Ștefaniei îi place atât de mult matematica, încât nu dorește ajutor la teme – chiar și atunci când greșeste, cere explicații pentru a rezolva singură

Într-o gospodărie izolată din județul Vâlcea se zărește un zâmbet timid, zâmbetul Ștefaniei. Locuiește aici împreună cu părinții, fratele mai mare și sora mai mică. Sursa lor principală de venit este un singur salariu, dar tatăl și mama se străduiesc să câștige venituri extra pentru a acoperi toate nevoile celor 3 copii.

Ștefania este clasa a treia, iar materia ei preferată este matematica. Mama ei povestește despre cum se ambiționează de fiecare dată să își facă singură temele, fără ajutor. Atunci când greșește totuși un exercițiu, preferă să ceară o mică explicație, ca mai apoi să corecteze singură.

Are un frate mai mare, în clasa a șasea, și o soră mai mică, de doar un an și jumătate pe nume Medeea. Mama a renunțat la serviciu după nașterea Ștefaniei, care are o fire mai sensibilă și pe care nu s-a îndurat să o lase singură. Acum, cu 3 copii, revenirea la serviciu nu mai este nicidecum o opțiune. Tatăl este momentan în concediu postnatal, dar banii primiți lună de lună nu le ajung nici pentru strictul necesar, așa că muncește cu ziua oriunde se ivește oportunitatea – lucrează pământul, curăță ogrăzi sau merge la greblat.

Pe lângă cei trei copii, mama se îngrijește și de animale – au păsări, porci și iepuri. Povestește cu recunoștință despre cum copiii cei mari o ajută la treburile din gospodărie când sunt în vacanță sau după școală. La fel și tatăl, atunci când îi rămâne un pic de timp. Locuiesc într-o comunitate destul de izolată, cel mai apropiat oraș fiind la peste 40 km distanță, dar au construit totul de la zero și au muncit mult pentru a pune pe picioare casa cu toate utilitățile necesare.

Școala din comunitate

La școala la care merge Ștefania se practică învățământul simultan. 23 copii, de clasa pregătitoare, a doua și a treia învață împreună sub îndrumarea aceleiași învățătoare. Tot aici a studiat în urmă cu câțiva ani și Andrei, fratele Ștefaniei, și primea, la fel ca sora lui acum, o masă caldă și ajutor la teme zi de zi prin programul Pâine și Mâine. Cu sprijinul primit prin intermediul proiectului, dar și cu susținerea constantă a părinților, Andrei a reușit să meargă mai departe cu studiul, la o altă școală, unde este acum în clasa a șasea.

Doamna învățătoare Mihaela îi cunoaște bine pe fiecare dintre ei și știe să jongleze cu activitățile astfel încât materia fiecărei clase să fie acoperită. Este recunoscătoare pentru cele două ore în plus oferite de programul Pâine și Mâine. Doar prin intermediul acestui timp extra poate aduce la zi fiecare copil care a rămas în urmă la o anumită materie.

Mama Ștefaniei vorbește despre răbdarea doamnei învățătoare, despre cât de atașată este de copii și cât de mult îi ajută calmul cu care le explică fiecare materie în parte. Tot ea povestește despre bucuria adusă de mesele oferite prin intermediul programului. Deși le pregătește mese calde copiilor și acasă, Ștefania este tare fericită atunci când are ocazia să mănânce ceva mai deosebit, precum pizza sau burgeri, la școală.

Cum poți ajuta

Pentru Ștefania, dar și alți copii din comunitățile defavorizate, programul Pâine și Mâine înseamnă nu doar timp de învățare și hrană de calitate, ci și șansa unui viitor mai bun, a unui mâine mai blând.

Ne poți ajuta să ducem mai departe această misiune prin susţinerea programului Pâine şi Mâine – printr-un SMS la 8844 cu textul PAINE (2 euro/ lună) sau donând orice sumă pe: https://worldvision.ro/implica-te/persoane-fizice/paine-si-maine/