Contribuim la creșterea în siguranță a copiilor din comunitățile vulnerabile

Copiii au nevoie să se simtă în siguranță, acasă, la școală și în comunitate.
16.500
de copii din 112 școli și 42 de comunităţi rurale au învăţat despre violenţa în școli, bullying și cyberbullying, despre efecte și comportamente de prevenţie
1.759
de părinţi au învăţat despre echilibrul socio-emoţional de care are nevoie copilul pentru o dezvoltare armonioasă, factorii de risc și modul de prevenire al acestora, identificarea situaţiilor de abuz, neglijare a copiilor, precum și mecanisme de raportare a acestor cazuri.
371
de copii aflaţi în situaţii extreme au fost sprijiniţi datorită acţiunilor celor 21 de Structuri Comunitare Consultative, coordonate de echipa World Vision România
Statistici

35.8% dintre copii sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

1 din 2 părinţi nu respectă dreptul copilului la protecţie şi 65% nu respectă dreptul la liberă exprimare

1 din 10 părinți nu ar interveni într-un caz de abuz în familie, considerând că respectivele acte de agresiune fac parte din modalităţile de educare a copilului în cadrul familiilor
Protecția copilului
Protecția copilului se numără printre prioritățile de intervenție ale World Vision România. Milităm pentru prevenția și combaterea abuzului, neglijenței și exploatării copiilor și contribuim, prin proiectele noastre, la siguranța și bunăstarea copiilor din mediul rural.
Protecția copiilor și adulților, o prioritate pentru noi
World Vision România are un set de reguli foarte stricte pentru protecţia copiilor şi adulţilor pe care îi deservim, prin care prevenim și răspundem situaţiilor de exploatare, neglijare, abuz și alte forme de violenţă care afectează copiii. Aceste reguli se referă şi la comportamentul angajaţilor, voluntarilor, vizitatorilor, membrilor consiliului director, furnizorilor de servicii pentru că toţi ne propunem să fim un sprijin pentru beneficiarii noștri, copii și adulți, și dorim să transmitem prin comportamentul nostru un sentiment de protecție și siguranță.

Oferă feedback!
Ajută-ne să îmbunătățim experiența ta și a copiilor pe care-i avem în grijă. Dacă sesizezi că activitatea noastră poate fi schimbată-n bine sau pur și simplu vrei să împărtășești cu noi ce crezi despre oricare dintre proiectele/programele/
Lucrăm zi de zi cu mult drag pentru persoanele cele mai vulnerabile, iar uneori poate ne scapă din vedere anumite lucruri. Mulțumim pentru că ne ești alături!

Structurile Comunitare Consultative sunt un sprijin important pentru Fundația noastră în toate acțiunile pentru protecția copilului.
Implicarea oamenilor la nivel local este esențială pentru procesul de identificare a nevoilor comunității şi de soluţionare la nivel local a problemelor sociale care privesc copiii, precum violența domestică, abandonul, problemele școlare sau posibilitățile financiare reduse. Aceste probleme reprezintă adevărate piedici pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, însă ele pot fi înlăturate cu ajutorul implicării persoanelor cheie din comunitate, în cadrul unor Structuri Comunitare Consultative.

România se află pe locul 3 în Europa în ceea ce privește bullying-ul, iar 71% dintre elevi spun că fenomenul de bullying există în școlile lor.
Ghidul de gestionare a fenomenelor de bullying și cyberbullying se adresează atât elevilor, cât și părinților și cadrelor didactice și a fost lansat într-o campanie de informare asupra prevenirii și gestionării corecte a comportamentelor violente. În perioada campaniei, copiii au participat la consursuri de creativitate, în care au ilustrat ce înseamnă pentru ei acest fenomen și au fost premiați pentru creațiile lor. Ghidul a ajuns la peste 16.500 de copii până în prezent și poate fi descărcat mai jos.

Bătaia este o formă de disciplinare a copiilor foarte răspândită în România. Aproape o treime dintre părinți le-au aplicat copiilor pedepse corporale, din diferite motive.
Proiectul „Disciplinează fără să rănești!” a constat într-o campanie de informare și educare a părinților cu privire la consecințele violenței domestice asupra copiilor, dar și despre metodele nonviolente de educare. Campania s-a derulat în comunitățile rurale din județele Vaslui și Ialomița și a vizat, într-o primă etapă, 200 de părinți din 13 comunități locale, care au aflat cum pot gestiona relația cu un copil dificil fără a folosi instrumente punitive, dar și cum se poate construi un mediu familial pe baza unor valori creștine ca blândețea, iubirea și toleranța.

Participare
Consiliul Consultativ al Copiilor

Un rol extrem de important în asigurarea participării copiilor din zonele rurale îl are Consiliul Consultativ al Copiilor.
CCC este o structură consultativă formată din 12 elevi de liceu din judeţele în care suntem prezenţi, care sunt în permanență conectați la nevoile copiilor din comunitățile lor și militează alături de noi pentru ca drepturile să le fie respectate.
Copiii din Consiliul Consultativ au periodic discuții și dezbateri pe diverse teme ce au în centrul lor bunăstarea copiilor pe care îi reprezintă. Concluziile din urma fiecărei discuții sunt formulate în propuneri care ajung pe agenda Fundaţiei și se transformă în proiecte educaţionale, de protecția copilului și de dezvoltare comunitară.
Contribuţia copiilor WVR este extrem de importantă pentru activitatea noastră, prin ei putând fi mereu conectaţi la nevoile reale ale copiilor din comunităţile în care activăm. Printre acțiunile din 2020 ale CCC se numără participarea la procesul de conturare a noii strategii a Comisiei Europene pe drepturile copilului și strategia de garantare a acestora.