Întrebări frecvente
Întrebări Generale
Avem în vedere prin programele noastre intervenția integrată în comunitate, școală și familie, astfel încât fiecare copil și familia sa să aibă șanse reale de a reuși să-și construiască o viață mai bună. Urmărim pe parcursul intervenției rezultatele copiilor la școală, relația lor cu părinții, implementăm programe de antreprenoriat social pentru părinți, astfel încât să poată să se susțină singuri în viitor.
Află aici mai multe despre proiectele integrate pe care le desfășurăm în comunitățile în care suntem prezenți.
85% din donațiile primite sunt bani folosiți direct în proiectele cu copiii, iar 15% din donații reprezintă costurile administrative, de fundraising și de comunicare cu donatorii.
În fiecare an, numărul de copii la care reușim să ajungem se schimbă în funcție de proiectele implementate, de finanțările accesate și de donațiile primite de la donatorii individuali și partenerii corporate. În 2020, 23.800 de copii au fost sprijiniți prin proiectele și programele World Vision.
Numărul de proiecte variază de la an la an în funcție de oportunitățile de finanțare disponibile și direcțiile strategice ale fundației. În 2020, am desfășurat 15 proiecte în cele 3 domenii principale de intervenție: Educație, Dezvoltare economică rurală și Protecția și participarea copilului. În prezent activăm în 25 de județe din regiunile Centru, Nord-Est și Sud-Est.
Mai multe detalii despre proiectele din ultimul an pot fi consultate în Raportul Anual de Activitate.
Primim finanțări din fonduri internaționale, din fonduri colectate local din proiecte de tip grant, fonduri colectate local din fundraising și donații colectate local.
În proiectele noastre sunt implicate în prezent 430 de școli din 25 de județe.
Pâine și Mâine
Prin proiectul Pâine și Mâine ne-am propus să ajungem la copiii cei mai nevoiași, din satele sărace și izolate în care lucrăm. Ei sunt cei care au mai mare nevoie de o masă caldă pe zi (mulți dintre ei se duc la culcare flămânzi) și ajutor la teme (părinții lor ori sunt analfabeți, ori sunt ocupați cu muncile câmpului).
Scopul proiectului Pâine și Mâine este să reducem abandonul școlar în mediul rural, să arătăm că acest model funcționează și că trebuie să fie preluat în toate școlile din România.
Pâine și Mâine este un program prin care adresăm în primul rând nevoia imediată de hrană a copiilor din comunitățile sărace de la sat, dar care totodată are ca și scop primordial reducerea abandonului școlar din mediul rural, prin faptul că oferă elevilor o masă caldă după ore și participarea la două ore de activități educaționale.
Avem mai multe șanse să prevenim abandonul școlar intervenind cât mai din timp, punând bazele solide în ciclul primar, de aceea ne dorim ca proiectul Pâine și Mâine să fie prima șansă pentru acești copii!
Știm că 29% dintre copii abandonează școală pentru că nu mai fac față cerințelor școlare, iar până la vârsta de 15 ani incidența analfabetismului funcțional ajunge până la 40%! Din acest motiv, în cadrul proiectului Pâine și Mâine sunt incluși cu precădere copii din clasele 0-IV, cu vârste cuprinse între 6 -12 ani.
În primul rând, oferim o masă de calitate care asigură aportul necesar creşterii şi dezvoltării copilului, pentru ca aceşti copii să nu abandoneze şcoala. Pentru World Vision, bunăstarea şi siguranţa copilului este pe primul loc. De aceea, masa oferită copiilor trebuie să fie de bună calitate şi să nu le pună în pericol sănătatea. Cu 10 lei, un copil va primi felul 1, felul 2 şi desert. Pentru că dorim ca proiectul să aibă continuitate pe termen lung, apelăm la serviciile unei firme specializate care să furnizeze un prânz cald şi proaspăt pentru copii, în fiecare zi, în siguranţă.
După servirea prânzului, timp de două ore, copiii participă la activităţi extra-şcolare şi sunt ajutaţi să îşi facă temele. Astfel scade riscul ca ei să abandoneze școala. În special în mediul rural, se întâmplă ca odată ajuns acasă, copilul să fie nevoit să muncească în gospodărie sau să aibă grijă de frații sau surorile lui mai mici. Timpul alocat pentru teme este de obicei spre finalul zilei, când copilul este deja obosit şi este posibil să nici nu dispună de condiţii adecvate: curent electric, spaţiu, linişte.
Pentru copilul de la oraş, un părinte poate plăti un after-school susţinut de un cadru didactic care este la zi cu cerinţele educaţionale şi curricula de învăţământ. Ne dorim să egalizăm şcolarizarea urban – rural şi de aceea activităţile extra-şcolare din cadrul proiectului Pâine și Mâine vor fi susţinute de cadre didactice specializate.
Nu ne putem asuma că un cadru didactic va susţine acest demers continuu doar prin voluntariat şi de aceea am stabilit contracte de colaborare cu acei profesori sau învăţători care îşi doresc să facă mai multe pentru copiii de la sat și care ni se alătură în proiect, fiind remunerați pentru contribuția lor cu un venit net de 400 de lei lunar pentru cele două ore de activități desfășurate zilnic.
Toți banii primiți sunt administrați de World Vision România, organizație non-guvernamentală prezentă de peste 30 de ani în comunitățile vulnerabile din România rurală.
Banii sunt folosiți pentru a le oferi zilnic o masă caldă copiilor din județele Cluj, Dolj, Ialomița, Vâlcea și Vaslui și pentru asigurarea desfășurării celor două ore de meditații și ajutor la teme după orele de școală.
Pentru susținerea unui copil în proiect este nevoie de 450 lei pe lună, sumă ce acoperă costul zilnic al unui prânz complet și orele de afterschool (83%), iar costurile de administrare a proiectului sunt de 17%.
Credem că este important să lucrăm împreună pentru a construi viitorul, contribuind fiecare acolo unde este loc pentru mai bine. În completarea programelor existente, credem că este nevoie și de un program precum Pâine și Mâine pentru a aduce copiii la școală și a reduce rata abandonului școlar. Puteți afla mai multe detalii despre Pâine și Mâine pe pagina proiectului.
Copiii nu trebuie să suporte consecințele eșecului statului român de a nu fi intervenit la timp în integrarea socială şi profesională a părinților lor. Ei trebuie să aibă o şansă la educaţie şi la un viitor decent indiferent de cine sunt părinţii lor și de oportunitățile pe care aceștia le au în câmpul muncii.
Nu se poate trimite SMS din străinătate, însă poți dona online, cu cardul, direct pe pagina proiectului sau în unul dintre conturile menționate la întrebarea Cum pot susține acest proiect? cu destinatar Fundația World Vision România.
Dacă ai greșit o literă sau dacă ai trimis un SMS gol, vei primi un mesaj de atenționare de la numarul 24400, însoțit de invitația de a relua procesul.
Odată ce ai trimis SMS cu textul PAINE la 8844, nu mai există posibilitatea de a anula donația. Dacă nu mai dorești să donezi din luna următoare, trebuie să trimiți un SMS gratuit la 8844 cu textul PAINE STOP și ajutorul tău pentru copiii din proiect va fi oprit.
Sigur că da. Ce trebuie sa faci este să te asiguri că ai cartela încărcată, să trimiți SMS cu textul PAINE la 8844 și, lunar, ți se vor retrage 2 EUR din creditul de pe cartelă.
Desigur. Tot ce trebuie să faci este să retrimiți SMS la 8844 cu textul PAINE și vei primi un mesaj de confirmare de la numarul 24400.
Ținând cont că deocamdată este doar un pilot și că școlile în care noi suntem în prezent nu au fost incluse încă în proiectul pilot, nu îi putem abandona pe copii. Vom continua să fim alături de ei până când statul va implementa programul de masă caldă la nivel național, inclusiv în școlile în care se derulează în prezent proiectul Pâine și Mâine.
Vreau în clasa a 9-a
Scopul programului este să sprijine elevii cu potenţial din mediul rural care provin din familii vulnerabile, cu posibilităţi financiare destul de reduse. Programul este implementat din anul 2008, în prezent a ajuns în peste 15 judeţe şi se adresează elevilor din clasele VIII – XII.
Pe parcursul celor 16 ani de când a fost lansat programul Vreau în clasa a 9-a, s-au schimbat foarte multe aspecte, începând cu costul bunurilor pe care le donăm elevilor, costul aferent activităților, până la combustibilul pe care îl folosim pentru deplasarea în teren.
Mai mult decât atât, contextul economic a generat creṣteri de costuri, pe care dacă nu le acoperim, abandonul școlar e la un pas distanță.
Creșterea donației lunare la suma de 500 de lei a fost o necesitate. Aceasta ne oferă posibilitatea să fim alături de elevii din mediul rural în concordanță cu nevoile lor actuale.
După realizarea primei donaţii, vei primi din partea elevului pe care îl susții o scrisoare de prezentare. Această scrisoare reprezintă o primă oportunitate de a afla mai multe informaţii despre el sau ea, despre activitatea sa şcolară şi planurile de viitor.
Dacă vei dori, vei putea continua corespondența cu elevul pe care îl susții prin intemediul departamentului Customer Care. La finalul fiecărui an școlar vei primi informații despre rezultatele școlare pe care le-a obținut.
Vei primi, de asemenea, un newsletter care conţine informaţii despre activităţile desfăşurate în cadrul proiectului.
Dacă donația ta e recurentă, în fiecare lună vei primi un mesaj de confirmare după primirea donației.
Dacă la un moment dat vei face un cadou elevului pe care îl susții, vei primi un mesaj de mulțumire și / sau fotografii.
Schimbul de scrisori între tine şi elevul pe care îl susții sau vizitele reprezintă o ocazie de a cunoaşte mai bine mediul din care acesta provine şi impactul pe care îl are contribuţia ta în viaţa lui şi a familiei sale.
În acelaşi timp însă, World Vision îşi dedică activitatea protejării siguranţei, intimităţii şi demnităţii copiilor. Din acest motiv, pe perioada sponsorizării, te rugăm să contactezi copilul numai prin intermediul Fundației World Vision România.
Dacă dorești să îi scrii elevului pe care îl sprijini, te rugăm să trimiţi scrisorile la adresa: donatori@wvi.org.
Scrisoarea de prezentare o vei primi în maxim o lună de la data efectuării primei donaţii.
Toate celelalte scrisori le vei primi după aproximativ o lună de la data expedierii scrisorii tale/ trimiterii cadoului. Dacă a trecut termenul la care trebuia să primești o scrisoare şi nu ai primit-o, te rugăm să ne contactezi la adresa: donatori@wvi.org.
Urmează aceiaşi paşi ca şi la donaţia lunară, dar menţionează la „detalii transfer” (dacă donezi prin transfer bancar) sau la câmpul Observații (dacă donezi cu ajutorul cardului bancar) faptul că suma donată reprezintă un cadou suplimentar pentru elev, precum şi numele acestuia.
Dacă dorești să se cumpere ceva anume din donaţia suplimentară, te rugăm să ne anunţi. În caz contrar, reprezentantul World Vision împreună cu copilul şi familia acestuia vor identifica nevoile materiale prioritare ale elevului, iar donaţia ta va fi folosită pentru a le acoperi.
Pentru a evita crearea disensiunilor în comunitate, te rugăm să nu trimiţi mai mult de trei astfel de donaţii într-un an, iar valoarea lor totală fie de maximum 1000 de lei.
Sumele care depăşesc acest plafon vor fi utilizate pentru activităţi din proiect care implică mai mulţi elevi.
Ai și alte întrebări pentru echipa World Vision? În acest caz, te rugăm să ne contactezi la numarul de telefon 0731.444.013 sau la adresa de email: donatori@wvi.org și îți vom răspunde cu drag.