Radiografia copilăriei în România, în mediile vulnerabile: Hrană insuficientă, muncă în gospodărie, uneori violență în familie sau la școală

World Vision a avut anul trecut peste 300.000 de beneficiari în programele fundației

Ziua copilului marchează și o realitate dificilă pentru mulți dintre ei. Ultimele date World Vision România arată că, în țara noastră, unul din cinci copii din medii defavorizate (22%) merge seara la culcare fără să ia cina și pentru aproape o jumătate dintre copiii înscriși în Programul Național Masă Sănătoasă, pachetul alimentar primit la școală reprezintă principala masă a zilei. De asemenea, unul din 10 copii de la sat nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ și 37% dintre adolescenți lipsesc de la școală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie.

Radiografia copilăriei în România, conform datelor din Raportul „Sunt hrăniți destul copiii României. Masa la școală și masa acasă” și Raportul „Bunăstarea copiilor din mediul rural”:

 • Unul din cinci copiii din medii defavorizate (22%) merge seara la culcare fără să ia cina. 
 • Doi din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare.
 • În cazul unuia dintre patru copii din medii defavorizate (23%), mâncarea pentru masa de seară nu ajunge pentru toată familia, cei mici fiind nevoiți să renunțe la masă în favoarea celor mari sau a adulților care muncesc.
 • 30% dintre copiii din medii defavorizate nu mănâncă prânzul acasă, respectiv 28% dintre acești copii (unul din patru) nu mănâncă nici micul dejun, nici prânzul acasă.
 • Pentru 49% dintre copiii înscriși în Programul Național Masă Sănătoasă, masa primită prin program reprezintă principala masă a zilei. Pentru 22% dintre copii, masa primită prin program este singura masă a zilei.
 • Unul din 10 copii de la sat nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ.
 • Vârsta la care minorii încep să fumeze și să consume alcool este de sub 14 ani.
 • 37% dintre adolescenți lipsesc de la școală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie.
 • 28% dintre adolescenți nu ar aborda autoritățile dacă ar fi victima unor violențe. Aproximativ o treime dintre aceștia afirmă că se tem că nu vor fi crezuți.
 • 8% dintre adulți au ales să întrerupă școala temporar sau definitiv pentru unul sau mai mulți copii, pentru a face față cheltuielilor.
 • Unul din 10 respondenți au prietene/cunoștințe minore care au devenit mame în ultimul an.

În acest context, venind în ajutorul copiilor, Fundația World Vision a avut în anul 2023, prin toate programele sale, peste 376.000 de beneficiari, dintre care: peste 117.000 de preșcolari, peste 78.000 de elevi de școală generală, peste 40.000 de elevi de liceu, peste 134.000 de părinți și peste 5.300 de profesori.

În România, unul din patru copii frecventează grădinița doar ocazional și 45% dintre părinți spun că nu au resursele financiare pentru a-și trimite zilnic copiii la grădiniță, arată datele World Vision România. Un ajutor pentru acești părinți este proiectul „Start în Educație”, cel mai amplu program de educație timpurie din România. În cadrul acestuia, peste 60.000 de copii au primit un ghiozdan echipat cu materiale educaționale și peste 10.000 de părinți au beneficiat de cursuri de parenting. World Vision România a extins programul cu donații de kit-uri educaționale pentru 1.500 de grădinițe și cursuri de formare pentru 3.500 de educatori.

De asemenea, anul acesta World Vision România a lansat și un apel național de înscriere a cât mai multor școli în programul „Pâine și Mâine”, care are deja peste 1.500 de beneficiari. Doar în 2023 au fost oferite 234.000 de mese calde în cadrul programului de after school și Școala de vară. În cele 32 de școli în care s-a derulat programul anul trecut, a fost redus abandonul școlar, 99% dintre copii raportând prezență zilnică la școală. De asemenea, peste 80% au raportat rezultate mai bune la Matematică și la Limba Română. Implicarea cât mai multor școli în programul „Pâine și Mâine” este cu atât mai importantă, având în vedere rezultatele unui studiu World Vision România care arată că programul guvernamental „Masă Sănătoasă” a fost implementat în mod real în doar o treime din școlile benficiare.

Un alt program care ajută la combaterea abandonului școlar este „Vreau în clasa a 9-a”. Contextul național arată că peste jumătate dintre elevii din România învață la sat, iar unul din 10 copii din mediul rural nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ. Lansat în 2008, programul oferă o abordare completă a nevoilor copiilor atunci când trebuie să facă trecerea de la gimnaziu la liceu: ședințe de consiliere școlară, socială și psihologică, sesiuni de mentorat pentru orientare profesională, meditații gratuite pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, mese calde, pachete alimentare, sesiuni pe tema luptei împotriva violenței, stagii de practică, rechizite și dispozitive electronice pentru învățat donate copiilor. Doar în anul 2023, acest program a ajuns în 410 comunități rurale, la 4.500 de elevi beneficiari din 102 unități de învățământ. Rezultatele: 88% dintre elevii de liceu care au făcut parte din program au promovat la Bacalaureat și 78% dintre elevii de gimnaziu au luat peste 5 la Evaluarea Națională. Toți elevii au promovat anul școlar trecut.

Toate informațiile legate de proiectele fundației pot fi găsite în raportul anual, aici:   https://worldvision.ro/wp-content/uploads/2024/05/Raport-anual-WorldVision-2023.pdf

„Senatul copiilor”, de 1 Iunie, la Palatul Parlamentului

World Vision România va fi prezent de 1 Iunie, la Senatul Copiilor și la Camera Deputaților, unde vor fi organizate ateliere pentru copii și adolescenți, în intervalul orar 10:00 – 17:00. La eveniment vor fi animatori, ateliere creative, de educație și vor mai fi prezenți beneficiari ai programelor derulate de World Vision România. Evenimentul se va desfășura pe întreg perimetrul din fața clădirii Parlamentului. Atelierele vor fi despre artă, terapie prin dans, pictură pe tricouri, pictură pe față și jocuri pe diferite teme legate de drepturile copiilor. De asemenea, activități similare vor fi găzduite de World Vision România și în județele în care se desfășoară programele fundației.

Despre World Vision România

World Vision România  este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 33 de ani de prezență în România a ajutat sute de mii de copii și adulți, din aproape 900 de comunități situate în 41 județe.

Detalii la www.woldvision.ro și http://fb.com/WorldVisionRomania