă caldă
Șansa de a merge la liceu
Haine și încălțăminte
Consiliere psihologică
O viață mai bună prin educație
Iar dacă noi nu te convingem, poate te convinge Cristina.
În ultimul an și jumătate, am plecat de trei ori la muncă în Germania cu ai mei. Munceam câte o lună – două și mă întorceam acasă (între plecări, mai lucram ca vânzătoare la supermarketul din sat). Prima oară, am plecat la cules de căpșuni. Erau dimineți în care simțeam că nu mă mai pot da jos din pat. Programul te obosea cel mai mult. Începeai la patru dimineața și terminai la șapte seara. Aveai o oră pauză.
Mi-am dat seama că nu voi avea o viață mai bună dacă nu fac școală. Așa că am pus bani deoparte cu gândul că trebuie să ajung la facultate. Știam că am potențial. Îmi spuseseră și profesorii de la școală. Am fost olimpică pe țară la Limba Latină. O lună nu am făcut altceva decât să învăț de dimineață până seara. Așa am reușit să iau Bac-ul și să intru anul acesta la Facultatea de Limbi Străine din Sibiu.
Nu știu dacă aș fi avut ambiție așa mare să merg la facultate fără programul “Vreau în clasa a 9-a”. La prima întâlnire din program, eram cel mai timid copil, dar pe parcursul activităților lunare mă îmbogățeam. Din toate punctele de vedere. În suflet, în minte, în vocabular. Am învățat cum să vorbesc în public, să-mi exprim un punct de vedere cu argumente și să-mi fac un CV. M-a ajutat să-mi dau seama că dacă vrei să realizezi ceva în viață, șansele nu-ți vor pica din cer.
Trebuie să lupți pentru ceva în viață, iar World Vision te pregătește pentru a-ți împlini visurile.
– Cristina, alumnă în programele World Vision România
Citeṣte aici raportul Vreau în clasa a 9-a și aici raportul Pâine și Mâine.
Cine poate dona 20%?
Plătitorii de impozit pe profit
Contribuabilii care efectuează sponsorizări, potrivit legii au posibilitatea de a reduce impozitul pe profit datorat bugetului de stat, până în limita a 0,75 % din cifra de afaceri, însă nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Sumele care rămân nededuse în anul fiscal, întrucât depășesc limita minimă care se scade din impozitul pe profit, pot fi reportate în următorii 7 ani consecutivi.