Marius, 11 ani, băiatul campion la buline vesele

Marius, 11 ani, din jud. Dolj, este un băiat vesel, pe care îl remarci imediat după zâmbetul ștrengăresc. Îi place să vorbească despre școală și este pasionat de poezie. “Ce te legeni, codrule? e poezia mea preferată pe care o recit mereu cu bucurie”, ne spune Marius mândru. Dar Marius nu a fost mereu așa. În clasa I, când lucrurile încep să fie un pic mai complicate pentru fiecare elev, Marius a întâmpinat primele provocări. Ritmul mai lent i-a adus dificultăți la scriere, citire și primele socoteli. Treptat, a început să rămână în urma față de colegii lui, iar provocările de la școală îl făceau sa fie un copil retras, timid, neîncrezător.

“E greu să ajuți un copil să recupereze, mai ales atunci când se învață la simultan, cu trei clase în același timp. Cei mici sunt mai gălăgiosi, cei mari nu au rabdare și pun întrebări din dorința de a aprofunda, de a înțelege mai bine unele aspecte. Ritmul este mult mai alert, iar pe parcurs, mulți se pierd sau rămân cu lacune,” ne spune învățătoarea lui Marius.

În comunitatea în care trăiește Marius, provocările sunt diverse. Deși nu departe de oraș, oamenii se luptă cu lipsa locurilor de muncă, iar traiul devine mult mai greu iarnă, când costurile se dublează. Lemne de cumpărat se găsesc din ce în ce mai greu, iar prețul lor a crescut mult în ultimii ani. Zi de zi, sunt multe familii care se străduiesc să le ofere copiilor măcar strictul necesar: mâncare, îmbrăcăminte sau încălțăminte care să le țină de cald în drumul spre școală.  

Marius este singur la părinti, tatăl pleacă dis-de-dimineață către oraș, acolo unde lucreaza la spații verzi, iar mama, casnică, își dedică timpul lui Marius și gospodăriei. Imediat ce a observat dificultățile lui Marius de la școală, mama s-a străduit să repete cu el seara, acasă. Eforturile învățătoarei și mamei au fost dublate de participarea lui Marius și a colegilor lui la programul  Pâine și Mâine, prin care copiii din clasele primare primesc o masă caldă și petrec două ore în plus la școală pentru a își face temele și a învăța lucruri noi.

,,Cele două ore petrecute în plus la școală au fost esențiale pentru Marius. Suntem trei pedagogi în cadrul programului și am împărțit copiii pe categorii de vârste, pe clase, pentru a putea lucra cu ei mult mai aplicat. Zi de zi, în cadrul acestor ore, Marius a putut să exerseze mult mai mult, s-a simțit încurajat și pe măsură ce a început să stăpânească materia, a devenit mai încrezător, a început să îi placă la școală, iar rezultatele s-au îmbunătațit simțitor. I se luminează fața și zâmbește larg de fiecare dată când primește o bulină veselă pentru lucru la clasă,” ne spune învățătoarea lui Marius.

În cadrul programului, pe lângă lucru intensiv de la școală, Marius a reușit să strângă de-a lungul anilor amintiri de neuitat. ,,Vara trecută am fost pentru prima dată la București, un oraș foarte mare unde am vizitat Muzeul Antipa. Am văzut multe specii de animale și păsări, dar și reptile vii, care sunt foarte interesante. Ne-am simțit foarte bine și nu o să uităm niciodata acea zi,” își amintește Marius.

Astăzi, Marius, elev în clasa a IV-a, este campion la buline vesele pe care le primește atunci când răspunde corect, calificativele suficient și insuficient s-au transformat în Foarte bine, iar copilul timid care fugea de școală, a devenit un băiat încrezător, vesel, care învață cu drag și are visuri mari și bune pentru viitorul lui: ,,Când mă fac mare vreau să ajut oamenii”, ne spune Marius.

Toți copiii trebuie încurajați să nu se dea bătuți atunci când apar primele provocări la școală. Toți merită  să aibă șansa de a își construi propriile visuri.  De Crăciun, oferă-le copiilor din mediul rural o pereche nouă de ghetuțe și o geacă de iarnă, care să le tină de cald în drumul spre școală și viitor!