Întrebări frecvente

Întrebări Generale

 • null
  Poți susține una dintre cauzele noastre printr-o donație aici.
 • null
  Poți trimite un SMS la 8864 cu textul SPERANTA, pentru o donație lunară de 4 euro.
 • null
  Poți dona direct în contul bancar RO26BREL0002000736060100 deschis la Libra Bank – Agenția Băneasa
 • null
  Poți redirecționa 3.5% din impozitul anual pe venit, prin completarea acestui formular și parcurgerea pașilor necesari trimiterii lui către noi.

Avem în vedere prin programele noastre intervenția integrată în comunitate, școală și familie, astfel încât fiecare copil și familia sa să aibă șanse reale de a reuși să-și construiască o viață mai bună. Urmărim pe parcursul intervenției rezultatele copiilor la școală, relația lor cu părinții, implementăm programe de antreprenoriat social pentru părinți, astfel încât să poată să se susțină singuri în viitor.
Află aici mai multe despre proiectele integrate pe care le desfășurăm în comunitățile în care suntem prezenți.

85% din donațiile primite sunt bani folosiți direct în proiectele cu copiii, iar 15% din donații reprezintă costurile administrative, de fundraising și de comunicare cu donatorii.

În fiecare an, numărul de copii la care reușim să ajungem se schimbă în funcție de proiectele implementate, de finanțările accesate și de donațiile primite de la donatorii individuali și partenerii corporate. În 2020, 23.800 de copii au fost sprijiniți prin proiectele și programele World Vision.

Numărul de proiecte variază de la an la an în funcție de oportunitățile de finanțare disponibile și direcțiile strategice ale fundației. În 2020, am desfășurat 15 proiecte în cele 3 domenii principale de intervenție: Educație, Dezvoltare economică rurală și Protecția și participarea copilului. În prezent activăm în 25 de județe din regiunile Centru, Nord-Est și Sud-Est.
Mai multe detalii despre proiectele din ultimul an pot fi consultate în Raportul Anual de Activitate.

Primim finanțări din fonduri internaționale, din fonduri colectate local din proiecte de tip grant, fonduri colectate local din fundraising și donații colectate local.

În proiectele noastre sunt implicate în prezent 430 de școli din 25 de județe.

Pâine și Mâine

Prin proiectul Pâine și Mâine ne-am propus să ajungem la copiii cei mai nevoiași, din satele sărace și izolate în care lucrăm. Ei sunt cei care au mai mare nevoie de o masă caldă pe zi (mulți dintre ei se duc la culcare flămânzi) și ajutor la teme (părinții lor ori sunt analfabeți, ori sunt ocupați cu muncile câmpului).
Scopul proiectului Pâine și Mâine este să reducem abandonul școlar în mediul rural, să arătăm că acest model funcționează și că trebuie să fie preluat în toate școlile din România.

Pâine și Mâine este un program prin care adresăm în primul rând nevoia imediată de hrană a copiilor din comunitățile sărace de la sat, dar care totodată are ca și scop primordial reducerea abandonului școlar din mediul rural, prin faptul că oferă elevilor o masă caldă după ore și participarea la două ore de activități educaționale.
Avem mai multe șanse să prevenim abandonul școlar intervenind cât mai din timp, punând bazele solide în ciclul primar, de aceea ne dorim ca proiectul Pâine și Mâine să fie prima șansă pentru acești copii!
Știm că 29% dintre copii abandonează școală pentru că nu mai fac față cerințelor școlare, iar până la vârsta de 15 ani incidența analfabetismului funcțional ajunge până la 40%! Din acest motiv, în cadrul proiectului Pâine și Mâine sunt incluși cu precădere copii din clasele 0-IV, cu vârste cuprinse între 6 -12 ani.

În primul rând, oferim o masă de calitate care asigură aportul necesar creşterii şi dezvoltării copilului, pentru ca aceşti copii să nu abandoneze şcoala. Pentru World Vision, bunăstarea şi siguranţa copilului este pe primul loc. De aceea, masa oferită copiilor trebuie să fie de bună calitate şi să nu le pună în pericol sănătatea. Cu 10 lei, un copil va primi felul 1, felul 2 şi desert. Pentru că dorim ca proiectul să aibă continuitate pe termen lung, apelăm la serviciile unei firme specializate care să furnizeze un prânz cald şi proaspăt pentru copii, în fiecare zi, în siguranţă.
După servirea prânzului, timp de două ore, copiii participă la activităţi extra-şcolare şi sunt ajutaţi să îşi facă temele. Astfel scade riscul ca ei să abandoneze școala. În special în mediul rural, se întâmplă ca odată ajuns acasă, copilul să fie nevoit să muncească în gospodărie sau să aibă grijă de frații sau surorile lui mai mici. Timpul alocat pentru teme este de obicei spre finalul zilei, când copilul este deja obosit şi este posibil să nici nu dispună de condiţii adecvate: curent electric, spaţiu, linişte.
Pentru copilul de la oraş, un părinte poate plăti un after-school susţinut de un cadru didactic care este la zi cu cerinţele educaţionale şi curricula de învăţământ. Ne dorim să egalizăm şcolarizarea urban – rural şi de aceea activităţile extra-şcolare din cadrul proiectului Pâine și Mâine vor fi susţinute de cadre didactice specializate.
Nu ne putem asuma că un cadru didactic va susţine acest demers continuu doar prin voluntariat şi de aceea am stabilit contracte de colaborare cu acei profesori sau învăţători care îşi doresc să facă mai multe pentru copiii de la sat și care ni se alătură în proiect, fiind remunerați pentru contribuția lor cu un venit net de 400 de lei lunar pentru cele două ore de activități desfășurate zilnic.

Toți banii primiți sunt administrați de World Vision România, organizație non-guvernamentală prezentă de peste 30 de ani în comunitățile vulnerabile din România rurală.
Banii sunt folosiți pentru a le oferi zilnic o masă caldă copiilor din județele Cluj, Dolj, Ialomița, Vâlcea și Vaslui și pentru asigurarea desfășurării celor două ore de meditații și ajutor la teme după orele de școală.

Pentru susținerea unui copil în proiect este nevoie de 450 lei pe lună, sumă ce acoperă costul zilnic al unui prânz complet și orele de afterschool (83%), iar costurile de administrare a proiectului sunt de 17%.

Credem că este important să lucrăm împreună pentru a construi viitorul, contribuind fiecare acolo unde este loc pentru mai bine. În completarea programelor existente, credem că este nevoie și de un program precum Pâine și Mâine pentru a aduce copiii la școală și a reduce rata abandonului școlar. Puteți afla mai multe detalii despre Pâine și Mâine pe pagina proiectului.

Copiii nu trebuie să suporte consecințele eșecului statului român de a nu fi intervenit la timp în integrarea socială şi profesională a părinților lor. Ei trebuie să aibă o şansă la educaţie şi la un viitor decent indiferent de cine sunt părinţii lor și de oportunitățile pe care aceștia le au în câmpul muncii.

 • Poți susține proiectul prin donații, alegând una dintre modalitățile disponibile:
 • null
  Printr-un SMS în valoare de 2 euro la 8844 cu textul PAINE. Donația se înregistrează ca fiind recurentă și va fi oprită automat din contul tău în fiecare lună, iar costul donației va apărea pe factura de la furnizorul de telefonie mobilă. Donația se poate opri printr-un SMS gratuit la 8844 cu textul PAINE STOP.
 • null
  Online, cu cardul, pe pagina proiectului.
 • null
  Prin transfer bancar către Fundația World Vision România, în unul dintre conturile:
  RO96 BREL 0002 0007 3606 0101, Libra Bank Băneasa (pentru RON)
  RO74 CITI 0000 0008 2502 4018 deschis la CITIBANK (pentru EUR)
  RO30 CITI 0000 0008 2502 4034 deschis la CITIBANK (pentru USD)
 • null
  Prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit datorat statului. Formularul poate fi completat aici și trimis către noi urmând pașii necesari.

Nu se poate trimite SMS din străinătate, însă poți dona online, cu cardul, direct pe pagina proiectului sau în unul dintre conturile menționate la întrebarea Cum pot susține acest proiect? cu destinatar Fundația World Vision România.

Dacă ai greșit o literă sau dacă ai trimis un SMS gol, vei primi un mesaj de atenționare de la numarul 24400, însoțit de invitația de a relua procesul.

Odată ce ai trimis SMS cu textul PAINE la 8844, nu mai există posibilitatea de a anula donația. Dacă nu mai dorești să donezi din luna următoare, trebuie să trimiți un SMS gratuit la 8844 cu textul PAINE STOP și ajutorul tău pentru copiii din proiect va fi oprit.

Sigur că da. Ce trebuie sa faci este să te asiguri că ai cartela încărcată, să trimiți SMS cu textul PAINE la 8844 și, lunar, ți se vor retrage 2 EUR din creditul de pe cartelă.

Desigur. Tot ce trebuie să faci este să retrimiți SMS la 8844 cu textul PAINE și vei primi un mesaj de confirmare de la numarul 24400.

 • Există doar câteva situații în care se opresc recurențele:
 • null
  Fonduri insuficiente – dacă în data de plată nu sunt fonduri pe cardul de credit, se reîncearcă timp de 7 zile în fiecare zi. Dacă nici în cea de-a 7-a zi nu sunt fonduri, recurența se oprește.
 • null
  Card expirat – dacă ți-a expirat cardul și l-ai înlocuit cu unul nou, recurența se oprește.

Ținând cont că deocamdată este doar un pilot și că școlile în care noi suntem în prezent nu au fost incluse încă în proiectul pilot, nu îi putem abandona pe copii. Vom continua să fim alături de ei până când statul va implementa programul de masă caldă la nivel național, inclusiv în școlile în care se derulează în prezent proiectul Pâine și Mâine.

Vreau în clasa a 9-a

Scopul programului este să sprijine elevii cu potenţial din mediul rural care provin din familii vulnerabile, cu posibilităţi financiare destul de reduse. Programul este implementat din anul 2008, în prezent a ajuns în peste 15 judeţe şi se adresează elevilor din clasele VIII – XII.

 • Toți elevii înscriși în program beneficiază de o sumă de bani lunară și de acces la activități de educație non-formală, consiliere și meditații.
 • null
  Relaţia dintre Fundaţia World Vision şi familia elevului are la bază un contract de donaţie;
 • null
  Pentru fiecare elev se realizează un plan individual de intervenţie;
 • null
  Se monitorizează modul în care elevul îşi cheltuiește suma de bani, prin discuţii şi documente;
 • null
  Elevul este consiliat individual, îi este monitorizată situaţia şcolară şi beneficiază de activități lunare și tabere de vară;
 • Pentru a efectua donaţia pentru susţinerea elevului, avem disponibile două modalităţi de plată. Poți dona prin transfer bancar sau direct pe pagina programului.
 • null
  Pentru opțiunea de transfer bancar, datele sunt:
  Destinatar – Fundaţia World Vision România
  RO 26 BREL 0002 0007 3606 0100 deschis la LIBRA BANK SA – AGENTIA BĂNEASA (RON)

  RO74 CITI 0000 0008 2502 4018 deschis la CITIBANK SA, cod Swift CITIROBU (EUR)

  RO30 CITI 0000 0008 2502 4034 deschis la CITIBANK SA, cod Swift CITIROBU Cod fiscal RO9232411 (USD)

  Te rugăm să menţionezi la secţiunea „detalii transfer” numele elevului. Acest lucru ne ajută să identificăm rapid şi corect beneficiarul donaţiei tale.
 • null
  De asemenea, poți alege să donezi online prin plata cu cardul bancar, accesând această pagină.

Pe parcursul celor 16 ani de când a fost lansat programul Vreau în clasa a 9-a, s-au schimbat foarte multe aspecte, începând cu costul bunurilor pe care le donăm elevilor, costul aferent activităților, până la combustibilul pe care îl folosim pentru deplasarea în teren.
Mai mult decât atât, contextul economic a generat creṣteri de costuri, pe care dacă nu le acoperim, abandonul școlar e la un pas distanță.
Creșterea donației lunare la suma de 500 de lei a fost o necesitate. Aceasta ne oferă posibilitatea să fim alături de elevii din mediul rural în concordanță cu nevoile lor actuale.

 • Alocarea costurilor aferente donației lunare se face după cum urmează:
 • null
  100 lei (20%) – suma lunară pe care fiecare copil o primește în numerar; această sumă contribuie la acoperirea costurilor de cazare, transport, îmbrăcăminte, încălțăminte și cărți, în funcție de necesitățile elevului
 • null
  301 lei (60,2%) – pentru desfășurarea următoarelor activități:

  Sesiuni lunare de educație non-formală, atât în format fizic cât și online, în care elevii își dezvoltă abilități de viață, susținute de coordonatorul angajat din partea fundației în fiecare județ în care se defășoară programul;

  Monitorizarea și evaluarea situației școlare – sprijin continuu oferit bursierului pentru îmbunătățirea cunoștințelor și creșterea progresivă a mediei școlare peste 7 (progresiv până la clasa a 12-a);

  Meditații la principalele materii de studiu pentru BAC, discutii cu profesorii;

  Mentorat vocaţional și consiliere individuală sau de grup în funcţie de nevoile identificate în rândul elevilor;

  Vizite de specialitate: elevii au posibilitatea de a participa la vizite la universități și/sau companii în cadrul cărora vor primi informațiile necesare pentru stabilirea traseului vocaţional;

  Componenta de responsabilitate socială: elevul, agent al schimbării în satul său (identificarea nevoilor la nivelul comunităţii, dezvoltarea ṣi implementarea de proiecte specific pentru grupurile ţintă vulnerabile din comunităţile rurale- elevi ciclu primar, gimnazial etc);

  Tabară de vară: activităţi non-formale de dezvoltare personală, activităţi recreative, etc desfăṣurate indoor sau outdoor (sprijinul financiar de pe perioada verii se alocă pentru organizarea taberei de vară).

 • null
  99  lei (19,8%)costurile administrative corelate cu implementarea programului; promovarea acestuia și menţinerea relaţiei cu donatorii.
 • Explicația constă în tipul de intervenție al organizației World Vision la nivel internațional, tip de intervenție care se regăsește și în toate programele noastre. Mai exact, nu dăm beneficiarului „peștele”, îi dăm „undița și îl învățăm să pescuiască”. Astfel, având în vedere tipologia beneficiarilor, alegem să le dăm doar o parte din bani în mână, iar cu restul facem eforturi pentru a le oferi contexte de învățare și dezvoltare specifice vârstei și adaptate cerințelor actuale. Fie că este vorba de activități lunare de educație non-formală, tabere, meditații sau sesiuni de consiliere psihologică, toate sunt în mod direct pentru ei și pun cărămizi la dezvoltarea lor. Este o intervenție directă și focusată, la care nu avem siguranța că ei ar avea acces dacă le-am da banii în mână.
  Este o intervenție diferită de ceea ce fac alte organizații care oferă într-adevăr burse cash cu valoare mare copiilor, dar nu se preocupă de monitorizarea modului în care sunt cheltuiți acești bani și de impactul pe care donația respectivă îl are asupra dezvoltării elevului de astăzi în adultul de mâine.
  Dacă ar fi să facem o estimare în bani a tuturor beneficiilor pe care le are un elev înscris în programul nostru, ele depășesc deseori suma de 500 de lei.
  De exemplu, în decurs de un an, un adolescent înscris în program poate primi pe lângă cei 100 de lei și următoarele:
 • null
  ṣedinţe de mentorat – 100 lei/ṣedinţă
 • null
  pachet de cărţi – 80 lei;
 • null
  meditaţii – 100 lei/ṣedinţă;
 • null
  pachet de alimente în cadrul activităţilor – 180 lei/an;
 • null
  rechizite – 75 lei/elev (penar echipat plus papetărie)

După realizarea primei donaţii, vei primi din partea elevului pe care îl susții o scrisoare de prezentare. Această scrisoare reprezintă o primă oportunitate de a afla mai multe informaţii despre el sau ea, despre activitatea sa şcolară şi planurile de viitor.
Dacă vei dori, vei putea continua corespondența cu elevul pe care îl susții prin intemediul departamentului Customer Care. La finalul fiecărui an școlar vei primi informații despre rezultatele școlare pe care le-a obținut.
Vei primi, de asemenea, un newsletter care conţine informaţii despre activităţile desfăşurate în cadrul proiectului.
Dacă donația ta e recurentă, în fiecare lună vei primi un mesaj de confirmare după primirea donației.
Dacă la un moment dat vei face un cadou elevului pe care îl susții, vei primi un mesaj de mulțumire și / sau fotografii.

Schimbul de scrisori între tine şi elevul pe care îl susții sau vizitele reprezintă o ocazie de a cunoaşte mai bine mediul din care acesta provine şi impactul pe care îl are contribuţia ta în viaţa lui şi a familiei sale.
În acelaşi timp însă, World Vision îşi dedică activitatea protejării siguranţei, intimităţii şi demnităţii copiilor. Din acest motiv, pe perioada sponsorizării, te rugăm să contactezi copilul numai prin intermediul Fundației World Vision România.
Dacă dorești să îi scrii elevului pe care îl sprijini, te rugăm să trimiţi scrisorile la adresa: donatori@wvi.org.

 • Recomandăm ca lungimea scrisorii să nu depăşească două pagini.
 • null
  Încurajează elevul în educaţia, pasiunile şi eforturile sale;
 • null
  În primele scrisori, povestește-i despre familia ta, despre pasiunile şi activitatea ta de zi cu zi;
 • null
  Pe măsură ce relaţia dintre tine şi elev se dezvoltă, subiectele vor veni de la sine;
 • null
  Dacă dorești, poți include în mesaj o fotografie cu tine.

Scrisoarea de prezentare o vei primi în maxim o lună de la data efectuării primei donaţii.
Toate celelalte scrisori le vei primi după aproximativ o lună de la data expedierii scrisorii tale/ trimiterii cadoului. Dacă a trecut termenul la care trebuia să primești o scrisoare şi nu ai primit-o, te rugăm să ne contactezi la adresa: donatori@wvi.org.

Urmează aceiaşi paşi ca şi la donaţia lunară, dar menţionează la „detalii transfer” (dacă donezi prin transfer bancar) sau la câmpul Observații (dacă donezi cu ajutorul cardului bancar) faptul că suma donată reprezintă un cadou suplimentar pentru elev, precum şi numele acestuia.
Dacă dorești să se cumpere ceva anume din donaţia suplimentară, te rugăm să ne anunţi. În caz contrar, reprezentantul World Vision împreună cu copilul şi familia acestuia vor identifica nevoile materiale prioritare ale elevului, iar donaţia ta va fi folosită pentru a le acoperi.
Pentru a evita crearea disensiunilor în comunitate, te rugăm să nu trimiţi mai mult de trei astfel de donaţii într-un an, iar valoarea lor totală fie de maximum 1000 de lei.
Sumele care depăşesc acest plafon vor fi utilizate pentru activităţi din proiect care implică mai mulţi elevi.

 • Sigur! Dacă dorești să îi trimiţi elevului un cadou, te rugăm să îl expediezi la adresa biroului World Vision din judeţul din care provine copilul.
  Adresele birourilor World Vision România care implementează proiectul Vreau în clasa a 9-a sunt:
 • null
  World Vision România Biroul zonal Cluj Str. Republicii nr 70, Cod 400015, Cluj-Napoca Jud. Cluj
 • null
  World Vision România Biroul zonal Dolj Str. Mirceşti Bl. M5, Sc 1 Ap1 Cod 200506 Craiova Jud. Dolj
 • null
  World Vision România Biroul zonal Ialomiţa Str. Rotașului nr.7 Sector 1 Bucureşti
 • null
  World Vision România Biroul zonal Vâlcea Str. Henri Coandă nr. 12A Cod 240167 Râmnicu Vâlcea, Jud. Vâlcea
 • null
  World Vision România Biroul zonal Iaşi Str. Iarmaroc, nr.44, cam 100, Iaşi, jud. Iaşi
 • World Vision România încurajează întâlnirea dintre donator şi elev. Găsești mai jos câteva detalii legate de organizarea vizitelor.
 • null
  Standardele World Vision de protecţie a copilului impun prezentarea următorului document cu 3 săptămâni înainte de data la care dorești să îl vizitezi pe elev: certificat de integritate comportamentală.
  Este o prevedere prin care ne asigurăm că beneficiarii noştri nu vor fi expuşi niciunui risc, întrucât ne asumăm misiunea de a le proteja bunăstarea.
  Acest document se eliberează de către Poliție, iar mai jos vei găsi un link către informații despre cum îl poți obține.

  Cerere adeverință de integritate comportamentală

 • null
  Pentru că organizarea unei vizite cere timp, te rugăm să ne contactezi cu aproximativ 3 săptămâni înainte de data la care dorești să îl vizitezi pe elev.
 • null
  World Vision România îți va face legătura cu un reprezentant care te va însoţi pe parcursul vizitei.
 • null
  Întâlnirea se va desfăşura în biroul zonal World Vision din judeţul din care provine elevul.
 • null
  Pentru a stabili detaliile, te rugăm să ne contactezi telefonic sau via email.
 • null
  Vizitele se pot organiza în timpul săptămânii, de luni până vineri, preferabil în timpul anului şcolar.
 • null
  Vizitele au loc în afara orelor în care elevul e la şcoală.
 • null
  Din rațiuni ce țin de protecția copilului dar și a datelor personale, te rugăm să nu ceri și să nu oferi elevului date de contact (adresă de domiciliu, email, număr de telefon).
 • null
  Este interzis să oferi bani elevului sau personalului pe parcursul vizitei. Dacă dorești să faci un cadou în bani pentru copil sau pentru program, te rugăm să urmezi instrucţiunile de la secţiunea Cum pot să ajut elevul în afara donaţiei lunare? Pot sa trimit sume suplimentare?.
 • null
  World Vision România îşi rezervă dreptul de a nu onora vizitele care nu sunt anunţate în timp util.
 • null
  Costurile legate de vizită (transportul elevului la/de la locul de întâlnire sau alte cheltuieli ocazionale) vor fi suportate de către tine. Îți vom comunica o estimare a acestora în timp util.
 • Programul a fost lansat în 2008, cu scopul de a sprijini elevii din mediul rural, fără posibilităţi materiale, dar cu rezultate şcolare bune, să îşi continue studiile la liceu. Cu un istoric de peste 15 ani, programul Vreau în clasa a 9-a a însemnat:
 • null
   4500 elevi susținuți cu donație lunară
 • null
  995 elevi în program în anul școlar 2022-2023
 • null
  88% rata de promovabilitate la bacalaureat
 • În prezent, programul se desfăşoară pentru un număr record de peste 997 de elevi din mediul rural, din 15 județe. Pentru mai multe detalii despre rezultatele și impactul programului Vreau în clasa a 9-a în anul 2022 poți consulta Raportul anual al programului.
 • peste 1500 de ședințe de mentori și meditatori, livrate de peste 150 de voluntari

Ai și alte întrebări pentru echipa World Vision? În acest caz, te rugăm să ne contactezi la numarul de telefon 0731.444.013 sau la adresa de email: donatori@wvi.org și îți vom răspunde cu drag.