David și Alexia

Suntem într-o școală din mediul rural, din județul Dolj. Aici, într-o singură clasă, sub supravegherea și îndrumarea unui singur cadru didactic, învață toate cele cinci niveluri ale învățământului primar deodată.

Învățământul simultan este o metodă încă des întâlnită în zonele rurale, unde numărul redus de elevi nu permite formarea unor clase separate. Practic, un singur cadru didactic lucrează cu mai multe grupe de copii de vârste și niveluri diferite, încercând să fie cu materia la zi pentru fiecare nivel în parte. Deși nu este ideal, acest sistem încă există din necesitate, mai ales în comunitățile mici. Pentru învățător, provocarea cea mai mare este să își împartă atenția și timpul astfel încât fiecare elev să fie la zi, iar pentru elevi provocarea este să țină pasul cu materia aferentă nivelului lor de învățare și să se concentreze în timp ce în clasa sunt predate și alte noțiuni.

În clasa în care ne aflăm, în partea stângă, clasa pregătitoare și clasa întâi lucrează împreună la ora de dezvoltare personală; pe mijloc sunt elevii de clasa a doua, care scriu de zor pe portative la ora de muzică; iar în dreapta, elevii de clasa a treia și a patra au ora de educație civică. În tot acest timp, doamna învățătoare jonglează cu materii, fișe de lucru și mânuțe ridicate.

Printre mânuțele ridicate o zărim pe Alexia. Are 6 ani și este în clasa pregătitoare. Îi place mult să deseneze, atât acasă, cât și la școală și ne povestește că atunci când se face mare, ar vrea să fie „doamnă”, adică doamnă învățătoare. În partea cealaltă a clasei, printre elevii de clasa a treia, se află și fratele ei mai mare, David. Lui îi place cel mai mult ora de sport și povestește entuziasmat că i-ar plăcea foarte mult să devină fotbalist, motiv pentru care se antrenează zi de zi alături de colegi.

În ultimul an, școala lor a intrat programul Pâine și Mâine, prin care elevii beneficiază de masă caldă, dar și două ore suplimentare la școală, în care primesc ajutor la teme și șansa de a recupera lacunele de la clasă. În cele două ore, clasa cu cele 5 stadii de învățare, se împarte la două cadre didactice, astfel că cei mici pot aprofunda un pic mai bine materia, iar doamnele învățătoare pot acorda mai multă atenție fiecărui elev în parte.

Am vrut să aflăm perspectiva unui părinte asupra ajutorului pe care copiii îl primesc prin intermediul programului, așa că am mers în vizită acasă la David și Alexia. Părinții lor sunt oameni gospodari,  care muncesc de dimineața până seara pentru a le oferi celor mici un trai decent. Mama este angajată la poștă, astfel că programul ei începe în fiecare zi la 5 dimineața. Începe prin a se ocupa de animalele din curte, după care pregătește copiii și îi duce la școală. Merge apoi prin sat cu poșta, iar după ce termină programul, se ocupă de îngrijirea animalelor din gospodărie. Tatăl celor doi frați lucrează cu ziua, așa că de cele mai multe ori ajunge acasă târziu și se ocupă, alături de soția lui, de animalele și treburile din gospodărie.

Au avut și momente mai grele, când nu s-au ajuns cu banii, așa că au lăsat copiii în grija bunicilor și au mers să muncească pentru o perioadă în străinătate. Au lucrat la o fabrică de castraveți, în ture de câte 12 ore, în condiții precare și speră să nu mai fie nevoie să repete experiența.

Cu acest program plin și volumul foarte mare de muncă, mama povestește că îi este foarte greu să găsească timp pentru a-i ajuta pe cei mici la lecții sau la recuperarea lacunelor de la clasă, astfel că programul o ajută extrem de mult. Atât cele două ore de educație remedială, cât și faptul că David și Alexia primesc masă caldă la școală. Ajung acasă cu burtica plină și temele gata făcute.

Pentru copiii din mediul rural, unde viața este adeseori mai aspră, un astfel de sprijin poate face o diferență imensă, iar educația este singură șansă pe care o au pentru a-și construi un viitor un pic mai blând.

Ajută-ne să continuăm programul Pâine și Mâine, redirecționând GRATUIT 3,5% din impozitul pe venit.

Durează mai puțin de un minut să completezi formularul: https://bit.ly/3CKNIrE