Bogdan, băiatul cu o fire sensibilă și o pasiune pentru matematică

Bogdan are 9 ani și este în clasa a doua la cea mai apropiată școală, într-o comună din județul Dolj. Este un băiețel sensibil, cu o fire mai retrasă, motiv pentru care este foarte des tachinat de către colegii săi. Cu toate astea, îi place mult la școală, iar materia lui preferată este matematica.

Școala din comună este o școală mică, în care se practică învățământul simultan, o realitate încă des întâlnită în mediul rural, unde numărul redus de elevi face imposibilă formarea unor clase separate pentru fiecare nivel. Se formează astfel clase mixte, cu un singur cadru didactic care predă simultan mai multor ani de studiu și încearcă să răspundă nevoilor diverse ale fiecărui elev în parte.

În cazul clasei lui Bogdan, toate nivelurile de învățământ primar, de la pregătitoare până la clasa a patra, învață în același timp, sub îndrumarea aceluiași cadru didactic. Deși acest model permite menținerea școlilor în comunități mici, provocările sunt semnificative, atât pentru învățător, cât și pentru elevi.

Situația din familia lui Bogdan nu este nici ea lipsită de provocări. Deși părinții lui sunt oameni extrem de muncitori, nu au un loc de muncă stabil și, prin urmare, nici venituri lunare stabile. Tatăl muncește cu ziua oriunde prinde ocazia, iar mama se ocupă cu gospodăria, mai puțin timp de două luni pe ani, când pleacă la muncă în străinătate. Acolo muncește în ture de noapte, de 12 ore, la o fabrică de castraveți. Este un efort foarte mare, iar în urmă cu câțiva ani a și suferit un accident la locul de muncă. În ciuda durerilor puternice, a continuat să muncească până la sfârșitul celor două luni pentru a nu se întoarce acasă cu mâna goală.

Bogdan are și un frate mai mare, în vârstă de 19 ani, pe care îl admiră mult. Acesta muncește ca ospătar într-un oraș din apropiere și se străduiește deja să pună bani deoparte din salariul pe care îl primește.  

Mama povestește despre Bogdan că este un copil timid, dar conștiincios. Seara, după ce termină cu treburile din casă și din curte, își face timp pentru a se ocupa de situația lui școlară, citesc sau scriu împreună. Mărturisește însă că ajutorul ei nu se compară cu cel primit la școală.

Școala la care merge Bogdan a intrat recent în programul Pâine și Mâine, prin intermediul căruia copiii din medii defavorizate primesc masă caldă și două ore de educație remedială. În aceste două ore, elevii din cele cinci niveluri de învățare se împart sub îndrumarea a două cadre didactice, fiecare copil primind astfel mai multă atenție. În acest interval, elevii beneficiază atât de ajutor la teme, cât și de sprijin în acoperirea lacunelor de la clasă.

Un astfel de ajutor este extrem de util pentru elevii care învață în sistem simultan. Deși condițiile lor de studiu sunt mult mai dificile față de o clasă normală, programa și modul de evaluare sunt aceleași. O masă caldă și două ore de educație remedială înseamnă, pentru mulți copii, șansa de a-și continua educația, de a nu abandona sistemul de învățământ.

Pentru a continua să le fim alături, avem nevoie de sprijinul tău, sprijin pe care îl poți oferi GRATUIT, în mai puțin de 1 minut, redirecționând 3,5% din impozitul pe venit. În cazul în care nu alegi să redirecționezi această sumă, ea ajunge în mod automat la stat. 

Ajută-ne să le oferim copiilor de la sat o educație de calitate!  Redirecționează GRATUIT 3,5% din impozitul pe venit, completând formularul aici: https://bit.ly/3CKNIrE