Unu din patru copii din comunităţile vulnerabile nu merge constant la grădiniţă. Fundaţia World Vision România și Fundația OMV Petrom lansează ediţia a doua a programului “Start în Educaţie”, prin care sunt sprijiniți noi copii preșcolari, părinți, educatori și grădinițe defavorizate

Unu din patru copii din comunităţile vulnerabile nu merge constant la grădiniţă. Fundaţia World Vision România și Fundația OMV Petrom lansează ediţia a doua a programului “Start în Educaţie”, prin care sunt sprijiniți noi copii preșcolari, părinți, educatori și grădinițe defavorizate

  • Cel mai mare program de educaţie timpurie din România ajunge la peste 120.000 de

copii, 23.000 de părinţi, 3500 de educatori și 1500 de grădinițe de la nivel național

  • Intervenţia “Start în Educaţiese extinde cu acţiuni şi servicii inovative, cu un program de formare pentru mii de educatori din România, precum şi distribuirea de kituri educaţionale pentru grădiniţele din zone defavorizate
  • În primul an de proiect, opt din zece copii și-au îmbunătățit abilităţile cognitive, creative şi de recunoaştere, iar 94% dintre părinți consideră că sesiunile de educație parentală derulate în cadrul proiectului le-au fost utile

București, 17 octombrie.  Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom au lansat ediţia a doua a programului “Start în Educaţie”, care extinde cel mai mare program de educaţie timpurie din România la peste 120.000 de copii şi peste 23.000 de părinţi din peste 900 de comunităţi de la nivelul a 41 de județe din România. Practic, în acest an, alţi peste 60.000 de copii preșcolari vor primi câte un „Ghiozdănel cu viitor” cu materiale pentru dezvoltare educațională și alţi peste 10.000 de părinți vor participa la sesiunile extinse „Școala părinților”.

În cadrul celui de-al doilea an, pe lângă kituri educaţionale pentru 60.000 de preşcolari şi programul de educaţie parentală, programul va include și alte acţiuni strategice, abordând astfel integrat nevoile unei educaţii timpurii de calitate. Dintre noutăţile “Start în Educaţie” menţionăm:

  1. Program de formare pentru peste 3.500 de educatori, care vor participa la cursuri specifice de educație parentală și promovarea educației timpurii bazate pe metode interactive. În cadrul programului este dezvoltat un curriculum special pentru pregătirea a 3500 cadre didactice pentru a adresa la rândul lor educație parentală și a introduce metode aplicate, bazate pe învățarea interactivă și prin joc pentru stimularea abilităților și bazate pe individualitatea copiilor preșcolari.

În plus, educatorii vor primi câte un kit de materiale suport în activitatea didactică și de relaționare cu părinții(inclusiv un ghid educaţie parentală, instrucţiuni și exerciții pentru educatori, metode noi de educaţie timpurie, propuneri de activităţi nonformale, alte materiale personalizate).

Dintre competenţele ce se aşteaptă a fi dobândite ca urmare a programului de formare pentru educatori amintim: comunicarea şi relaţionarea cu familia ca partener în activitatea educaţională, teorii şi principii aplicate pentru educaţia copiilor şi educaţia adulţilor/ părinţilor, consilierea părinţilor pentru soluţionarea unor probleme şcolare sau emoţionale ale copiilor, identificarea şi gestionarea situaţiilor de risc în mediul şcolar şi aplicarea procedurilor de securitate şi protecție a copilului, colaborarea cu reprezentanţii autorităţilor publice şi ai societăţii civile, echitate, nondiscriminare, inovare şi interactivitate în actul educaţional.

  • Distribuirea de kituri educationale pentru 1500 de unităţi şcolare defavorizate, pentru optimizarea serviciilor educaţionale oferite copiilor din grădiniţele rurale sau zone vulnerabile, incluzând produse didactice de dezvoltare psiho-motrică şi un pachet de dezvoltare a abilităţilor cognitive. Kitul ABC Grădi va conține: 1 set motricitate cu 46 piese, 1 tablă cu 2 role hârtie și pahare pictură (plus 2 seturi cretă albă și 2 seturi cretă colorată, 1 marker tablă),  2 seturi construcție color cu 100 piese, 1 husă personalizată kitului destinat grădinițelor.

Prin organizarea diferitelor jocuri și activităţi, educatorii pot sprijini copiii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, rezistenţa la frustrare, înţelegerea regulilor sociale,  concentrarea atenţiei şi direcţionarea atenţiei. Cele 1500 de grădinițe care vor primi pachete educaționale ABC Grădi vor fi selectate printr-un apel național de candidaturi care va fi anunțat în lunile următoare.

O prezentare a kiturilor educaţionale pentru grădiniţe poate fi găsită aici: ABC Grădi.

  • Extinderea programului de educaţie parentală, de care vor beneficia alți 10.000 de părinți, cu  introducerea de noi teme: nutriția și dezvoltarea sănătoasă a copilului, caracteristicile pe grupe de vârstă ale copiilor preșcolari, dezvoltarea mintală și emoțională a celor mici, comunicarea emoțiilor între părinte și copil.

Nevoia extinderii programului a venit atât din realitatea din teren şi provocările din primul an de “Start în Educaţie”, precum şi ca urmare a unui raport realizat după finalizarea primei ediţii a programului. Raportul a arătat, pe de o parte, rezultate foarte bune privind impactul intervențiilor din primul an, dar şi nevoia extinderii programului.  Astfel, conform raportului, unu din patru copii merge la grădiniță doar trei zile pe săptămână sau mai rar. Deşi 97% dintre părinți consideră că grădinița este importantă, 45% dintre părinții celor care frecventează doar parțial grădinița spun că lipsa resurselor financiare este principalul motiv al absenței copilului de la grădiniță, iar alți 32% vorbesc de distanțele mari până la grădiniță. De altfel, grădinițele în sine nu sunt nici ele dotate corespunzător. 38% dintre părinți spun că lipsesc materiale educaționale, alți 29% reclamă lipsa unor jucării adaptate vârstei, iar 18% spun că este nevoie de activități zilnice mai diverse.

În schimb, ca urmare a primei ediţii a programului “Start în Educaţie”, opt din zece copii şi-au dezvoltat abilitățile cognitive, creative şi de recunoaștere vizuală, datorită kit-ului educațional “Ghiozdănel cu viitor” și 9 din 10 părinţi spun că se joacă mai mult timp cu copiii lor datorită acestuia, iar sesiunile de educaţie parentală le-au fost utile în procent de 94%.

“Faptul că am reuşit să ajungem cu acest program de educaţie timpurie la peste 120.000 de copii din sute de comunităţi vulnerabile arată puterea parteneriatului între societatea civilă, privat şi sistemul public. Copiii au mare nevoie de noi şi faptul că suntem alături de ei încă din primii ani va reprezenta un avantaj imens. Bazele educaţiei se pun încă de la grădiniţă, iar această perioadă nu trebuie subestimată. În plus, educaţia parentală este încă unul dintre punctele nevralgice pentru România. Accesul la informaţii al părinţilor din mediul rural prin astfel de programe poate face o diferenţă imensă în modul în care copiii vor evolua în spaţiul familial. Sunt părinţi care ne-au mulţumit la finalul sesiunilor şi ne-au spus că, dacă şi părinţii lor ar fi ştiut aceste informaţii, viaţa lor ar fi putut fi cu totul alta.”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România.

“Raportul de impact al primei ediții a programului ne-a arătat, pe de o parte, rezultatele foarte bune ale intervențiilor din primul an, dar şi nevoia extinderii programului. Prin noile intervenții adăugate, vom aborda integrat nevoile unei educaţii timpurii de calitate și îi sprijinim atât pe copiii și pe părinții cei mai vulnerabili, cât și pe educatorii lor și grădinițele la care merg.”, a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundația OMV Petrom.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 800 de comunități din 40 județe.

Despre Fundaţia OMV Petrom

Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.