Andreea: Eu v-am spus că sunt de la țară și am anumite lipsuri

Elevii care fac naveta de la sat la oraș pentru a merge la școală întâmpină mai multe obstacole. Banii cheltuiți pe transport, bani care ar fi putut fi folosiți pentru mâncare sau rechizite, timpul pierdut cu mersul pe jos și lipsa încălțămintei adecvate sunt câteva dintre ele. Însă, elevii care locuiesc la sat și fac școala la oraș sunt deseori luați în râs de colegii de clasă pentru că sunt de la țară și pentru că „au anumite lipsuri”, cum ne-a zis Andreea.   

Andreea nu a fost ocolită de bullying din partea colegilor, nici la gimnaziu, nici la liceu. Ea a făcut naveta dintr-un sat din județul Vaslui până la școala din Negrești, în fiecare zi pentru 8 ani de zile.  

„Eu v-am spus că sunt de la țară și am anumite lipsuri și fiind într-o clasă de elevi care au lucruri pe care eu nu le am, mă făceau să mă simt prost. Sunt elevi care nu vin la școală să învețe, ci vin la școală ca să îi facă pe ceilalți să se simtă prost. Și am trăit-o pe pielea mea, și în generală și la liceu, la un moment dat.” ne spune Andreea.  

Situația Andreei a fost observată de coordonatorul local al proiectului „Vreau în clasa a-9-a”, iar din clasa a X-a Andreea a început să participe la activitățile proiectului. Andreea ne-a arătat cum lucrează acest proiect asupra dezvoltării fiecărui bursier în parte. De la o elevă timidă și introvertită, Andreea reușește azi să își exprime emoțiile și ideile cu ușurință, într-un mod atât de cursiv. Este o dovadă vie că activitățile lunare desfășurate în cadrul proiectului au rezultate pentru bursieri. 

„Provin dintr-o familie modestă, doamna Nicoleta a sesizat și m-a băgat în proiect. Eu la început eram o fire foarte emotivă, nu puteam să vorbesc, nu puteam să discut cu ceilalți din jur. Doamna Nicoleta și grupul m-au ajutat apoi să pot să vorbesc despre problemele pe care le am. Am învățat multe lucruri, activitățile pe care le facem ne ajută foarte mult. Unele lucruri pe care le facem la activitate nu ți le zice nimeni acasă sau la școală. M-am simțit foarte bine în prezența colegilor timp de doi ani de zile de când sunt în proiect.”  

Una dintre activitățile care au ajutat-o cel mai mult pe Andreea, a fost discuția despre bullying, depresie și managementul stresului. Andreea a învățat cum să treacă mai ușor peste ceea ce a simțit atunci și a înțeles că probabil copiii care sunt agresivi la școală, suferă și ei acasă. Pentru că a trăit toate momentele de bullying în interior, Andreea a primit consiliere în cadrul proiectului. Ea a fost încurajată să nu treacă niciodată singură prin așa ceva, să ceară ajutor de la coordonatorul proiectului sau de la un om adult în care are încredere.  

„Doamna Nicoleta ne-a ajutat mereu, e prezentă la telefon, pe internet; chiar și după activitățile lunare, ea era mereu acolo. Ne-a zis mereu că ea ne susține. Ne întreabă mereu cum stăm cu învățatul, cum stăm cu meditațiile. Eu v-am spus că am avut niște lipsuri și pe plan școlar din generală și datorită meditațiilor am reușit să iau note bune la prima simulare din ianuarie. Fac meditații la matematică și la limba română și acum, online. Și vă dați seama, mama și tata nu aveau posibilitatea să plătească un profesor să mă ajute.”  

Andreea este o elevă silitoare chiar dacă, pe timp de pandemie, conexiunea la internet nu a ajutat-o foarte mult. Cu internet pe date mobile, platforma pe care își verifică lecțiile i se blochează constant. „Trebuie să îmi încarc cartela în fiecare lună ca să am internet, uneori încarc cu mai mult de 6 euro, chiar cu 7, 8 ca să îmi ajungă internetul și e destul de costisitor. Dar măcar am cât de cât net, că un abonament e și mai scump.”  

Andreea își exprimă foarte coerent punctul de vedere, iar lejeritatea cu care o face ne arată cât de perseverentă și implicată a fost pe parcursul acestor doi ani de când e în proiect. E un copil care e decis să reușească, cu siguranță. Vrea să de la Facultatea de Farmacie, îi plac biologia și chimia. 

*** 

Andreea este doar unul dintre cei 6600 de copiii din comunitățile vulnerabile în care activăm care nu au acces la educație cu ajutorul tehnologiei.  

Fii alături de #EroiNestiuti și dăruiește educație pentru ca noi să continuăm împreună să învățăm mii de copii!