Fetița care are nevoie să-și schimbe ochelarii anual

Larisa, fetița care are nevoie să-și schimbe ochelarii anual, nu se plânge niciodată când trebuie să meargă la oftalmolog. Încă de când putea vorbi, a înțeles că este pentru binele ei. Micuța este crescută de un cuplu de pensionari, care zi de zi fac eforturi să o țină în școală.

O fetiță cu ochelari, încadrați de părul negru și des, se duce la tablă să scrie pe cine iubește cel mai mult. „Mama, tata, sora mea, iepurașul Lolo și cățelul Gheorghe“, scrie copila. Are nouă ani și este elevă în clasa a II-a într-un sat din Vâlcea. „Dar tu te simți iubită?“, o întreabă învățătoarea pe fetiță. Ea răspunde scurt: „da“, deși părinții ei biologici au abandonat-o imediat după naștere. Însă doi oameni buni din același sat au primit-o de îndată în familia lor. 

Larisa are probleme de vedere de când s-a născut. Fetița a trebuit să treacă prin două operații la ochi, iar acum trebuie să meargă anual la un control oftalmologic. Aproape la fel de des trebuie să-și schimbe și ochelarii. 

Deși are probleme cu ochii, micuța face eforturi să învețe la toate materiile

Părinții ei adoptivi au situație mai bună față de alte familii din comunitate, dar, fiind pensionari amândoi, tot le este greu să-i schimbe constant ochelarii Larisei. 

„Sunt niște oameni buni, care o cresc cât de frumos pot. Larisa este o fetiță mai timidă la prima vedere, dar dacă o cunoști mai bine, descoperi că e tare prietenoasă. Deși are probleme cu ochii, micuța face eforturi să învețe la toate materiile. Niciodată nu vine cu tema nefăcută“, povestește Sica Șerban, directoarea școlii unde învață copila.

Ajută-ne să le luăm ochelari copiilor de la sate care nu văd

Cadrul didactic mai spune că în clasa Larisei, unde învață 17 copii, mai este un băiețel, Ionuț, care și el are nevoie de ochelari. 

Pentru a avea acces la educație, copiii au nevoie să vadă: ce scrie pe tablă, ce scrie în manual, în cartea de povești, dar și ce-au scris în caiețelul lor. Ne dorim să ducem cât mai mulți micuți din comunitățile vulnerabile la un control oftalmologic și după să le luăm ochelari. 

Numele fetiței a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea.*