Granturi de peste un milion de euro pentru combaterea violenței școlare, în cadrul Programului SAVE, lansat de World Vision România

Peste un milion de euro din fonduri europene vor fi alocați, de către Fundația World Vision România, ONG-urilor care vor veni cu proiecte în domeniul protecției copilului împotriva violenței, în cadrul Programului SAVE („School Anti-Violence Ecosystem”), cofinanțat de Uniunea Europeană. Apelul de proiecte a fost lansat oficial miercuri, 15 mai, și vizează, în anul 2024, acordarea a 20 de granturi mari, de 30.000 Euro, și 20 de granturi medii, de 15.000 Euro. Alte apeluri vor fi lansate succesiv în anii 2025 și 2026 pentru atribuirea a 30 de granturi mici de 5.000 Euro.

Apelul pentru apelul pentru granturi mari și medii s-a deschis pe 15.05.2024 cu termenul limită de depunere proiecte pe 15.07.2024, ora 16.00.

Ghidul solicitantului cu informațiile și anexele necesare sunt disponibile accesând pagina web a proiectului: https://worldvision.ro/proiect-save/

Helpdesk: save@worldvision.ro (pentru solicitări de clarificări) sau telefon 0740175786 (luni-joi, între 10-16, pentru aspecte tehnice de aplicare).

Organizăm sesiuni de informare online pentru detalii cu privire la apel. Formularul de înscriere este disponibil aici: https://form.jotform.com/241302116983350

Obiectivul Programului SAVE este prevenirea și combaterea violenței împotriva copilului în ecosistemul școlar, prin acordarea de granturi către ONG-uri mici, active în domeniul protecției și educației copilului, pentru implementarea de proiecte cuprinzând: campanii de conștientizare cu elevi și părinți, activități de formare pentru personalul din școli, schimb de bune practici, networking și advocacy cu experți din societatea civilă și din sistemele de educație și de protecție a copilului, cu participarea a cel puțin 100.000 de beneficiari. Ghidul solicitantului SAVE detaliază informațiile necesare ONG-urilor interesate să participe la aceste apeluri.

Solicitanții eligibili sunt ONG-uri care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  1. ONG-uri legal înființate în România, cu cel puțin un an înainte de data lansării apelului, respectiv înainte 15 mai 2023;
  2. ONG-uri mici, cu media veniturilor pe ultimii 3 ani fiscali încheiați de maximum 250.000 Euro/an;
  3. ONG-uri active în domeniul protecției copilului și/sau al educației școlare;
  4. Alte condiții de eligibilitate detaliate în Ghidul Solicitantului.

Structura de granturi acordate în anul 2024 este următoarea:

  • 20 de Granturi Mari, de 30.000 Euro, pentru proiecte între 7 și 18 luni.
  • 20 de Granturi Medii, de 15.000 Euro, pentru proiecte între 4 și 9 luni.

Nu se solicită co-finanțare din partea ONG-urilor selectate. Rata de finanțare este de 100%.

Programul SAVE sprijină ONG-urile să dezvolte și să implementeze proiecte pentru a răspunde provocărilor actuale în domeniul prevenirii și protecției copilului împotriva violenței în ecosistemul școlar.

Doar un sfert dintre elevi ar vorbi cu părinții despre cazurile de abuz și puțin peste 20% cu un consilier școlar

Potrivit unui sondaj referitor la siguranța online, derulat de World Vision România printre adolescenți în luna februarie a acestui an, dacă ar observa un caz de abuz, cei mai mulți dintre elevi (peste jumătate) ar vorbi cu profesorul-diriginte, o treime ar vorbi cu colegii apropiați sau cu directorul școlii și doar un sfert ar vorbi cu părinții. Un procent mai mic (puțin peste 20%) ar vorbi cu un consilier școlar. Mai mult de unul din zece elevi nu ar vorbi cu nimeni.

De asemenea, în ceea ce privește o potențială reacție a profesorilor din școală în cazul raportării unui caz de abuz în online, 70% au spus că nu au raportat niciodată, 21% au spus că profesorii au luat măsuri, 7% că au fost indiferenți și 2,8% spun că nu au luat în serios mărturia și au minimalizat situația.

Adolescenții își iau informațiile despre abuzul online preponderent de pe rețelele de socializare (74%), aproape jumătate de la profesori, mai puțin de o treime de la părinți și puțin peste 14% de la autorități. Mai mult de unul din zece copii nu se informează.

40% dintre elevii de gimnaziu și liceu nu știu dacă în școala lor există un consilier școlar

Deși o parte dintre minori sunt zilnic expuși la violență în școală, familie sau pe stradă, patru din zece elevi din ciclul gimnazial și liceal nu știu dacă în unitatea lor de învățământ se află un consilier școlar cu care să poată vorbi dacă au nevoie, arată un alt sondaj realizat de World Vision România. 

În același timp, 37% dintre profesorii consultați de organizație se simt puțin sau deloc pregătiți să identifice copiii care sunt victime ale violențelor. Iar în cazul actelor de agresiune care se petrec chiar la școală, doar 45% consideră că „știu ce au de făcut”.

Soluții propuse de elevi: o platformă online unde pot fi reclamate cazurile de violență școlară

În acest context, Consiliul Consultativ al Copiilor din World Vision România, format din elevi cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, a venit cu o serie de propuneri pe care le-a înaintat anul acesta către Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului:

  1. Dezvoltarea unei platforme online unde copiii și părinții pot reclama un caz de abuz în școală. Aceasta platforma ar trebui să fie promovată și afișată în toate școlile din România, în mediul online și mass-media. După ce o reclamație este înregistrată în platformă, trebuie să existe un protocol de intervenție și soluționare a problemei semnalizate pentru a ajuta victima acelui abuz.
  2. Profesorii trebuie să fie pregătiți pentru a interveni în cazul unui abuz asupra unui elev, în școli. Conducerea școlii împreună cu Ministerul Educației trebuie să organizeze campanii de conștientizare cu privire la toate formele de abuz (sexual, fizic și verbal) și efectele acestuia – pentru profesori, părinți și elevi. Aceste campanii vor fi desfășurate în instituțiile de învățământ, dar și promovate în media, de către Ministerul Educației.
  3. Facilitarea colaborării și schimbului de bune practice dintre școli pentru combaterea și prevenirea abuzurilor.
  4. Desfășurarea orei de consiliere și dezvoltare personală (dirigenția) în școlile din România și pe parcursul liceului și reconfigurarea structurii manualului, care să se axeze pe nevoile actuale, informații despre abuz și despre identificarea acestuia în situații concrete.
  5. Consiliere de grup cu consilierul școlar (periodic), unde să se discute pe larg diferite probleme cu elevii, mai ales în cazul abuzurilor, de la care elevii să acumuleze mai multe cunoștințe, dar și să ajute la o mai bună înțelegere și comunicare între aceștia.
  6. Centralizarea tuturor măsurilor de protecție ale elevului într-un document oficial, prezent în instituțiile de învățământ din România, sub o forma prietenoasă și accesibilă pentru fiecare

SAVE – School Anti-Violence Ecosystem – finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici Comisia Europeană nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Despre World Vision România
World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România a ajutat peste 500.000 de copii și adulți, din aproape 500 de comunități situate în 18 județe.
Detalii la 
www.woldvision.ro și http://fb.com/WorldVisionRomania