De 20 de ani alături de copiii de la sat: Am simțit că este nevoie de mine aici.

La doar 19 ani, imediat după absolvirea Liceului Pedagogic din Craiova, Iuliana Jitaru a devenit învățătoare la Pietroaia, într-un sat aflat la 30 de km de Craiova. Să fii învățător la sat nu este ușor, cu siguranță. Naveta grea, condițiile nefaste, predarea la mai multe clase simultan, lipsa de motivație a copiilor. Toate acestea pot speria un tânăr pedagog la început de drum. Dar nu și pe Iuliana. Dacă colegele ei de la vremea aceea au început după primele luni să se gândească la un posibil transfer, Iuliana a simțit că a ajuns la Pietroaia cu un scop.

,,Am simțit că este nevoie de mine aici. Am simțit dorința de a mă implica, de a fi alături de copii, de a-i înțelege, ajuta și îndruma către alte orizonturi. Misiunea mea este să fiu alături de acești copii din Pietroaia generație, după generație. Ei au nevoie să vadă că pot mai mult, că școala îi poate transforma și le poate schimba viața.“ spune Iuliana.

Au trecut mai bine de 20 de ani de când a venit în Pietroaia și crede în continuare că decizia de a rămâne a fost cea corectă. Aici s-a și căsătorit și și-a întemeiat o familie. Însă provocările din viața de dascăl nu au lipsit și sunt prezente și astăzi.

La școala din Pietroaia învață patru clase simultan: 24 de copii din clasa pregătitoare, clasa I, a II-a și a III-a. Copiii vin din familii care se luptă în fiecare zi cu neajunsurile. Sunt familii în care un singur părinte lucrează, dar sunt multe familii care trăiesc doar din ajutorul social și alocațiile copiilor. Și, astfel, din lipsa posibilităților, sunt copii care sunt nevoiți să pună educația pe locul al doilea și să înceapă mult prea devreme viața de adult.

De anul trecut, Iuliana este și pedagog social în proiectul ,,Alege Școala – educație de calitate, viitor în comunitate!” pe care World Vision România îl desfășoară în Pietroaia și în alte sate defavorizate din jud. Dolj și Vaslui. De două ori pe săptămână, copiii iau masa la școală după ore, iar apoi, sub îndrumarea Iulianei, participă la activități remediale la limba română și matematică. Dar organizează și activități creative și recreative care să îi ajute pe copii să își dezvolte abilitățile de comunicare și să aibă mai multă încredere în forțele proprii. Copiii primesc ghiozdane echipate cu rechizite, iau parte la concursuri cu premii și merg în excursii sau tabere educaționale.

,,Este esențial pentru copii să ia parte la activități cât mai diverse, să învețe lucruri noi, să vadă ce oportunități le poate oferi educația. Timpul suplimentar petrecut împreună este benefic pentru ei. Aprofundăm lucrurile de la clasă, dar îi implic și în activități care să-i ajute să se cunoască mai bine, să-și descopere talentele, abilitățile, înclinațiile” , a spus Iuliana.

Dedicarea Iulianei nu a încetat nici în timpul perioadei de lucru online cu elevii ei. Poate chiar a fost nevoie de și mai multă. Pentru că educația online funcționează greu la sat. În Pietroaia sunt zone în care nu este semnal la telefon. Iar copiii nici nu îndrăznesc să viseze să aibă acasă un laptop sau o tabletă. În cel mai bun caz părinții au un telefon cu acces la internet care le permite copiilor să primeasca lecțiile și temele pe grupul de WhatsApp pe care l-a creat Iuliana. Acolo a ținut în permanență legătura cu copiii, le-a trimis lecții, le-a oferit explicații și răspunsuri la toate întrebările lor. Cu cei care nu au putut să lucreze online, a ținut legătura telefonic.

,,În perioada de lucru de acasă, online cu copiii, trebuia să caut resurse, materiale, să le adaptez, să întocmesc fișele de lucru, să le livrez copiilor pe grupul de WhatsApp creat, cu explicațiile necesare apoi, să le verific, să le corectez. A fost mai greu, dar am găsit soluții. Le mulțumesc părinților care s-au implicat. A fost un efort comun pentru că școala, fie online sau nu, este un drept al tuturor copiilor.” spune Iuliana.

Dascălii ca Iuliana fac lucrurile să meargă acolo unde pare imposibil. Dau șanse copiilor și le arată că se poate și altfel. Inspiră. Aduc speranță și schimbare. Rămân acolo unde simt că este nevoie de ei.

Iuliana este un #ErouNestiuti. Noi o felicităm și suntem bucuroși că face parte din povestea World Vision. De 30 de ani în România.​ Continuăm să învăţăm împreună.