Psihologii World Vision România oferă consiliere psihologică gratuită pentru părinţii şi copiii afectaţi de pandemie. 900 de copii şi părinţi din mediul rural au primit consiliere în ultimele 3 săptămâni

  • Izolarea socială, închiderea şcolilor, dar şi pierderea locului de muncă, scăderea venitului familiei sau scenariile negative cu privire la starea de sănătate sau a economiei cresc nivelul de anxietate atât al părinţilor, cât şi al copiilor.
  • Riscul de violență și abuz împotriva copiilor va crește în perioada următoare.
  • Psihologii World Vision România oferă consiliere psihologică gratuită oricărui părinte sau copil afectat emoţional din cauza pandemiei de coronavirus. 

București, 7 aprilie 2020.

Psihologii din cadrul Fundaţiei World Vision România oferă consiliere gratuită pentru orice părinte sau copil afectat emoţional de situaţia generată de COVID-19. Izolarea socială, închiderea şcolilor, dar şi pierderea locurilor de muncă, scăderea venitului familiei sau scenariile negative cu privire la starea de sănătate sau a economiei cresc nivelul de anxietate atât al părinţilor, cât şi al copiilor.

Riscul de expunere a copiilor la violenţă fizică sau verbală creşte în perioada restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, astfel persoanele care au nevoie de ajutor psihologic în următoarea perioadă pot scrie pe adresa de email rom_office@wvi.org, iar unul dintre psihologii World Vision va reveni către ei pentru o şedinţă de consiliere.

Psihologii Fundaţiei World Vision România continuă în această perioadă şi programele de consiliere cu copiii sau părinţii din mediul rural. Întâlnirile faţă în faţă au fost înlocuite de consilierea online și la telefon. De la impunerea restricţiilor pentru limitarea răspândirii COVID-19 în România, aproximativ 700 de copii şi 200 de părinţi din programele World Vision au primit următoarele tipuri de consiliere: consiliere psihologică, terapie comportamentală, consiliere de grup, consiliere psihopedagogică, consiliere socială, educaţie parentală, psihoeducaţie.

Violenţa asupra copilului este un fenomen care persistă în societatea românească. Doar unul din zece părinţi nu şi-ar lovi niciodată copilul, iar unul din doi crede că lovirea este spre binele copilului, arată raportul “De ce lovim copiii?”, realizat de Fundaţia World Vision România. În 2018, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a raportat aproximativ 15.000 de cazuri de violență asupra copilului, dintre care 1173 de cazuri de abuz fizic. Îngrijorător este că, dintre cazurile de violență fizică, 1005 au avut loc în familie, iar aproape două treimi dintre cazurile raportate de abuz sexual au avut loc asupra copiilor din mediul rural (580). Acestea sunt doar cazurile raportate, foarte probabil unele extrem de  grave, însă cifrele oficiale ascund realitatea altor sute de cazuri nedeclarate.

Conform psihologilor World Vision România, în perioada pandemiei de coronavirus există riscul de a se amplifica atât problemele emoţionale (instabilitate emoţională, iritabilitate, anxietate, mânie, lipsă de control al emoţiilor, lipsă de răbdare), cât şi tulburările cognitive (dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie) şi probleme comportamentale (impulsivitate, agitaţie psihomotorie, agresivitate).

Printre problemele generate de pandemia de COVID-19 identificate de psihologii World Vision în şedinţele de consiliere online ţinute până acum sunt:

  • Epuizarea părinţilor.
  • Gestionarea relaţiilor dintre fraţi.
  • Motivarea copilului să facă teme.
  • Majoritatea părinţilor experimentează îngrijorare, anxietate, teamă în ceea ce priveşte evoluția pandemiei.
  • Şi copiii experimentează panică în ceea ce priveşte evoluţia COVID-19.
  • Unii părinți au menționat faptul că, din cauză sunt nevoiți să stea în casă, copiii lor se plictisesc, iar alții au observat o stare de agitație.
  • De asemenea, părinții aflaţi în somaj sau în imposibilitatea de a lucra experimentează o stare ridicată de nervozitate, datorită faptului că nu mai pot presta unele activități care să le aducă un venit și astfel nu-și pot asigura cele necesare traiului de zi cu zi.
  • Distanţarea socială cauzează anxietate atât copiilor, cât şi părinţilor.
  • Părinţii autoizolaţi la domiciliu consiliaţi au stări de anxietate, dar şi de tristeţe având în vedere că sunt separaţi de copii.

Unul dintre programele desfăşurate de World Vision România în comunităţile rurale este Şcoala părinţilor, program de educaţie parentală care îi ajută pe aceştia să depășească anumite situații dificile întâmpinate în creșterea și educarea copiilor. În contextul pandemiei de coronavirus, toate activităţile desfăşurate în cadrul programului se desfăşoară online, pe Whatsapp sau alte paltforme de comunicare. “Le trimit părinţilor constant materiale digitale care să îi ajute să comunice mai bine cu copiii lor. Le pun şi întrebări şi îi rog să-mi transmită gândurile lor. Majoritatea răspund şi  îmi dau feedback. Cu cei care au probleme mai grave şi au nevoie de mai mult ajutor, facem consiliere invidividuală sau de familie, separat de grup”, a spus Mina Popescu, psiholog în cadrul World Vision.

Strângere de fonduri pentru familiile din mediul rural în perioada pandemiei de coronavirus

Fundaţia World Vision România a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a interveni de urgenţă cu ajutorul necesar  pentru cei peste 14.000 de copiii şi 7.000 familii care fac parte din programele sale.

În satele româneşti, accesul la apă şi săpun este unul limitat, mai bine de o treime dintre copiii din România trăiesc în locuințe fără toaletă în interior, iar 1 din 11 copii merge la culcare flămând, conform raportului de cercetare “Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat în 2018 de Fundația World Vision România.  În perioada pandemiei, toate aceste lipsuri din ruralul românesc se accentuează considerabil, de aceea Fundaţia World Vision strânge fonduri şi face apel la oricine doreşte să doneze pentru a ajuta familiile vulnerabile să treacă cu bine peste această perioadă. Donatiile pot fi făcute online, pe site-ul Fundaţiei:

https://worldvision.ro/implica-te/proiecte-fundraising/coronavirus/?utm_source=presa&utm_medium=comunicat&utm_campaign=covid.

Alte resurse:

Recomandări pentru programele de prevenire şi răspuns în perioada pandemiei:

https://worldvision.ro/2020/04/02/recomandari-pentru-programele-de-prevenire-si-raspuns-in-perioada-pandemiei/

De ce creşte riscul de violenţă împotriva copiilor în perioada pandemiei de COVID-19:

https://worldvision.ro/2020/04/02/psihologii-world-vision-romania-de-ce-creste-riscul-de-violenta-impotriva-copiilor-in-perioada-pandemiei-de-covid-19/

Recomandări pentru părinţi pentru perioada COVID-19: https://worldvision.ro/2020/04/02/cum-ne-protejam-copiii-recomandari-pentru-parinti-din-partea-psihologilor-world-vision-romania-pentru-perioada-covid-19/

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. 

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe. 

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil. 

www.worldvision.rohttp://www.facebook.com/WorldVisionRomania,

http://blog.worldvision.ro/