Valentin, iubirea pentru animăluțe și o nouă pereche de ghetuțe

Într-o curte din județul Vaslui, printre câini, găini și pisici, aleargă de zor un băiețel cu păr blond și ochi albaștri. Îl cheamă Valentin și este elev în clasa întâi la școala din sat. Primul lucru pe care ni-l arată sunt pisoii mici pe care tot încearcă să-i strecoare-n casă. Iubește tare mult animalele, motiv pentru care curtea este plină de ele.

Locuiește aici împreună cu mama, sora mai mare și tatăl, care vine acasă o dată la două săptămâni, căci locul său de muncă este la București. Lucrează în construcții, iar Valentin povestește că ar vrea și el să-i calce pe urme, deși i-ar plăcea foarte mult și să devină medic veterinar, ca să poată lucra cu animalele.

Este pasionat și de fotbal și a fost înscris la echipa din Negrești. Din nefericire, a avut un incident de pe urma căruia încă se recuperează: poarta culisantă a unui vecin a ieșit de pe șine în momentul deschiderii și a căzut peste el. A stat o perioadă bună cu piciorul în ghips, iar acum merge la control o dată la 3 luni și speră să se poată întoarce curând pe terenul de fotbal.

Până atunci, ca să-și consume energia, își petrece timpul în curte, ajutând-o pe mama la treburile gospodărești. Îi place mult să meargă cu ea la prășit, la lemne și alte activități de zi cu zi. Toate acestea după școală și teme, căci învățătura este pe primul plan, atât pentru Valentin, cât și pentru sora lui.

Amândoi au urmat clasele primare la aceeași școală din sat, unde se predă în regim simultan, o provocare atât pentru elevi, cât și pentru învățători. Învățământul simultan se traduce prin copii de clase și vârste diferite care învață împreună, în aceeași clasă, sub îndrumarea aceluiași cadru didactic. Fiecare oră se împarte astfel între două sau mai multe clase deodată, învățătorii fiind nevoiți să jongleze cu materiile, astfel încât să poată parcurge programa aferentă fiecărui nivel școlar. Este o adevărată provocare atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi, care trebuie să se concentreze și să țină pasul cu materia care li se predă, fără a fi distrași de materia celorlalte clase.

Acesta este unul dintre motivele pentru care, în această școală, este implementat programul Pâine și Mâine, prin intermediul căruia copiii primesc zilnic masă caldă, două ore de educație remedială după terminarea programului și alte activități care-i pot pregăti pentru viitor. În același program a crescut și sora lui Valentin, acum elevă cu bursă de merit în clasa a șaptea.

Mama celor doi povestește că programul a fost de mare ajutor atunci și este și acum. Lucrează ca femeie de serviciu la aceeași școală și este familiarizată cu provocările învățământului simultan. Prin intermediul programului copiii nu doar că reușesc să recupereze materia și lacunele de la clasă, dar au șansa de a merge în excursii pe care altfel nu și le-ar permite.

Despre iernile din sat, tot mama povestește că, deși sunt dificile, reușesc totuși să se descurce, chiar dacă uneori se lasă pe ea ca să le asigure copiilor tot ce au nevoie. Nu au încă posibilitatea de a-și trage gaze în casă, dar soba cu lemne încălzește cât se poate de bine toate încăperile. De Crăciun, mama celor doi nu-și dorește decât să-i știe sănătoși și cu rezultate bune la învățătură.

Iar noi ne dorim să le dăruim, atât lui Valentin, cât și altor copii din medii defavorizate o nouă pereche de ghetuțe și o geacă care să le țină de cald în drumul către o educație de calitate. Pentru ei, asta înseamnă încă o iarnă în care se pot duce la școală, încă o șansă de a nu abandona sistemul de învățământ din cauza neajunsurilor financiare. O pereche nouă de încălțări poate înseamna șansa unui viitor mai bun.

Crăciunul acesta, ajută-ne să descălțăm de limitări 2436 de copii cu o pereche nouă de ghetuțe!

Partener media