Mai mult de jumătate dintre elevii înscriși în anul 2012 în clasa I NU au promovat Bacalaureatul. Programul care reduce abandonul școlar și anulează o parte dintre diferențele educaționale majore dintre rural și urban.

București, 8 iulie 2024: Mai mult de jumătate dintre elevii înscriși în anul 2012 în clasa I NU au promovat Bacalaureatul. Mai exact, în clasa I erau înscriși, în septembrie 2012, 202.134 de elevi, conform datelor Ministerului Educației, analizate de Edupedu.ro. Dintre aceștia, doar 95.112 au obținut media de promovare a examenului de Bacalaureat, înainte de contestații.

La nivel național, s-a înregistrat cea mai ridicată rată de promovare din ultimii 14 ani. Cu toate acestea, mai mult de un sfert dintre elevii din mediul rural nu au obținut ,,Reușit” în dreptul numelui lor. Doar 73,6% dintre elevii din mediul rural au promovat examenul, comparativ cu 85,7% elevi din mediul urban care au reușit să promoveze Bacalaureatul.

Programul care reduce clivajul dintre urban și rural: Vreau în clasa a 9-a

Unu din patru tineri din mediul rural nu a obținut medie de promovare anul acesta la Bacalaureat. Prin comparație, 84,3% dintre elevii de la sate din programul derulat de World Vision România, au promovat Bacalaureatul. Rezultatele obținute de beneficiarii din mediul rural al programului “Vreau în clasa a 9-a” (84,3%) sunt apropiate de cele obținute de elevii din mediul urban (85,7%).

Generația cu cel mai mare grad de absenteism la examenul de Bacalaureat

Peste 60.000 de elevi care au început în urmă cu 12 ani clasa I nu s-au înscris în acest an la bacalaureat, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza datelor publice disponibile. Astfel, aproape 30% dintre elevii înscriși în clasa I, în anul 2012, nu se regăsesc înscriși la examenul de Bacalaureat de anul acesta, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de elevi absenți din ultimii ani. Nu există date referitoare la ce se întâmplă cu acești elevi, de ce s-au pierdut, unde îi regăsim, cine este responsabil pentru ei și pentru traiectoria lor educațională într-un sistem de învățământ în care cele 12 clase sunt obligatorii prin lege. Mai mult, dintre elevii prezenți la examen, aproape un sfert nu au obținut medie de trecere, înainte de contestații.

Care este realitatea în mediul vulnerabil

În mediul rural, 56% dintre elevii care abandonează școala după clasa a 8-a o fac pentru că familia nu își poate permite costul școlii. Totodată, rezultatele scăzute la Bacalaureat în mediul rural sunt cauzate de un cumul de factori, conform studiilor realizate de World Vision România:

 • 2 din 10 părinți nu-și susțin copiii să continue studiile la liceu după clasa a VIII-a;
 • pentru 38% dintre familii, banii abia le ajung de la o lună la alta sau nu le ajung deloc;
 • 24% dintre adolescenți nu vor să meargă la liceu, principala cauză fiind dorința de a lucra pentru „a fi pe banii lor“;
 • 37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie
 • adolescenții au puțin sprijin, precum și repere positive în comunitățile lor: doar 4 din 10 adulți din mediul rural au luat Bacalaureatul;
 • 16% dintre adolescenți consideră că sunt defavorizați de către profesorii de la clasă;
 • 47% dintre adolescenţii din mediul rural declară că niciodată sau doar uneori le place la școală;
 • adolescenții spun ca susținerea părinților și o atitudine pozitivă față de viață i-ar ajuta;
 • profesorii nu sunt suficient de pregătiți: 52% vor mai mult acces la cursuri de perfecționare;

„Ne uităm astăzi la rezultatele de la Bacalaureat, cele mai bune rezultate chiar din ultimii 14 ani. Am văzut săptămâna trecută diferențe enorme între rural și urban la Evaluarea Națională, continuăm să le vedem și astăzi. Mai mult de 26% dintre elevii din mediul rural nu au reușit să promoveze examenul maturității, în timp ce doar puțin peste 14% din urban au acest rezultat. Mă bucură să văd că se poate, atât timp cât se intervine la timp, cu metode eficiente și, mai ales, adaptate fiecărui copil în parte. Prin programul “Vreau în clasa a 9-a”, 84,3% au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat. Acești copii din mediul rural, care au dificultăți financiare și multiple vulnerailități, au reușit să își depășească condiția și să învețe pentru viitorul lor, cei mai mulți dintre elevii pe care noi îi susținem vor să-şi continue studiile şi să meargă la o facultate.”, a declarat Mihaela Nabăr, Director Executiv World Vision România.

Impresiile elevilor care au susținut examenul de Bacalaureat

Având în vedere faptul că anul acesta s-au înregistrat cele mai bune rezultate din ultimii ani, mulți dintre elevii consultați cu privire la nivelul subiectelor au afirmat că gradul de dificultate a fost unul scăzut. De asemenea, au precizat că nota de trecere la cele trei probe se putea obține cu ușurință.

,,Subiectele mi s-au părut de dificultate medie, dar cel puțin la română mi s-a părut că a fost nevoie de multă atenție, așa că timpul m-a presat foarte tare. La română am rămas printre ultimii elevi, iar la istorie am ieșit după 2 ore și jumătate. Mulți dintre colegii din clasă au ieșit înaintea mea la ambele probe.”, a declarat Denisa, una dintre elevele care a susținut anul acesta Bacalaureatul.

,,Din punctul meu de vedere bacul de anul acesta a fost unul destul de accesibil pentru toată lumea și subiectele au fost rezolvabile.„, a declarat Camelia, beneficiară în cadrul programului “Vreau în clasa a 9-a”.

Cum pot fi sprijiniți adolescenții de la sate să continue studiile

World Vision România, susține adolescenții de la sate să își continue studiile liceale, prin programul „Vreau în clasa a 9-a”, inițiat în 2008, ca răspuns la nevoia acută a elevilor din mediul rural de a recupera pierderile din ciclul gimnazial și de a fi sprijiniți în continuare pe perioada liceului.

Reușim să combatem fenomenele de abandon al studiilor și randamentul scăzut al elevilor printr-un pachet complet de educație: 

 • acces la programe de mentorat și dezvoltare personală și orientare vocațională;
 • sprijin suplimentar pentru disciplinele la care se susține Bacalaureatul;
 • oportunități de stagii de practică sau pentru voluntariat;
 • ședințe de consiliere individuală psihologică
 • tabere de vară în care se desfășoară activități de educație non-formală
 • sprijin financiar pentru acoperirea totală sau parțială a costurilor generate de frecventarea liceului, precum și donații materiale și financiare

,,Proiectul “Vreau în clasa a 9-a” pot spune că m-a ajutat foarte mult emoțional. Am avut sprijin atunci când a fost nevoie și pe parcursul anului și pe perioada examenului. Am participat și la sesiunile de aprofundare online, dar cel mai mult m-am bucurat de ședințele de consiliere vocațională și de discuțiile noastre”, ne-a povestit Iustina, o tânără care a susținut Bacalaureatul și a fost beneficiară a programului “Vreau în clasa a 9 a”.

De la debutul programului, în 2008, 4.500 de adolescenți de la sate au fost sprijiniți să își continue studiile la liceu prin programul „Vreau în clasa a 9-a”. Este cel mai longeviv program pentru liceeni din mediul rural, la nivel național.

Pentru a sprijini tinerii de la sate să facă liceul, puteți trimite 2 euro/lună prin SMS la 8845 cu textul LICEU. Pentru donații prin site click https://bit.ly/4f52cBc

Despre World Vision România

World Vision România  este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 33 de ani de prezență în România a ajutat sute de mii de copii și adulți, din aproape 900 de comunități situate în 41 județe.

Detalii la www.woldvision.ro și http://fb.com/WorldVisionRomania