Proiectul Young Leaders Speak Out for European Values a ajuns la final. De-a lungul unui an de zile, copiii din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România (CCC), precum și cei din Grupurile de Inițiativă Locală au avut ocazia să ia parte la activități intense, gândite special pentru a îi ajuta să devină cetăţeni activi în comunitățile din care fac parte, dar și la nivel național și european.
În cadrul proiectului Young Leaders, copiii au luat parte la workshop-uri susținute de jurnaliști români cu experiență în presa scrisă, online și televiziune: Mihai Peticilă, reporter ProTV și fondator edupedu.ro, Florinela Iosip, jurnalist Libertatea, Dragoș Pătraru, jurnalist și prezentator TV, Sanda Nicola, jurnalist TV și corespondent internațional, dar și de specialiști în comunicare și digital. Astfel, copiii și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare în media și în social media. Ei au aflat cum să comunice eficient și să transmită corect un mesaj pe canale precum Facebook, Instagram, TikTok.
Mai mult decât atât, copiii au luat parte la sesiuni lunare de informare cu privire la valorile europene și activitatea Parlamentului European și au învățat cum să desfășoare inițiative și demersuri de advocacy.
Vocea tinerilor ambasadori ai valorilor europene s-a făcut auzită prin canalul de TikTok: Teens change the world (teens_change_the_world) pe care l-au deschis în cadrul proiectului, dar și prin redactarea de articole pentru promovarea valorilor europene și drepturilor copilului, prezența în diferite conferințe și realizarea unui manifest al participării. Ce a însemnat pentru ei acest maraton de activități, intâlniri, conferințe, interviuri puteți afla din gândurile lor, la final de proiect:
Melania, clasa a X-a, jud. Dolj
,,Proiectul Young Leaders este mai mult decât un proiect, este o etapa a vieții mele pe care nu o să o uit niciodată. Activitățile din cadrul proiectului au fost inedite și creative. Am învățat și am descoperit noi informații și am înțeles ce înseamnă comunicarea și participarea.
Manifestul despre Participare a fost una dintre activitățile ce m-a marcat. Am simțit că mă implic din ce în ce mai mult și să ajut și eu la rândul meu alți copii să se descopere și să învețe. Am trăit clipe minunate în cadrul întâlnirilor de mentorat. Alături de Sanda Nicola și Dragoș Patraru care mi-au oferit încrederea că noi copiii, din CCC, putem schimba ceva. World Vision Romania mi-a oferit șansă unica de a-l cunoaște pe Mihai Peticilă. Am primit sfaturi importante de la dânsul, despre ce înseamnă cu adevărat jurnalismul. Alături de Cristiana Andrei am învățat cum să folosim social media. Împreună am reușit sa ne facem auziți și pe TikTok creând un cont și postând diverse activități.
Cu greu o sa îmi iau la revedere de la acest mare proiect „Young Leaders” care mi-a schimbat gândirea. Mulțumesc World Vision România pentru tot ce îmi oferi.”
Florentina, clasa a XII-a, jud. Dolj
,,Proiectul Young Leaders a fost o oportunitate minunată pentru a-mi dezvolta abilitățile în comunicare, dar și pentru a afla o multitudine de informații noi. În workshopurile de comunicare cu jurnaliști și în atelierele de social media am învățat cum să deosebesc știrile adevărate de fake news și mi-am perfecționat filtrul responsabil cu distingerea celor două.
,,Am aflat foarte multe despre drepturile copilului, în special despre dreptul la participare.”
Una dintre cele mai interesante părți au fost sesiunile de învățare despre valorile europene și activitatea Uniunii Europene. Nu eram familiarizata aproape deloc cu aceste subiecte și aceste sesiuni mi-au arătat în detaliu în ce consta activitatea și care sunt valorile dupa care se ghidează. Partea mea preferată din acest proiect a fost realizarea Manifestului Participării în școala de vară de la Poiana Brașov. Manifestul a fost o muncă de echipă care m-a surprins deoarece eram 12 persoane total diferite care au colaborat de minune în realizarea unui scop comun. Am aflat foarte multe despre drepturile copilului, în special despre dreptul la participare.
În aceeași tabără de vară am creat un cont de TikTok și primul videoclip pentru acesta. Am avut oportunitatea să fac și un videoclip despre cele mai puțin cunoscute drepturi ale copilului. Pentru realizarea acestui videoclip am întrebat colegii și cunoștințele ce drepturi ale copilului știu, iar răspunsul a fost unul dezamăgitor. Mare parte dintre ei nu știau să îmi spună mai mult de un drept sau două. Până la urmă am ajuns la concluzia ca cele mai puțin cunoscute drepturi sunt: dreptul la participare, dreptul la timp liber și dreptul la intimidate. Ulterior am distribuit videoclipul pe contul de Tik Tok pentru ca și alți copii să aibă acces la informațiile învățate de noi în proiectul Young Leaders.”
Roxana, clasa a XI-a, jud. Vaslui
,,Activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect au fost atât educative, cât și distractive. Fiecare a avut șansa să își exprima părerea și am reușit să lucrăm în echipa, ceea ce a fost crucial, ținând cont ca CCC-ul tocmai se reintregise.
Crearea contului de TikTok și implicit a conținutului pentru acesta a fost o provocare pentru noi și cred că pe viitor vom fi și mai activi și organizați. Cred ca fiecare a avut ocazia sa experimenteze și să își testeze imaginația.
De departe activitatea mea preferată a fost scrierea manifestului, deoarece a fost foarte antrenantă și interesantă. Fiecare a dat ce a avut mai bun și formatul fizic cu siguranță a ajutat.”
Alexandra, clasa a VII-a, jud. Ialomiță
,,Pentru mine proiectul Young Leaders a însemnat socializare, prietenie și lucru în echipa. M-a ajutat să-mi dezvolt modul de a argumenta și de a gândi. Am avut ocazia de a cunoaște oameni minunați de la care am învățat multe lucruri care mă vor ajuta pe viitor. Datorită acestui proiect am reușit să creem inițiative cu ajutorul cărora am putut aduce o schimbare. Am învățat cum un cont de TikTok și nu numai, poate deveni un instrument educațional. Pe scurt, acest proiect a fost o ocazie minunata de dezvoltare.”
Mara, clasa a VII-a, jud. Ialomiță
,,Sunt sigură că amintirile făcute de-a lungul acestui proiect mă vor însoți toată viața, iar lucrurile învățate mă vor ajuta în viitoarea mea călătorie.
Orele petrecute cu mentorii au fost antrenante. Mi-au oferit ocazia de a-mi extinde orizontul de cunoaștere și perspectiva asupra lumii.
Am realizat lucruri palpabile, care, sper eu vor face o diferență, chiar și la nivel local. De exemplu, inițiativele luate în comuna noastră sau contul de TikTok. Prin intermediul lui am expus diferite probleme cu care se confruntă lumea secolului XXI, subiecte de actualitate, toate într-un format video atractiv și ușor de înțeles.
Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea oferită. M-am dezvoltat și am interacționa cu oameni minunați, pe care nu aș fi avut ocazia de a-i cunoaște altfel!”
Sorana, clasa a XII-a, jud. Vâlcea
,,Continua mea dezvoltare personală, socială și morală ia amploare prin fiecare participare în proiectul Young Leaders. Diversitatea de subiecte despre care am învățat au amplificat o ramură a viziunii mele asupra lumii.
Mulțumesc pentru toate activitățile la care am participat. Foarte importante au fost pentru mine cele despre valorile europene din cadrul grupului de inițiativă locală, coordonat de Valentina. Implicarea, bunătatea, jocurile de rol, precum și libera exprimare au creat un mediu ambient. Am studiat standardele europene, aspectul unei comunități „ca în afară” și, bineînțeles, ce putem face noi pentru a ne implica activ în cadrul dezvoltării.
Prin jocuri de rol, am avut ocazia de a crea un sat ideal alături de colegii mei.
Totul pentru mine a început în școala de vară, unde împreună cu alți 11 membri ai consiliului consultativ al copiilor, am creat un manifest al participării. Am pus bazele unui subiect important care viza implicarea tineretului în luarea deciziilor și libertatea exprimării. Tot în școala de vară am deschis un cont de TikTok unde am postat videoclipuri interactive, pentru promovarea și deschiderea unor noi orizonturi motivaționale pentru cei ca noi.
,,Am început să mă implic tot mai mult, să învăț și să ajut, să îmi fac vocea auzită”
Acțiuni minunate, care au înseamnat un prilej unic pentru mine. Sunt recunoscătoare pentr toate conferințelor la care am participat. Am avut ocazia de a întâlni persoane cu influență, cu o poveste, precum Sanda Nicola în discuțiile despre jurnalism, Dragoș Pătraru în workshop-ul liber cu întrebări, sau Florinela Iosip și Mihai Peticilă în întâlnirile despre mass media.
Treptat, de la dorința firavă de a participa activ, în ciuda lipsei încrederii de sine, am ajuns să apreciez profund fiecare oportunitate. Am început să mă implic tot mai mult, să învăț și să ajut, să îmi fac vocea auzită, totul în cadrul proiectului, căruia îi sunt profund recunoscătoare.”
*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.