Vocea copiilor contează!

E timpul să fie auzită!

Copiii au dreptul să vorbească liber despre nevoile lor și să-și spună punctul de vedere în procesele de consultare și luare a deciziilor care le influențează creșterea și bunăstarea. Consiliul Consultativ al Copiilor a fost înființat în 2012 ca răspuns la acest drept pe care ei îl au, de a-și exprima liber gândurile în ceea ce-i privește, într-un cadru prietenos și sigur, știind că vocea lor va fi ascultată, respectată și integrată în procesele decizionale la nivel local, național și internațional.

  • Crearea unui spațiu sigur și prietenos în care copiii să-și poată exprima liber părerile și asigurarea unui proces real de consultare și participare a copiilor din proiectele World Vision Romania la deciziile care în privesc în mod direct, începând cu județele în care fundația este prezentă și cu impact la nivel național.
  • null
    Crearea unor mecanisme de participare reală a copiilor în procesele de luare a deciziilor și creșterea nivelului de înțelegere și consultare a copiilor din partea autorităților;
  • null
    Creșterea nivelului de participare a copiilor în procesele de luare ale deciziilor cu impact direct asupra lor;
  • null
    Capacitarea copiilor, parte a acestei structuri, pentru a crește capacitatea de reprezentare și leadership la nivelul grupului;
  • null
    Creșterea nivelului de înțelegere și asumare a ceățeniei active și voluntariatului în rândul copiilor și tinerilor, atât la nivelul propriei comunități cât și la nivel național.
  • null
    Copiii din Consiliul Consultativ participă la cursuri de formare, evenimente, mese rotunde, în care sunt învățați și sprijiniți să-și susțină punctul de vedere cu privire la deciziile cu impact asupra lor și a celorlalți copii din comunitate.
  • null
    Copiii din Consiliul Consultativ evaluează, analizează și propun soluții pentru nevoile și problemele copiilor din comunitate, în aspecte legate de educația echitabilă, participare și protecția copilului.
  • null
    Problemele discutate de copii sunt analizate și incluse în obiectivele fundaţiei și aduse în atenția autorităților locale și naționale.
  • null
    Copiii din Consiliul Consultativ se implică, de asemenea, în evenimente și parteneriate cu diferite ONG-uri, cu autoritățile locale sau cu structuri ale Uniunii Europene, fiind totodată vocea copiilor, pe care îi reprezintă în întâlnirile de lucru cu autoritățile locale, naționale și internaționale.
  • null
    Toate măsurile adoptate cu ajutorul copiilor din Consiliul Consultativ au un impact semnificativ pentru copiii din comunitățile vulnerabile, contribuind la îmbunătățirea calității vieții acestora și la dezvoltarea lor, prin acces la educație de calitate, protecție, participare și oportunități de a se implica în viața comunității din care fac parte.
  • null
    Ca urmare a implicării în activități, copiii își dezvoltă abilitățile de comunicare, relaționare, capătă mai multă încredere în forțele proprii. Ei devin cetățeni activi, implicați și pregătiți să schimbe în bine realitățile cu care ne confruntăm, atât pentru ei, cât și pentru comunitățile lor.  ​
  • null
    Astfel, copiii militează pentru respectarea drepturilor lor prin participarea la conferințe și dezbateri cu autoritățile locale și naționale, publicarea de articole, editarea și trimiterea de luări de poziție, realizarea de conținut media pentru canalele de social media ale fundației și ale consiliului consultativ (videos, interviuri, manifeste etc)​

Prin ce s-a remarcat Consiliul Consultativ al Copiilor până în prezent?

Activitățile pe care Consiliul Consultativ al Copiilor WVR le-a derulat de-a lungul timpului au fost susținute în sfera drepturilor copilului, cu accent pe educație, protecție și participare. Aceștia și-au aliniat activitatea în acord cu strategia WVR, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă -Agenda 2030 și parteneriatul global It takes a World to End Violence Against Children, devenind astfel parte activă a tuturor demersurilor derulate în acest sens la nivel național și internațional.

We ALL Matter

We are different, unique, but equal in rights. We ALL matter. We matter because we are TOGETHER. Cu acest mesaj am încheiat școala de vară din proiectul  – DEC, Ukraine Refugee Crisis Response in Romania – Phase II – la care au luat parte 18 copii și tineri ucraineni din centrele noastre Happy Bubble, alături de 18 copii și tineri din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România. A fost despre diversitate, integrare, echitate, și multe experiențe frumoase despre cum putem fi prieteni și învăța unii de la alții, indiferent de limba vorbită, naționalitate sau preferințe culturale. Copiii și tinerii participanți au luat parte la diverse exerciții interculturale, dar și la ateliere despre integrare, diversitate, drepturile copiilor, acceptare și creșterea încrederii în sine.

Școala de vară “We Are All Equal” a avut loc în cadrul proiectului ,,DEC, Ukraine Refugee Crisis Response in Romania – Phase II”, în perioada 18 – 21 iunie 2024, la Domeniul Roa Avrig. De-a lungul anului, cei 18 copii și tineri ucraineni, alături de cei 18 copii și tineri din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România au luat parte la un program de mentorat online care a avut ca teme principale: protecția și participarea copiilor, drepturile copiilor, comunicare și public speaking, mental health etc.

Guvernul copiilor și tinerilor

Cum ar guverna copiii România de azi și România viitorului lor? Alături de copii și tineri din alte 11 organizații din România, tinerii noștri din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision Romania sunt parte din Guvernul Copiilor și Tinerilor – un program inovator inițiat de FONPC – dedicat asigurării unei voci autentice copiilor și tinerilor din societatea noastră. Timp de două luni, copiii și tinerii au lucrat la propriul program de guvernare care a fost lansat oficial în luna mai 2024 în fața mai multor autorități naționale.

Mara și Mihăiță, membri în Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision Romania și participanți la proiectul #YoungDemo, și-au asumat cu încredere rolul de miniștri ai Educației și Digitalizării și au venit cu propuneri concrete cu privire la prezentul și viitorul generației lor! Alături de ei pe scenă a fost și Gabriel, secretar de stat în Ministerul educației, care a venit cu întrebări către autoritățile prezente. Felicitări, dragii noștri!

Mara Surugiu, ministrul Educației, a propus extinderea programului școală după școală, dezvoltarea de programe de intervenţie pentru elevii de liceu în vederea prevenirii abandonului școlar și chiar lansarea unei platforme online unde copiii și părinții pot reclama un caz de abuz în școală. ,,Planul nostru de guvernare definește o școală care îi oferă copilului cunoștințe, dar și abilități, îl face să se simtă protejat, ascultat, în siguranță, pregătindu-l pentru viață. Mă bucur să mă uit în sală și să văd că suntem înconjurați de atât de mulți oameni care fac tot ce la stă în putință să îmbunătățească calitatea educației și a vieții copiilor. În educația pe care vrem să o definim împreună niciun copil nu este lăsat în urmă.” a spus Mara.

Mihăiță Micu, ministrul Digitalizării, a vorbit despre eficiența unei platforme digitale de lecții și meditații care să pregătească elevii din medii dezavantajate pentru evaluările de sfârșit de gimnaziu și liceu, precum și despre necesitatea accesului la tehnologie modernă în scoli, în special în zonele dezavantajate. ,,O educație digitală realizată la timp, în cadrul școlii, cu acces la tehnologii noi și cu profesori instruiți va crește competența viitoarei forțe de muncă din România. Mai mulți tineri vor dobândi abilități digitale esențiale. Vor fi mai ușor de angajat și mai competenți în carierele lor.” a spus Mihăiță.

Vizită de studiu la Bruxelles

Ca participanți la proiectul #YOUNGDEMO, tinerii noștri din Consiliul Consultativ al Copiilor au luat parte, în luna martie 2024, la o vizită de studiu la Bruxelles acolo unde, în întâlniri cu mai mulți europarlamentari, și-au susținut opiniile cu încredere și au adresat întrebări relevante despre lucrurile care îi preocupă, importante pentru prezentul și viitorul generației lor.

Au discutat despre impactul inteligenței artificiale, drepturile copilului, importanța exercitării dreptului la vot, climă și mediu, agricultură și dezvoltare rurală, dinamica pieței muncii, antreprenoriat și internship.

Vizita de studiu la Bruxelles a reunit peste 50 de tineri din România, Germania, Slovenia, Cipru, Grecia, Italia, țări partenere în proiectul YoungDemo. Timp de un an, aceștia au luat parte la un program online de mentorat în comunicare, advocacy, drepturi și valori europene. La Bruxelles, tinerii au avut ocazia să pună în practică cele învățate de-a lungul anului, dar s-au bucurat și de timpul petrecut împreună, legând prietenii frumoase. Totodată, ei au vizitat pentru prima dată Parlamentul European și au aflat mai multe lucruri despre formarea Uniunii Europene și rolul instituțiilor europene.

Activitatea a fost organizată cu sprijinul Europuls – Centrul de Expertiza Europeana, în cadrul proiectului Young Leaders United for Democracy (#YoungDemo), finanțat de Uniunea Europeană și desfășurat de World Vision România alături de parteneri din alte șase țări europene.

Studii și rapoarte realizate cu ajutorul CCC

Contribuția ta

Programul de mentorat în comunicare, advocacy și leadership pe care copiii din Consiliul Consultativ îl parcurg, precum și initiațivele acestora, care se reflectă în numeroase activități în comunitățile rurale, precum și în prezența la evenimente naționale și internaționale, este integrat ca finanțare în cadrul programelor pe care World Vision România le derulează cu sprijinul donatorilor corporate sau individuali.

Și tu poți contribui la aceste demersuri, prin care vocea copiilor este cu adevărat auzită în procesele de luare a deciziilor care îi privesc. Prin susținerea activității Fundației poți face parte din drumul copiilor către un viitor din care să nu lipsească educația de calitate, protecția și participarea, ceea ce pe termen lung va avea un impact semnificativ în bunăstarea lor și a comunității din care provin.