Cum TikTok poate fi folosit în scop educațional?

Tinerii din proiectele World Vision Romania le recomandă copiilor și tinerilor să urmărească și să creeze conținut educativ pe TikTok

Ultimul sondaj World Vision România realizat în contextul Zilei Internaționale a Siguranței de pe Internet ne arată că: 38.6% dintre copii stau aproape toată ziua pe internet, cu excepția programului de școală și doar 3% dintre copii nu au cont pe nicio rețea de socializare.

Asupra acestor statistici a atras atenția și Georgiana Vasiloiu, elevă în clasa a XII-a și membră în Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România, în deschiderea prezentării pe care a susținut-o ca speaker la webinarul Social media – De la Facebook la TikTok. Acesta a fost cel de-al doilea eveniment din #LunaSiguranțeiPeNet. O serie de webinarii dedicate profesorilor și părinților despre cum îi putem proteja pe copii în mediul online.

,,Conform ultimelor statistici, timpul, energia și creativitatea noastra, a copiilor și a tinerilor sunt consumate în mare parte online. <<Cum putem însă să folosim social-media  într-un mod util și benefic pentru tineri? Cum poate fi experiența noastră online una de învățare?>> În anul 2020, Tiktok – cea mai populară rețea socială în rândul tinerilor a lansat hashtagul #InvațăPeTikTok. Acesta a generat într-un an și jumătate de la lansare peste 100.000 de clipuri video educative, care au adunat trei miliarde de vizualizări.

Profesori, medici, psihologi și speciliști s-au alăturat inițiativei. Aceștia le vorbesc tinerilor pe ințelesul lor, despre literatură, matematică, teatru, proiecte sociale, educație sexuală, educație finaciară și multe altele. Ceea ce eu le recomand tinerilor este să urmărească conținut educativ pe TikTok, hashtag-uri educative precum #ÎnvațăPeTikTok, #TeachersOfTikTok. Urmând interesele lor, aplicația le va genera în feed mai mult conținut de calitate și potrivit pentru ei. Georgiana, elevă în clasa a XII-a și membră în Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România.

ÎnvațăPeTikTok – hashtagul care îi aduce pe copii și preofesori împreună

Georgiana le-a prezentat profesorilor, părinților și copiilor invitați la webinar două conturi educative care au succes pe TikTok. Florentina Pavăl este profesoară de matematică la un liceu din Fălticeni are 193.000 de următori pe TIKTOK. Aici le explică copiilor, pe scurt și în limbaj informal, ce e teorema lui Pitagora sau cum se calculează rapid procentele. Un alt exemplu a fost profesorul de limba engleză, George de la Shakespeare School. Acesta îi învață limba engleză pe copii într-un mod ușor și atractiv.

,,Ne place să urmărim clipuri educative pe TIKTOK pentru că informația ne este prezentată prin metode non-formale. mai mult, este explicată pe înțelesul nostru. Ne place, totodată, că putem da mai departe ce considerăm folositor și că îi putem învăța și noi pe alții la rândul nostru.” Georgiana, elevă în clasa a XII-a și membră în Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România.

TikTok – instrument de implicare civică pentru tineri

Din primăvara anului trecut, Georgiana și colegii ei din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vison România au luat parte la activitățile proiectului Young Leaders Speak Out for European Values. Astfel, au învățat despre valorile europene și activitatea Parlamentului European, despre cum pot fi ambasadori ai valorilor eurpene și despre cum îi pot învăța și pe alți tineri să fie cetățeni activi.

Pentru ca inițiativele lor să ajungă la cât mai multi tineri, aceștia au deschis un cont comun de TikTok. Aici, le vorbesc tinerilor despre drepturile copilului, despre ce înseamnă să fii un cetățean activ și să te implici în comunitatea ta. Pe tinerii din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România îi puteți urmări aici: Teens change the world (teens_change_the_world).

La final, Georgiana a făcut un apel către profesori și i-a încurajat ca următoarea temă pentru elevii lor  să fie prezentarea lecției sub forma unui clip TikTok.

,,Un astfel de exercițiu are mai multe beneficii. În primul rând, pentru a realiza clipul, copiii trebuie să aprofundeze și să înteleagă lecția pentru a scoate ideile principale. În al doilea rând, trebuie să le învețe pentru a le prezenta într-un mod cât mai atractiv, iar al treilea beneficiu, prin distribuirea clipului pe TikTok,  informația va ajunge și va fi asimilată și de alți copii,” a spus Georgiana.

*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene