
StarShield – sprijin pentru integrare, educație și incluziune socială a refugiaților ucrainieni.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă
Proiectul este derulat de World Vision România în parteneriat cu Asociația Română de Literație și beneficiază de o finanțare în valoare de 230.246,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Proiect derulat de:

În parteneriat cu:

Proiectul StarShield – sprijin pentru integrare, educație și incluziune socială a refugiaților ucrainieni este o implementat de World Vision România, în parteneriat cu Asociația Română de Literație și cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acest proiect are ca scop principal creșterea gradului de incluziune socială a elevilor refugiați ucrainieni, prin activități directe de consiliere psihologică, prin cursuri de dezvoltare personală și activități de educație non-formală din Cluj-Napoca, Iași și București precum și dezvoltarea abilităților și capacităților cadrelor didactice pentru a lucra eficient cu această categorie socială defavorizată.
Află mai multe despre proiect
Prin intermediul proiectului StartShield, oferim suport cuprinzător, inclusiv programe educaționale adaptate, activități de învățare interculturală și resurse speciale destinate să faciliteze procesul de integrare și adaptare a 75 de elevi ucraineni în noua lor comunitate. De asemenea, organizăm sesiuni de formare și dezvoltare profesională pentru 45 de cadre didactice, pentru a le spori competențele în lucrul cu elevii refugiați și pentru a le ajuta să creeze un mediu de învățare inclusiv și stimulant și servicii de consilierea psihologică, juridică și parentală pentru 45 de adulți.
Ne dorim să construim o comunitate școlară diversă, în care valori precum respectul, înțelegerea și toleranța se împletesc în armonie pentru a oferi oportunități educaționale autentice și incluzive pentru toți elevii, indiferent de originea lor.
Împreună putem face diferența!
Provocări
Potrivit datelor Ministerului Educației, la începutul lunii septembrie, înainte de începerea noului an școlar, au fost înregistrate un total de 3.987 de cereri de înscriere ca audienți, cumulat de la debutul conflictului din Ucraina și până în prezent. Din acestea, 1.243 sunt pentru preșcolari, iar 2.744 pentru elevi. Integrarea elevilor ucraineni în unitățile de învățământ din România, ca audienți, a fost posibilă datorită dezvoltării măsurilor legislative necesare. Cu toate acestea, provocările nu se opresc aici.
Modul în care acești elevi ucraineni se simt în timpul orelor și pauzelor, felul în care sunt integrați de către profesori și metodele folosite în acest sens, precum și modul în care sunt percepuți și tratați de colegii români, toate acestea reprezintă o serie de aspecte care, deși rămân, în general, în plan secundar, la nivel individual reprezintă provocări care pot afecta întregul parcurs educațional, profesional și personal al copiilor refugiați. Fiind într-o țară străină și având părinți concentrați pe asigurarea nevoilor de bază și a resurselor de supraviețuire, elevilor le lipsește sprijinul psihologic și contextul necesar pentru dezvoltarea personală.
Pe de altă parte, cadrele didactice se simt neputincioase și depășite, având reale provocări în gestionarea orelor de curs și lipsindu-le instrumentele necesare pentru gestionarea situației actuale, pe lângă cele specifice meseriei. În acest context, dezvoltarea unui cadru sigur pentru desfășurarea activităților educaționale, conform unui calendar stabil, cu profesori pregătiți în lucrul cu persoanele vulnerabile, devine o necesitate firească pentru asigurarea sustenabilității măsurilor întreprinse anterior la nivel național, în conformitate cu planul național pentru refugiați și recomandările internaționale din domeniu.
Rezultatele proiectului
Contribuția ta
Misiunea noastră este să asigurăm accesul universal la o educație de calitate pentru toți copiii. Prin intermediul fiecărui proiect, ne angajăm să îmbunătățim procesele educaționale și să sprijinim comunitățile defavorizate. Prin sprijinul tău, putem identifica comunitățile care au cea mai mare nevoie de intervențiile noastre și putem contribui la dezvoltarea acestora.
Împreună, putem contribui la progresul României prin intermediul educației.