Coronavirus în România: Cum susţine Fundaţia World Vision România elevii, părinţii şi profesorii din mediul rural

Fundaţia World Vision România a luat de urgenţă măsuri pentru susţinerea elevilor, profesorilor şi părinţilor din mediul rural, beneficiari ai proiectelor sale, având în vedere pandemia de coronavirus, decretată pe 11 martie 2020 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, creșterea numărului de cazuri din România şi măsurile luate de autorităţi pentru stoparea răspândirii virusului, dintre care amintim închiderea şcolilor până dupa Paste. World Vision România activează în unele dintre cele mai mai sărace și mai izolate comunități din Romania, iar în programele sale sunt incluşi, în prezent, aproximativ 14.000 de copii. În această perioadă, copiii şi părinţii din proiectele World Vision România beneficiază de consiliere din partea personalului specializat al World Vision România (pedagogi, învăţători, psihologi  şi consilieri şcolari) şi vor avea asigurat atât sprijinul educaţional, cât şi suportul emoţional şi de informaţii necesar. Toți vor beneficia de  confidenţialitate privind identitatea şi situaţia expusă sau semnalată.

Ce măsuri am luat:

  •  Digitalizarea în orice mod și cu orice resurse posibile a orelor de curs, pentru continuarea activităților educaționale a copiilor, în toate locațiile în care suntem prezenți și acolo unde vom găsi, împreună cu partenerii noștri, infrastructură digitală;

Împreună cu pedagogii, pshihologii şi formatorii din proiectele noastre am identificat soluţii de a comunica la distanţă cu elevii prin: telefon, aplicaţii diverse, platforme online, de elearning sau videoconferințe. Colaborăm permanent cu personalul şcolii (învăţători şi profesori) pentru a-i sprijini în găsirea unor modalitati de predare a materiei şi de verificare a copiilor daca aceştia fac “lecţii” la domiciliu și încurajarea părinților de a se implica activ. Dezvoltăm şi monitorizăm împreună cu toţi partenerii implicaţi calendare de activităţi pentru copii şi părinţii acestora.

  • Facem eforturi pentru a-i ține pe copii informaţi şi cu lecţiile şi temele la zi, indiferent de condiţiile de care aceştia dispun acasă. În cazul celor care nu au conexiune la internet sau acces la telefon, laptop etc. profesorii din programele noastre ţin legătura cu părinţii telefonic, dau copiilor teme pentru acasă, lecturi suplimentare, oferă consiliere şi sugestii cu privire la tipuri de activităţi care se pot desfăşura la domiciliu.
  • În cadrul proiectului Vreau în clasa a 9-a, care susţine elevii din mediul rural să finalizeze liceul, am decis sistarea activităților faţă în faţă planificate cu furnizorii externi sau coordonatorii locali până pe 20 martie, cu posibilitate de extindere. Însă toate sesiunile de dezvoltare personală și educație non-formală pentru liceeni vor fi organizate online de către coordonatorii locali ai World Vision. Dintre cei 711 bursieri susținuți în prezent în cadrul proiectului, 261 au beneficiat deja de activiățile lunare, iar 450 de bursieri se vor întâlni cu psihologii și asistenții noștri sociali în grupuri de câte 15-20 de bursieri, online, prin intermediul unor aplicații. În plus, o parte dintre meditațiile la diferite materii vor fi susținute online în colaborare cu centrul educaţional partener şi în prezența coordonatorilor noștri la nivel local.
  • Păstrăm legătura constantă cu beneficiarii, atât pentru a-i ţine pe părinţi şi copii informaţi cu privire la măsurile de prevenţie şi intervenţie pentru coronavirus, cât și pentru supravegherea situaţiei copiilor şi a familiilor.
  • În acelaşi timp, din motive de securitate şi protecție, toate activităţile care presupuneau donaţii sau vizite directe în comunităţi vor fi sistate până când copiii vor reveni la şcoală.
  • În cazul în care situaţia se va agrava sau dacă beneficiari ai World Vision România vor avea nevoie de consiliere psihologică ca măsură de prim-ajutor, avem la dispoziţie un Ghid pentru asistenţi comunitari pentru gestionarea situaţiilor de stres la care vor fi expuşi copiii şi părinţii din cauza acestei pandemii. Specialistii World Vision vor face consiliere telefonica sau prin alte mijloace online.
  • În mod responsabil, am decis să întrerupem acordarea de masă caldă la şcoală pe o perioadă limitată, până la reluarea cursurilor.
  • Respectăm regulile impuse la nivel naţional şi încurajăm toţi beneficiarii proiectelor, alături de familiile lor, să rămână acasă şi să evite întâlnirile și spațiile aglomerate.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.rohttp://www.facebook.com/WorldVisionRomania, http://blog.worldvision.ro/