Transformăm satele vulnerabile în comunități sustenabile
Dezvoltarea economică în comunitățile rurale este necesară pentru ca familiile vulnerabile să poată ieși din cercul vicios al sărăciei.
Ce s-a întâmplat în 2020?
5.751
au învățat despre antreprenoriat în agricultură
3748 de adulți
au fost susținuți de proiectele fundației
398 de familii
au primit donații de animale
Statistici
Doar 4% dintre elevi optează pentru un liceu cu profil agricol.
34% dintre copiii de la sat trăiesc în sărăcie extremă.
Peste 18% dintre copiii din România abandonează școala timpuriu.
Proiecte de dezvoltare economică rurală
Prin proiectele pe care le derulăm în comunitățile vulnerabile, sprijinim familiile să-și genereze surse de venit sustenabile. Le oferim resursele de care au nevoie și îi învățăm să le folosească, le suntem alături în proces și îi ajutăm să-și recapete demnitatea.
Liceele agricole nu sunt o opțiune pentru cei mai mulți dintre absolvenții de gimnaziu din mediul rural. Întrebați despre ce ar sugera copilului să facă după terminarea celor 8 clase, sub 1% dintre părinți ar recomanda urmarea unui liceu agricol.
Proiectul Mândru să fiu fermier își propune să îmbunătățească imaginea liceelor cu profil agricol atât în rândul părinților, cât și al elevilor. Meseriile din acest domeniu sunt subestimate, iar de multe ori elevii preferă să aleagă opțiunea emigrării. Vrem ca tinerii să înțeleagă beneficiile reale ale unei meserii în domeniul agricol și să-i ajutăm să vadă oportunitățile de dezvoltare pe care le pot avea.
În mediul rural, rata șomajului este mai crescută decât cel urban, iar acest lucru este cauzat de factori multipli, precum lipsa de pregătire, un nivel de educație scăzut sau proximitatea față de potențialele locuri de muncă.
DEMOFIN pregătește oamenii cu potențial în dezvoltarea unei afaceri, atât prin cursuri de formare, cât și prin facilitarea accesării surselor de finanțare pentru startul în antreprenoriat.
Apicultura este una dintre cele mai la îndemână resurse pe care fermierii le pot valorifica pentru a produce hrană sănătoasă și, în același timp, pentru a genera venit sustenabil pentru ei și familiile lor.
Prin acest proiect, oferim micilor antreprenori stupi și familii de albine, pregătire profesională în domeniul apiculturii, dar și susținere în comercializarea produselor sub brandul Merindar.
Femeile din mediul rural prioritizează deseori munca în gospodărie, iar rata de ocupare în rândul femeilor este mai scăzută decât în rândul bărbaților. De multe ori faptul că au mulți copii în grijă sau alte responsabilități, le împiedică pe femei să genereze un venit suplimentar.
Acest proiect a venit ca soluție pentru implicarea femeilor în activități care să le ajute să-și valorifice munca prin comercializarea produselor crescute. Am lucrat cu femei din două comunități rurale și le-am oferit formare în utilizarea agriculturii pentru a-și crea singure o sursă de venit și pentru a putea contribui la bugetul familiei.
Bunăstarea copiilor din mediul rural constă, printre altele, într-o alimentație sănătoasă. Totodată, pe lângă hrană, creșterea iepurilor și a albinelor oferă familiilor din mediul rural posibilitatea de a avea un venit suplimentar, care să-i ajute cu cheltuielile necesare pentru a-i ține pe copii la școală.
Prin acest proiect intervenim cu instruire, sprijin financiar și asistență tehnică, pentru a susține familiile din rural să ofere copiilor lor hrană sănătoasă și sustenabilă și, în același timp, implicăm copiii în activități care încurajează antreprenoriatul în domeniul agriculturii.
Economia socială presupune un mod de a face business care pune oamenii și comunitățile pe primul loc. Spre deosebire de afacerile tradiționale, întreprinderile din economia socială își propun să rezolve probleme sociale și de mediu în timp ce generează venituri. Ele nu sunt ghidate exclusiv de maximizarea profitului, ci au ca misiune asumată să producă schimbări pozitive prin activitatea lor.
Mai multe afaceri sociale înseamnă mai multe locuri de muncă pentru persoane din grupuri dezavantajate și mai mulți actori care contribuie la dezvoltarea unei societăți mai echitabile. Înființarea unor asftel de întreprinderi poate fi o parte importantă din răspunsul la rata mare de sărăcie și excluziune socială din România, care a fost de 34,4% din populație în anul 2022.