Scrisori către Moș Crăciun: Ana își dorește să lucreze cu copiii

Dragă om bun, 

Crăciunul îl petrec întotdeauna alături de familie. În fiecare an, o ajut pe mama la cozonaci și la curăţenie. Apoi, împachetez pe furiș cadourile în hârtie colorată pentru părinţi, fratele şi sora mea mai mică. În noaptea de Ajun, ne uităm la desene animate sau la comedii despre Crăciun. Dimineaţa despachetăm cadourile, iar apoi îi vizităm pe bunici sau pe unchi.  

În această perioadă a anului, îmi place să ascult cântece de sezon, să mănânc mandarine, să mă plimb prin micul meu oraș și să admir luminiţele de la ferestre care clipesc non-stop. În ultimii ani, mi-am creat un obicei să citesc mai mult iarna, dacă tot e urât afară. Am început de curând seria Harry Potter, dar pentru sărbători mi-am pus pe listă și cartea ”Colind de Crăciun” de Charles Dickens și basmele lui Hans Christian Andersen. O să le caut la biblioteca școlii. Iar dacă nu le găsesc, am să le citesc online, deși mie îmi place senzația de-a ține o carte în mână și mirosul ei. Ce descriu în această scrisoare, poate pentru unii, este un Crăciun simplu, dar pentru mine, acum că sunt mai mare, este tot ce mi-aş putea dori. 

Când eram mică și nu știam cine este de fapt Moșul era mai frumos, dar fiecare copil trebuie să crească. Îmi plăcea să merg la bunici la țară și să stau lipită de sobă. Odată, am prins un Crăciun cu zăpada de un metru. Îmi plăcea să primim colindători și mă uitam la băieții înalți cum învârteau steaua aurie. Cântau probabil colinde mai vechi,  pentru că nu le auzeam la școală și nici la televizor. La final, primeam ciucuri din stea şi îi adăugam la colecţia mea. 

Bradul din cărți

Deşi anul acesta nu voi avea un brad, nu mă plâng. Îmi voi improviza iar nou unul din cărți. La mine în școală sunt mulți copii mici care de-abia au ce mânca. La fel ca anul trecut, împreună cu câteva colege de clasă vom merge la copiii mai mici, care provin din medii defavorizate, şi îi vom ajuta să scrie scrisori către Moş Crăciun. 

Anul trecut, cei mai mulți au scris despre cum își doresc haine groase, ghete, jucării și dulciuri. Aceşti copii se bucurau chiar şi pentru cea mai mică prăjitură sau pentru un borcănel cu gem. Cunosc şi eu acest sentiment, pentru că la rândul meu am primit astfel de cadouri. 

Cred că este frumos să dăruiești din puținul pe care îl ai. Eu și sora mea, care are patru ani, în fiecare an donăm haine care nu ne mai vin, dar încă sunt bune de purtat, dulciuri și jucării la copiii mai nevoiași din orășelul nostru. 

Ceea ce îmi doresc nu doar de Crăciun, ci pentru viitorul meu, este să am în continuare acces la cărţi, internet şi educaţie. Îmi doresc să studiez mai departe la o facultate de pedagogie, să lucrez alături de copii, de artă şi de cărţi. 

Îți doresc să ai parte de cel mai frumos Crăciun, să fii mai bun cu tine şi cu oamenii din jurul tău. Și, dacă poți, să te gândești și la cei care au nevoie de ajutorul nostru. 

Cu drag,  

Ana, clasa a XI-a, din judeţul Dolj 

PS: Aici este bradul meu din cărţi de la Crăciunul trecut. Îl voi face şi anul acesta, cred că s-au mai strâns câteva. 🙂