Andreea, copila pe care am sprijinit-o să termine școala, face acum voluntariat cu copiii din Ucraina

Andreea (21 de ani) ar fi putut să fie încă unul dintre miile de copii din satul ei vasluian care abandonează școala din cauza lipsurilor materiale. Drumul ei însă avea să fie altul după ce ne-am cunoscut. Din clasa a VI-a și până a terminat liceul, tânăra a primit sprijin financiar și consiliere prin programele noastre ca să termine liceul. Acum, Andreea este studentă în anul III la Facultatea de Asistență Socială din Iași și unul dintre voluntarii care ne ajută să sprijinim victimele conflictului din Ucraina

Când Andreea era mică, mulți dintre copiii din satul ei nu mergeau la școală. Din pricina neajunsurilor, copilăria lor se scurgea printre grânele cu care hrăneau păsările și zilele  lungi de muncă la câmp. Față de ceilalți copii, Andreea și fratele ei au avut mai multă susținere din partea părinților ca să meargă la școală. În fiecare an mergeau la muncă în străinătate și tot ce câștigau trimiteau în țară pentru copii. 

Noi nu salvăm lumea, dar încercăm 

Zece ani mai târziu, tânăra a devenit studentă la Facultatea de Asistență Socială și unul dintre primii voluntari care au răspuns apelului nostru de-ai ajuta pe ucrainenii care ajung în România. Andreea ne-a povestit din perspectiva adultului care este acum cât de important este să fim acolo, atât cât putem, pentru cei în nevoie:   

„Ca voluntar vezi și auzi multe. Nu, noi nu salvăm lumea și nici nu oprim războiul, dar încercăm să ajutăm cât putem oamenii nevinovați, prinși într-un conflict ce nu este al lor.  

Acum patru zile ne luam rămas bun de la Anastasia și frațiorul ei care urmau să plece la rudele din Germania. Eu am colorat cu Anastasia, iar colega mea s-a jucat baschet cu fratele ei.. Erau veseli. Nu conștientizau ce se întâmplă în jur.  

Nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Mâine ne vom întâlni cu alți oameni. Alte mame cu copii, alți tineri, alți căței luați în brațe, alți bătrâni. Nu vor să deranjeze pe nimeni. Dacă le oferi ceva, oricât de mic, îți mulțumesc zâmbind.  

Acest război ne schimbă si nouă viața, chiar dacă nu ne dăm seama acum. Iar în aceste momente grele, am dovedit că suntem o țară demnă de respect si de apreciere. Mulțumesc, World Vision România, pentru oportunitatea de a ajunge voluntar, de a cunoaște oameni extraordinari și de a vedea cum stau lucrurile cu adevărat.” 

Poți face și tu voluntariat cu copiii din Ucraina

Dacă mesajul Andreei te-a inspirat, te așteptăm alături de echipa World Vision România. Avem nevoie de voluntari în spațiul de joacă pe care l-am amenajat la Romexpo, cât și în alte spații de joacă din București, care sunt deschise sau în curs de deschidere, destinate tot copiilor ucraineni. 

Căutăm oameni buni și răbdători care să deseneze, să picteze sau să facă alte activități educaționale cu copiii, în timp ce familiile lor își rezolvă problemele cele mai urgente. 

Pentru că zilele acestea sărbătorim Săptămâna Națională a Voluntariatului ne dorim să devenim o comunitate cât mai mare care să vină în sprijinul copiilor și familiilor care au nevoie de noi. 🙂