Programul Pâine și Mâine : Cum susţine elevii, părinţii şi profesorii

Fundaţia World Vision România a luat de urgenţă măsuri pentru susţinerea elevilor, profesorilor şi părinţilor din programul Pâine si Mâine având în vedere pandemia de coronavirus, decretată pe 11 martie 2020 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, creșterea numărului de cazuri din România şi măsurile luate de autorităţi pentru stoparea răspândirii virusului, dintre care amintim închiderea şcolilor până după Paște.

Ce măsuri am luat:

  • Împreună cu pedagogii proiectului am identificat soluţii de a comunica la distanţă cu elevii din cadrul programului Pâine și Mâine: telefon, aplicaţii diverse, platforme online, de elearning sau videoconferințe.
  • Colaborăm permanent cu personalul şcolii (învăţători şi profesori) pentru a-i sprijini în găsirea unor modalități de predare a materiei şi de verificare a copiilor dacă aceştia fac “lecţii” la domiciliu și încurajarea părinților de a se implica activ. Dezvoltăm şi monitorizăm împreună cu toţi partenerii implicaţi calendare de activităţi pentru copii şi părinţii acestora.
  • Păstrăm legătura constantă cu beneficiarii, atât pentru a-i ţine pe părinţi şi copii informaţi cu privire la măsurile de prevenţie şi intervenţie pentru coronavirus, cât și pentru supravegherea situaţiei copiilor şi a familiilor.
  • Odată cu închiderea școlilor am sistat și noi masa caldă pe care o livrăm copiilor, până la reluarea cursurilor de la școală. Totuși, pentru că alimentația copiilor este importantă pentru noi, venim în sprijinul lor și realocăm suma de 45.300 de euro pentru achiziţia de tichete sociale. Acestea pot fi folosite exclusiv pentru cumpărarea de alimente, atât de necesare în această perioadă.
  • În cazul în care situaţia se va agrava sau dacă beneficiari ai World Vision România vor avea nevoie de consiliere psihologică ca măsură de prim-ajutor, avem la dispoziţie un Ghid pentru asistenţii comunitari pentru gestionarea situaţiilor de stres la care vor fi expuşi copiii şi părinţii din cauza acestei pandemii.
  • Respectăm regulile impuse la nivel naţional şi încurajăm toţi beneficiarii proiectelor, alături de familiile lor, să rămână acasă şi să evite întâlnirile și spațiile aglomerate.

Cum se derulează programul de afterschool în condiții de izolare?

  • Atât copiii cât și profesorii sunt nevoiți să experimenteze home-schooling-ul. Dacă la oraș este mai ușor pentru că tehnologia face parte din viața de zi cu zi a fiecăruia, în satele izolate și cu diferite vulnerabilități educația la distanță este o provocare.
  • Păstrăm și în aceste condiții programa stabilită în cadrul Pâine și Mâine care include: ajutor la teme, activități de abilități de viață și activități recreative.
  • Profesorii le dau copiilor teme pentru acasă, lecturi suplimentare, oferă consiliere şi sugestii cu privire la tipuri de activităţi care se pot desfăşura la domiciliu. Aceștia au creat grupuri pe diferite aplicații (ex. Whatsapp, Messenger) unde zilnic trimit exerciții copiilor ca mai apoi, să primească de la aceștia caietele pozate cu tema rezolvată sau întrebările lor, dacă există neclarități.
  • Majoritatea elevilor folosesc telefoanele părinților pentru comunicarea cu profesorii. Pentru că de obicei părinții au mai mulți copii și un singur telefon, copiii il folosesc pe rând, pe parcursul întregii zile.
  • În zonele izolate în care lucrăm condițiile meteo pot influența semnificativ comunicarea. În cazul celor care nu au conexiune la internet sau acces la telefon, laptop etc. sau temporar nu există curent electric, profesorii din programele noastre ţin legătura cu părinţii telefonic.