Ai puterea de a schimba destinul unui adolescent din mediul rural. 

Ajută-l să meargă la liceu.

Vă așteptăm în noul an educațional! Am dat startul înscrierilor pentru noul an din programul “Vreau în clasa a 9 a”! Dacă ești interesat, completează formularul de preînscriere, iar pentru mai multe detalii, consultă și Ghidul de înscriere.

 

Sunt eligibili elevii din cadrul unităților de învățământ din județele Bacău, Brăila, Cluj, Dolj, Galați, Ialomița, Iași, Ilfov, Vaslui, Vâlcea.

56% dintre elevi nu își continuă studiile după terminarea clasei a 8-a din cauza situației materiale în care se află. Deși educația este gratuită, costurile de susținere a acestora la liceu sunt foarte greu de acoperit de către părinți, lucru care îi determină pe copii să renunțe.

Alege să te
implici

Perioada de implicare

Altă valoare:
Lei
Observații:

Mulţumim mult,
ai ales să donezi suma de 90 LEI

*Sumă care acoperă pachetul educaţional lunar complet pentru un elev de liceu

Poţi dona ṣi prin:

Trimite 2 Euro* pe lună prin SMS la 8845 cu textul LICEU.

*Valoarea Donaţiei este de 2 Euro/lună

Suma alocată cauzei este de 2 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul este reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.

Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom România Mobile şi Vodafone România.

Pentru donaţii în LEI:

RO26 BREL 0002 0007 3606 0100, Libra Bank Băneasa, cod Swift: BREL ROBU.

Pentru donaţii în EURO:

RO74 CITI 0000 0008 2502 4018, CITIBANK SA, cod Swift CITIROBU.

Pentru donaţii în USD:

RO30 CITI 0000 0008 2502 4034, CITIBANK SA, cod Swift CITIROBU.

Susţine un elev, ajută-l să meargă la liceu!

Cum susții un elev la liceu?

  • Toți elevii înscriși în program beneficiază de o sumă de bani lunară și de acces la activități de educație non-formală, consiliere și meditații.
  • null
    Relaţia dintre Fundaţia World Vision şi familia elevului are la bază un contract de donaţie;
  • null
    Pentru fiecare elev se realizează un plan individual de intervenţie;
  • null
    Se monitorizează modul în care elevul îşi cheltuiește suma de bani, prin discuţii şi documente;
  • null
    Elevul este consiliat individual, îi este monitorizată situaţia şcolară şi beneficiază de activități lunare și tabere de vară;
  • Pentru a efectua donaţia pentru susţinerea elevului, avem disponibile două modalităţi de plată. Poți dona prin transfer bancar sau direct pe pagina programului.
  • null
    Pentru opțiunea de transfer bancar, datele sunt:
    Destinatar – Fundaţia World Vision România
    RO 26 BREL 0002 0007 3606 0100 deschis la LIBRA BANK SA – AGENTIA BĂNEASA (RON)

    RO74 CITI 0000 0008 2502 4018 deschis la CITIBANK SA, cod Swift CITIROBU (EUR)

    RO30 CITI 0000 0008 2502 4034 deschis la CITIBANK SA, cod Swift CITIROBU Cod fiscal RO9232411 (USD)

    Te rugăm să menţionezi la secţiunea „detalii transfer” numele elevului. Acest lucru ne ajută să identificăm rapid şi corect beneficiarul donaţiei tale.

  • null
    De asemenea, poți alege să donezi online prin plata cu cardul bancar, accesând această pagină.

Pe parcursul celor 16 ani de când a fost lansat programul Vreau în clasa a 9-a, s-au schimbat foarte multe aspecte, începând cu costul bunurilor pe care le donăm elevilor, costul aferent activităților, până la combustibilul pe care îl folosim pentru deplasarea în teren.
Mai mult decât atât, contextul economic a generat creṣteri de costuri, pe care dacă nu le acoperim, abandonul școlar e la un pas distanță.
Creșterea donației lunare la suma de 500 de lei a fost o necesitate. Aceasta ne oferă posibilitatea să fim alături de elevii din mediul rural în concordanță cu nevoile lor actuale.

  • Alocarea costurilor aferente donației lunare se face după cum urmează:
  • null
    100 lei (20%) – suma lunară pe care fiecare copil o primește în numerar; această sumă contribuie la acoperirea costurilor de cazare, transport, îmbrăcăminte, încălțăminte și cărți, în funcție de necesitățile elevului
  • null
    300 lei (60%) – pentru desfășurarea următoarelor activități:

    Sesiuni lunare de educație non-formală, atât în format fizic cât și online, în care elevii își dezvoltă abilități de viață, susținute de coordonatorul angajat din partea fundației în fiecare județ în care se defășoară programul;

    Monitorizarea și evaluarea situației școlare – sprijin continuu oferit bursierului pentru îmbunătățirea cunoștințelor și creșterea progresivă a mediei școlare peste 7 (progresiv până la clasa a 12-a);

    Meditații la principalele materii de studiu pentru BAC, discutii cu profesorii;

    Mentorat vocaţional și consiliere individuală sau de grup în funcţie de nevoile identificate în rândul elevilor;

    Vizite de specialitate: elevii au posibilitatea de a participa la vizite la universități și/sau companii în cadrul cărora vor primi informațiile necesare pentru stabilirea traseului vocaţional;

    Componenta de responsabilitate socială: elevul, agent al schimbării în satul său (identificarea nevoilor la nivelul comunităţii, dezvoltarea ṣi implementarea de proiecte specific pentru grupurile ţintă vulnerabile din comunităţile rurale- elevi ciclu primar, gimnazial etc);

    Tabară de vară: activităţi non-formale de dezvoltare personală, activităţi recreative, etc desfăṣurate indoor sau outdoor (sprijinul financiar de pe perioada verii se alocă pentru organizarea taberei de vară).

    Costuri salariale staff ( asistenti sociale si psihologi) implementare proiect.

    Costuri transport pentru deplasare in comunitati si realizarea activitatilor.

  • null
    100  lei (20%)costurile administrative corelate cu implementarea programului; promovarea acestuia și menţinerea relaţiei cu donatorii.
  • Explicația constă în tipul de intervenție al organizației World Vision la nivel internațional, tip de intervenție care se regăsește și în toate programele noastre. Mai exact, nu dăm beneficiarului „peștele”, îi dăm „undița și îl învățăm să pescuiască”. Astfel, având în vedere tipologia beneficiarilor, alegem să le dăm doar o parte din bani în mână, iar cu restul facem eforturi pentru a le oferi contexte de învățare și dezvoltare specifice vârstei și adaptate cerințelor actuale. Fie că este vorba de activități lunare de educație non-formală, tabere, meditații sau sesiuni de consiliere psihologică, toate sunt în mod direct pentru ei și pun cărămizi la dezvoltarea lor. Este o intervenție directă și focusată, la care nu avem siguranța că ei ar avea acces dacă le-am da banii în mână.
    Este o intervenție diferită de ceea ce fac alte organizații care oferă într-adevăr burse cash cu valoare mare copiilor, dar nu se preocupă de monitorizarea modului în care sunt cheltuiți acești bani și de impactul pe care donația respectivă îl are asupra dezvoltării elevului de astăzi în adultul de mâine.
    Dacă ar fi să facem o estimare în bani a tuturor beneficiilor pe care le are un elev înscris în programul nostru, ele depășesc deseori suma de 500 de lei.
    De exemplu, în decurs de un an, un adolescent înscris în program poate primi pe lângă cei 100 de lei și următoarele:
  • null
    ṣedinţe de mentorat – 100 lei/ṣedinţă
  • null
    pachet de cărţi – 80 lei;
  • null
    meditaţii – 100 lei/ṣedinţă;
  • null
    pachet de alimente în cadrul activităţilor – 180 lei/an;
  • null
    rechizite – 75 lei/elev (penar echipat plus papetărie)

După realizarea primei donaţii, vei primi din partea elevului pe care îl susții o scrisoare de prezentare. Această scrisoare reprezintă o primă oportunitate de a afla mai multe informaţii despre el sau ea, despre activitatea sa şcolară şi planurile de viitor.
Dacă vei dori, vei putea continua corespondența cu elevul pe care îl susții prin intemediul departamentului Customer Care. La finalul fiecărui an școlar vei primi informații despre rezultatele școlare pe care le-a obținut.
Vei primi, de asemenea, un newsletter care conţine informaţii despre activităţile desfăşurate în cadrul proiectului.
Dacă donația ta e recurentă, în fiecare lună vei primi un mesaj de confirmare după primirea donației.
Dacă la un moment dat vei face un cadou elevului pe care îl susții, vei primi un mesaj de mulțumire și / sau fotografii.

  • Recomandăm ca lungimea scrisorii să nu depăşească două pagini.
  • null
    Încurajează elevul în educaţia, pasiunile şi eforturile sale;
  • null
    În primele scrisori, povestește-i despre familia ta, despre pasiunile şi activitatea ta de zi cu zi;
  • null
    Pe măsură ce relaţia dintre tine şi elev se dezvoltă, subiectele vor veni de la sine;
  • null
    Dacă dorești, poți include în mesaj o fotografie cu tine.

Scrisoarea de prezentare o vei primi în maxim o lună de la data efectuării primei donaţii.
Toate celelalte scrisori le vei primi după aproximativ o lună de la data expedierii scrisorii tale/ trimiterii cadoului. Dacă a trecut termenul la care trebuia să primești o scrisoare şi nu ai primit-o, te rugăm să ne contactezi la adresa: donatori@wvi.org.

Urmează aceiaşi paşi ca şi la donaţia lunară, dar menţionează la „detalii transfer” (dacă donezi prin transfer bancar) sau la câmpul Observații (dacă donezi cu ajutorul cardului bancar) faptul că suma donată reprezintă un cadou suplimentar pentru elev, precum şi numele acestuia.
Dacă dorești să se cumpere ceva anume din donaţia suplimentară, te rugăm să ne anunţi. În caz contrar, reprezentantul World Vision împreună cu copilul şi familia acestuia vor identifica nevoile materiale prioritare ale elevului, iar donaţia ta va fi folosită pentru a le acoperi.
Pentru a evita crearea disensiunilor în comunitate, te rugăm să nu trimiţi mai mult de trei astfel de donaţii într-un an, iar valoarea lor totală fie de maximum 1000 de lei.
Sumele care depăşesc acest plafon vor fi utilizate pentru activităţi din proiect care implică mai mulţi elevi.

  • Sigur! Dacă dorești să îi trimiţi elevului un cadou, te rugăm să îl expediezi la adresa biroului World Vision din judeţul din care provine copilul.
    Adresele birourilor World Vision România care implementează proiectul Vreau în clasa a 9-a sunt:
  • null
    World Vision România Biroul zonal Cluj Str. Republicii nr 70, Cod 400015, Cluj-Napoca Jud. Cluj
  • null
    World Vision România Biroul zonal Dolj Str. Mirceşti Bl. M5, Sc 1 Ap1 Cod 200506 Craiova Jud. Dolj
  • null
    World Vision România Biroul zonal Ialomiţa Str. Rotașului nr.7 Sector 1 Bucureşti
  • null
    World Vision România Biroul zonal Vâlcea Str. Henri Coandă nr. 12A Cod 240167 Râmnicu Vâlcea, Jud. Vâlcea
  • null
    World Vision România Biroul zonal Iaşi Str. Iarmaroc, nr.44, cam 100, Iaşi, jud. Iaşi
  • World Vision România încurajează întâlnirea dintre donator şi elev. Găsești mai jos câteva detalii legate de organizarea vizitelor.
  • null
    Standardele World Vision de protecţie a copilului impun prezentarea următorului document cu 3 săptămâni înainte de data la care dorești să îl vizitezi pe elev: certificat de integritate comportamentală.
    Este o prevedere prin care ne asigurăm că beneficiarii noştri nu vor fi expuşi niciunui risc, întrucât ne asumăm misiunea de a le proteja bunăstarea.
    Acest document se eliberează de către Poliție, iar mai jos vei găsi un link către informații despre cum îl poți obține.

    Cerere adeverință de integritate comportamentală

  • null
    Pentru că organizarea unei vizite cere timp, te rugăm să ne contactezi cu aproximativ 3 săptămâni înainte de data la care dorești să îl vizitezi pe elev.
  • null
    World Vision România îți va face legătura cu un reprezentant care te va însoţi pe parcursul vizitei.
  • null
    Întâlnirea se va desfăşura în biroul zonal World Vision din judeţul din care provine elevul.
  • null
    Pentru a stabili detaliile, te rugăm să ne contactezi telefonic sau via email.
  • null
    Vizitele se pot organiza în timpul săptămânii, de luni până vineri, preferabil în timpul anului şcolar.
  • null
    Vizitele au loc în afara orelor în care elevul e la şcoală.
  • null
    Din rațiuni ce țin de protecția copilului dar și a datelor personale, te rugăm să nu ceri și să nu oferi elevului date de contact (adresă de domiciliu, email, număr de telefon).
  • null
    Este interzis să oferi bani elevului sau personalului pe parcursul vizitei. Dacă dorești să faci un cadou în bani pentru copil sau pentru program, te rugăm să urmezi instrucţiunile de la secţiunea Cum pot să ajut elevul în afara donaţiei lunare? Pot sa trimit sume suplimentare?.
  • null
    World Vision România îşi rezervă dreptul de a nu onora vizitele care nu sunt anunţate în timp util.
  • null
    Costurile legate de vizită (transportul elevului la/de la locul de întâlnire sau alte cheltuieli ocazionale) vor fi suportate de către tine. Îți vom comunica o estimare a acestora în timp util.
  • Programul a fost lansat în 2008, cu scopul de a sprijini elevii din mediul rural, fără posibilităţi materiale, dar cu rezultate şcolare bune, să îşi continue studiile la liceu. Cu un istoric de peste 15 ani, programul Vreau în clasa a 9-a a însemnat:
  • null
     4500 elevi susținuți cu donație lunară
  • null
    995 elevi în program în anul școlar 2022-2023
  • null
    88% rata de promovabilitate la bacalaureat
  • În prezent, programul se desfăşoară pentru un număr record de peste 997 de elevi din mediul rural, din 15 județe. Pentru mai multe detalii despre rezultatele și impactul programului Vreau în clasa a 9-a în anul 2022 poți consulta Raportul anual al programului.
  • peste 1500 de ședințe de mentori și meditatori, livrate de peste 150 de voluntari

Află mai multe despre Vreau în clasa a 9-a

  • Subfinanțarea educației și alocarea deficitară de resurse, care cresc gradul de inechitate dintre învățământul din mediul rural și cel din mediul urban;
  • 62,1% dintre elevii României învață la sat, iar jumătate dintre aceștia nu-și permit să își continue studiile după finalizarea gimnaziului;
  • Aproximativ 40% dintre elevii de clasa a VIII-a din mediul rural au avut rezultate sub 5 la Evaluarea Națională;
  • 5,6% dintre elevii din mediul urban au obținut medii sub 7 la Evaluarea Națională, în timp ce procentul elevilor din mediul rural depășește 8%;

Emigrarea tot mai ridicată a tinerilor care pleacă să muncească în străinătate.

  • Prin îndeplinirea obiectivelor programului, ne dorim, înainte de toate: progresul anual școlar al elevilor, reducerea ratei de absenteism la un procent de sub 5%, precum și creșterea ratei de promovabilitate a examenului de bacalaureat la peste 75%;
  • Un alt indicator important urmărește capacitarea a minim 70% totalul elevilor beneficiari cu abilități specifice domeniului dezvoltării personale, comunicării și orientării vocaționale.

Scopul programului este reprezentat de contribuția la reducerea inegalității de șanse pentru elevii din mediul rural și periurban în vederea continuării și promovării liceului prin atingerea potențialului maxim de dezvoltare.

Obiectivele programului vizează sprijinirea elevilor din mediul rural în vederea continuării și promovării studiilor liceale și echiparea tinerilor cu abilități de viață în vederea integrării în mediul liceal și maximizarea succesului pe traiectoria educațional/profesional ulterior.

Rezultate până în prezent

Perioada 2008 – 2024

peste 4450

de elevi beneficiari

peste 83%

dintre elevii absolvenți

au devenit studenți

peste 950

de elevi sustinuţi în anul școlar 2023-2024

86,7%

dintre elevi au promovat examenul de Bacalaureat în anul 2024

peste 150

de voluntari și mentori

1197

sesiuni de meditaţii la principalele materii de studiu pentru examenul de Bacalaureat

385

comunități rurale din 20 județe din care provin elevii programului

533

ședințe individuale și de grup de consiliere vocațională

Cum știm unde e nevoie de ajutor?

Programul Vreau în clasa a 9-a a fost inițiat în 2008 ca răspuns la nevoia acută a elevilor din mediul rural de a recupera pierderile din ciclul gimnazial și de a fi sprijiniți în continuare la liceu. Vreau în clasa a 9-a oferă adolescenților un pachet de educație completă: atât formală, cât și pentru dezvoltare personală și profesională. Este cel mai longeviv program pentru tineri din mediul rural, la nivel național.

 
Prin studiile și rapoartele pe care le efectuăm, ne asigurăm că oferim ajutor acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Totodată, acesta e modul prin care putem înțelege mai bine cum să-i sprijinim pe copii în continuare, astfel încât ei să aibă parte de o experiență educațională de calitate și să nu se simtă dezavantajați față de colegii lor. 

Raport VC9 2023

Partenerii noştri, care ne ajută să susţinem viitorul