Am demarat al doilea an de ,,Start în educație”!

Programul ajunge la 120.000 de copii, 23.000 de părinți, 3.500 de educatori și 1.500 de grădinițe din zone defavorizate

Unu din patru copii merge la grădiniță doar trei zile pe săptămână sau mai rar. Deşi 97% dintre părinți consideră că grădinița este importantă, 45% dintre părinții celor care frecventează doar parțial grădinița spun că lipsa resurselor financiare este principalul motiv al absenței copilului de la grădiniță, iar alți 32% vorbesc de distanțele mari până la grădiniță.

  • 17% dintre părinți spun despre copilul lor că nu știe să numere până la 10
  • 27% spun că nu știe să numească cele patru anotimpuri
  • 10% spun că nu poate utiliza cel puțin patru cuvinte într-o propoziție

În același timp, 75% dintre părinți afirmă că n-au participat niciodată la activități de educație parentală.

De altfel, grădinițele în sine nu sunt nici ele dotate corespunzător. 38% dintre părinți spun că lipsesc materiale educaționale, alți 29% reclamă lipsa unor jucării adaptate vârstei, iar 18% spun că este nevoie de activități zilnice mai diverse.

Din aceste nevoi, s-a născut ediția a doua a programului Start în Educație.

60.000 de preșcolari vor primi câte un „Ghiozdănel cu viitor” cu materiale pentru dezvoltare educațională.

10.000 de părinți vor participa la sesiunile „Școala părinților”. Ediția a doua vine cu noutăți și se extinde cu noi tematici: nutriția și dezvoltarea sănătoasă a copilului, caracteristicile pe grupe de vârstă ale copiilor preșcolari, dezvoltarea mintală și emoțională a celor mici, comunicarea emoțiilor între părinte și copil.

1.500 de grădinițe  vor primi kit-uri educaționale “ABC Grădi” . Kit-ul include produse didactice de dezvoltare psiho-motrică şi de dezvoltare a abilităţilor cognitive. Cu ajutorul acestora, educatorii vor putea organiza jocuri și activităţi cu copiii în grădiniță. Jocurile îi vor sprijini pe copii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, înţelegerea regulilor sociale, concentrarea şi direcţionarea atenţiei.

Poți susține și tu educația copiilor de la sate complet gratuit

Impactul “Start în educaţie”, după primul an de implementare

Rezultatele fac parte din ,,Raportul cercetării sociologice a proiectului ”.  Cercetarea a fost derulată în parteneriat cu Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași și este una dintre cele mai ample studii inițiate în România despre educaţia timpurie. Aceasta analizează pe deoparte starea educaţiei timpurii şi accesul copiilor preşcolari din comunități defavorizate la resurse educaționale şi, pe de altă parte, impactul și utilitatea intervențiilor ,,Start în educaţie”.

Intervenția în rândul copiilor

Copiii din comunităţile vulnerabile selectate în program au primit câte un ,,Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor de dezvoltare ale copiilor de grădiniță: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. Ghiozdănelul îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

Pentru cel mai bun start în educație. Pentru adulții de mâine.

Accesul la educație timpurie este esențial pentru dezvoltarea copiilor, dar, din păcate, mulți dintre ei se confruntă cu un sistem complex de probleme: de la lipsa de rechizite și alte necesități, distanța prea mare către grădiniță, la statutul economic precar al părinților și nivelul scăzut de educație al acestora, toate acestea fiind coroborate și cu lipsa de programe de educație parentală. Studiul de față ne arată cât se poate de concret, la nivel de fenomen, toate aceste realități pe care noi le știam deja de pe teren. Nevoile copiilor nu sunt doar educaționale, ci și materiale și emoționale. Ca societate, avem responsabilitatea de a oferi un sprijin integrat și constant pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a fiecărui copil. 

Intervenția în rândul părinților

La rândul lor, părinții au participat la ,,Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. Urmărește tutorialele de mai jos pentru a vedea cum poți crește copii sănătoși și fericiți.

În cadrul proiectului, am realizat un Ghid de Parenting pentru educația timpurie a copiilor cu vârste cuprinse între 3-6 ani. Ghidul este publicat, disponibil pentru fiecare părinte și poate fi accesat mai jos.

Dragă părinte,

Ești primul și cel mai important exemplu pentru copilul tău.
El învață cel mai mult din ceea ce observă la tine că faci și spui.
Atunci când vede că ești prima/primul care respectă ceea ce spune,
copilului tău îi va fi ușor să respecte reguli.
Atunci când îl asculți cu adevărat, copilul tău se va simți în siguranță.
Atunci când nu-l cerți pentru că greșește, copilul tău va continua să
încerce.
Atunci când ești sincer, copilul tău te va respecta.
Atunci când vei crede că poate, și copilul tău va crede în el.

Iubirea pe care i-o arăți copilului tău în fiecare zi, ceea ce faci cu el și
pentru el atunci când este mic, se transformă în amintiri puternice
care îl vor însoți toată viața.
Și pentru că e important să îi arăți copilului cine ești, ce gândești, ce
simți și ce faci atunci când trăiești anumite stări, îți propunem în acest
ghid să facem împreună câțiva pași care te pot ajuta să fii un părinte
mai bun pentru copilul tău.
Ghidul părinților a fost creat în cadrul proiectului “Start în educație”,
prin care ne dorim să încurajăm și să sprijinim părinții să devină primii
educatori ai copilului și cei care dau startul experiențelor de învățare
timpurie de acasă.

Partenerul proiectului

Binele se face om cu om. Dă mesajul mai departe!