StarShield – sprijin pentru integrare, educație și incluziune socială a refugiaților ucrainieni.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Proiectul este derulat de World Vision România în parteneriat cu Asociația Română de Literație și beneficiază de o finanțare în valoare de 230.246,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Proiect derulat de:

În parteneriat cu:

Proiectul StarShield – sprijin pentru integrare, educație și incluziune socială a refugiaților ucrainieni este o implementat de World Vision România, în parteneriat cu Asociația Română de Literație și cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acest proiect are ca scop principal creșterea gradului de incluziune socială a elevilor refugiați ucrainieni, prin activități directe de consiliere psihologică, prin cursuri de dezvoltare personală și activități de educație non-formală din Cluj-Napoca, Iași și București precum și dezvoltarea abilităților și capacităților cadrelor didactice pentru a lucra eficient cu această categorie socială defavorizată.

Află mai multe despre proiect

Prin intermediul proiectului StartShield, oferim suport cuprinzător, inclusiv programe educaționale adaptate, activități de învățare interculturală și resurse speciale destinate să faciliteze procesul de integrare și adaptare a 75 de elevi ucraineni în noua lor comunitate. De asemenea, organizăm sesiuni de formare și dezvoltare profesională pentru 45 de cadre didactice, pentru a le spori competențele în lucrul cu elevii refugiați și pentru a le ajuta să creeze un mediu de învățare inclusiv și stimulant și servicii de consilierea psihologică, juridică și parentală pentru 45 de adulți.

Ne dorim să construim o comunitate școlară diversă, în care valori precum respectul, înțelegerea și toleranța se împletesc în armonie pentru a oferi oportunități educaționale autentice și incluzive pentru toți elevii, indiferent de originea lor.

Împreună putem face diferența!

Provocări

Potrivit datelor Ministerului Educației, la începutul lunii septembrie, înainte de începerea noului an școlar, au fost înregistrate un total de 3.987 de cereri de înscriere ca audienți, cumulat de la debutul conflictului din Ucraina și până în prezent. Din acestea, 1.243 sunt pentru preșcolari, iar 2.744 pentru elevi. Integrarea elevilor ucraineni în unitățile de învățământ din România, ca audienți, a fost posibilă datorită dezvoltării măsurilor legislative necesare. Cu toate acestea, provocările nu se opresc aici.

Modul în care acești elevi ucraineni se simt în timpul orelor și pauzelor, felul în care sunt integrați de către profesori și metodele folosite în acest sens, precum și modul în care sunt percepuți și tratați de colegii români, toate acestea reprezintă o serie de aspecte care, deși rămân, în general, în plan secundar, la nivel individual reprezintă provocări care pot afecta întregul parcurs educațional, profesional și personal al copiilor refugiați. Fiind într-o țară străină și având părinți concentrați pe asigurarea nevoilor de bază și a resurselor de supraviețuire, elevilor le lipsește sprijinul psihologic și contextul necesar pentru dezvoltarea personală.

Pe de altă parte, cadrele didactice se simt neputincioase și depășite, având reale provocări în gestionarea orelor de curs și lipsindu-le instrumentele necesare pentru gestionarea situației actuale, pe lângă cele specifice meseriei. În acest context, dezvoltarea unui cadru sigur pentru desfășurarea activităților educaționale, conform unui calendar stabil, cu profesori pregătiți în lucrul cu persoanele vulnerabile, devine o necesitate firească pentru asigurarea sustenabilității măsurilor întreprinse anterior la nivel național, în conformitate cu planul național pentru refugiați și recomandările internaționale din domeniu.

 • Scopul acestui proiect este să ofere servicii integrate de înaltă calitate, adaptate nevoilor specifice ale elevilor ucraineni refugiați, în vederea facilitării procesului de integrare și adaptare în mediul educational din România.
 • null
  Îmbunătățirea gradului de incluziune socială a 75 de elevi refugiați ucraineni prin activități de consiliere psihologică, cursuri de dezvoltare personală și educație non-formală, desfășurate pe o perioadă de 10 luni.
 • null
  Dezvoltarea abilităților specifice în lucrul cu persoane vulnerabile/refugiate pentru 45 de cadre didactice, prin conceperea și implementarea unui instrument de învățare adaptat nevoilor acestora, pe o perioadă de 5 luni.
 • null
  Creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța integrării refugiaților ucraineni și îmbunătățirea nivelului de informare a refugiaților cu privire la drepturile lor, prin desfășurarea unei campanii de sensibilizare privind nediscriminarea și incluziunea, precum și prin furnizarea de informații despre drepturile elevilor din Ucraina înscriși în unitățile de învățământ din România, pe o perioadă de 10 luni.
 • null
  Integrare și dezvoltare personală: Ne concentrăm pe facilitarea integrării a 75 de elevi refugiați ucraineni, oferindu-le sesiuni de consiliere psihologică și dezvoltare personală. Aceste activități speciale îi ajută să-și descopere și să-și valorifice abilitățile și talentele unice, construindu-și încrederea și asigurându-se că se simt bineveniți în noua lor comunitate.
 • null
  Excelență în educație: Pregătim cu grijă 45 de cadre didactice prin intermediul unui program acreditat de formare. Aceștia învață despre metode și tehnici specifice, menite să îi ajute în lucrul cu elevii ucraineni.
 • null
  Schimbăm mentalități: Implementăm o campanie de informare și constientizare cuprinzătoare despre nediscriminare și incluziune socială. Dorim să educăm și să inspirăm comunitatea noastră cu privire la drepturile elevilor refugiați din Ucraina înrolați în școlile din România. Vrem să construim o societate în care diversitatea este prețuită și respectată.
 • null
  Sprijin pentru adulții refugiați: Punem la dispoziție acțiuni integrate de orientare, consiliere profesională și informare specifică pentru 45 de adulți refugiați. Vrem să le oferim instrumentele și resursele necesare pentru a-și reconstrui viața profesională și a-și valorifica abilitățile într-un mediu nou.
 • null
  Oportunități de angajare: Organizăm un match-making ocupational și un târg de joburi pentru a conecta refugiații cu angajatorii interesați. Ne dorim să le oferim posibilități reale de a-și găsi locuri de muncă potrivite, deschizându-le noi perspective și contribuind la dezvoltarea lor economică și socială.
 • null
  Sprijin pentru familii: Înțelegem importanța sprijinului parental, de aceea oferim sesiuni de consiliere parentală pentru a ghida 45 de familii refugiate în procesul de adaptare și integrare. Împreună, putem construi un mediu de sprijin sigur și empatic pentru toți membrii familiei.
 • null
  Socializare și conexiune: Ne concentrăm pe activități de socializare și crearea de grupuri de suport. Vrem să construim legături puternice între refugiați și comunitatea locală, oferindu-le oportunități de a se întâlni, de a împărtăși experiențe și de a se sprijini reciproc în cadrul unei rețele de susținere.

Rezultate până în prezent

0
de persoane din grupuri vulnerabile sunt consultate în cadrul proiectului
0
de persoane sunt implicate în activități ale organizațiilor societății civile
0
de persoane vulnerabile beneficiază de măsuri de creștere a capacității
0
de ucrainieni refugiați beneficiază de servicii furnizate sau îmbunătățite
0
persoane din grupuri vulnerabile mobilizate în activități de advocacy privind propriile nevoi

Broșura în română poate fi regăsită aici

брошуру українською мовою можна знайти тут

Contribuția ta

Misiunea noastră este să asigurăm accesul universal la o educație de calitate pentru toți copiii. Prin intermediul fiecărui proiect, ne angajăm să îmbunătățim procesele educaționale și să sprijinim comunitățile defavorizate. Prin sprijinul tău, putem identifica comunitățile care au cea mai mare nevoie de intervențiile noastre și putem contribui la dezvoltarea acestora.

Împreună, putem contribui la progresul României prin intermediul educației.