
Ne aflăm în județul Dolj, într-o școală din mediul rural. Aici, elevii învață în sistem simultan, ceea ce înseamnă că un singur cadru didactic desfășoară orele cu mai multe clase deodată, în aceeași încăpere. Pășim ușor în sala de clasă și vedem exact cum decurge ora – în partea stângă, clasa pregătitoare și clasa întâi lucrează împreună la ora de dezvoltare personală; pe mijloc sunt elevii de clasa a doua, care scriu de zor pe portative la ora de muzică; iar în dreapta, elevii de clasa a treia și a patra au ora de educație civică. În tot acest timp, doamna învățătoare jonglează cu materii, fișe de lucru și mânuțe ridicate.
Ne îndreptăm ușor atenția spre două zâmbete timide din prima bancă – Andra și Ana Maria au aceeași vârstă. Sunt colege de bancă, dar și surori, deși n-au fost dintotdeauna. Își iau un pic privirea din manualul de educație civică ca să ne spună despre visurile lor: Andra își dorește să devină învățătoare, iar Ana Maria polițistă. Tot ele ne fac semn către o băncuță mai îndepărtată, unde fratele lor mai mic, Valentin, colorează concentrat un greiere și o furnică. Acasă mai au o soră mai mare, una mai mică și încă un frate sau o soră pe drum.
Ne mutăm, așadar, în curtea casei lor, ca să aflăm povestea celor două surori care n-au fost dintotdeauna surori. La poartă ne așteaptă Cornelia, mama fetelor și o pereche de ochi curioși înconjurați de zulufi blonzi – sora lor, Ștefania, care are doar 3 ani.
În urma unui accident de muncă, soțul Corneliei a decedat, lăsând în urmă trei copii: Andra (9 ani), Valentin (6 ani) și Ștefania (3 ani). Acum, mama locuiește împreună cu actualul partener, care are la rândul lui, 2 fete dintr-o căsnicie anterioară: Alexandra (16 ani) și Ana Maria (9 ani). Curând, în casă li se va alătura un frățior sau o surioară, mama fiind însărcinată.
6 copii. 6 copii care locuiesc împreună cu părinții în două camere, 6 copii cu care mama se descurcă singură, căci nu are niciun ajutor, iar tatăl lucrează cu ziua pe unde apucă, ca să poată aduce un venit acasă. Câștigurile tatălui, alocațiile copiilor și ajutorul social sunt singurele venituri pe care le au, care nu le ajung întotdeauna de pe o zi pe altă. Mai au în curte un cal, o vacă, câteva găini și rațe, care îi ajută cu hrană pentru cei mici.
În ceea ce privește educația copiilor, mama mărturisește că ea nu știe să scrie, așa că nu îi poate ajuta cu temele. Copiii se ajută, în schimb, între ei. Andrei îi place cel mai mult limba română, iar Ana Maria se pricepe la matematică, astfel că se pot completa cu ușurință.
În plus, în ultimul an școlar, copiii au făcut parte din programul Pâine și Mâine. Prin program, elevii beneficiază de două ore suplimentare la școală, în care primesc ajutor la teme și șansa de a recupera lacunele de la clasă. În cele două ore, clasa cu cele 5 stadii de învățare, se împarte la două cadre didactice, astfel că cei mici pot aprofunda un pic mai bine materia, iar doamnele învățătoare pot acorda mai multă atenție fiecărui elev în parte.
Dar partea preferată a copiilor nu este aceasta, ci masa caldă pe care o primesc zilnic, tot prin intermediul programului. Pentru mulți copii din mediul rural, masa primită la școală este singura masă din zi, iar acesta este uneori și cazul Andrei, Anei și al lui Valentin, care ne-au povestit fericiți că felul lor preferat de la școală sunt spaghetele. Mama ne mărturisește că masa caldă pe care copiii o primesc la școală o ajută enorm, căci de multe ori nu are timp să le gătească până se întorc acasă. De când cu programul, ajung cu burticile pline și temele gata făcute.
Viața copiilor de la sat este adeseori așa: aspră și cu provocări zilnice. Cu toate acestea, găsesc puterea de a învăța, de a persevera și chiar de a zâmbi în singura realitate pe care o cunosc, realitatea familie și a locului în care s-au născut.
Pentru ei, orice ajutor poate face o diferență imensă, iar educația este singură șansă pe care o au pentru a-și construi un viitor un pic mai blând. Ajută-ne să le fim alături în continuare prin programul Pâine și Mâine.
Redirecționează GRATUIT 3,5% din impozitul pe venit, completând formularul aici: https://bit.ly/3CKNIrE