Calea spre educație nu este întotdeauna ușoară: Mădălina și Mario merg zilnic câte 2 ore pe jos pentru a parcurge drumul până la școală

Într-un vârf de deal din județul Vâlcea locuiesc Mădălina și Mario, alături de mama și bunica lor, dar și cu străbunicul care nu a mai părăsit patul de câtva timp. Sunt frați, dar și cei mai buni prieteni și merg zi de zi împreună la școală, pe jos, timp de o oră pe un drum neasfaltat de pădure. Uneori, iarna în special, piciorușele lor se udă tare în ghetuțe de la drumul lung până la școală, dar mama lor are întotdeauna grijă să-i usuce înainte să răcească.

Mădălina are 7 ani și este în clasa pregătitoare, îi plac desenele cu animale,  găinile din curte și să meargă la școală. Fratele ei, Mario, are 5 ani și este încă la grădiniță. Cei doi se joacă cel mai des împreună, cu jucării improvizate – un pluș mic căruia îi fac baie într-o conservă mică și ruginită, o mașină primită de la tatăl lor căreia îi construiesc poduri și pasaje din țiglele care stau aruncate-n curte și din bucăți de gard uitate de părinți, peste care a trecut mult timp, dar și multe amintiri. Trăiesc într-o comunitate mică, dar izolată, din salariul tatălui, alocații și munca bunicii la câmp. Tatăl lor lucrează departe de casă, la Sibiu, astfel că petrec timp cu el doar în weekenduri.   

Le place să învețe, iar mama îi duce și îi aduce în fiecare zi de la școală. Nu au mijloace de transport în comun și nici posibilitatea financiară de a se muta, așadar merg de fiecare dată pe jos, prin pădure, până la școala aflată la aproximativ o oră distanță.

Școala cu învățământ simultan

La școala din comunitate se practică învățământul simultan. Alături de Mădălina, aici învață alți 22 de elevi aflați în 3 clase diferite: pregătitoare, clasa I și a II-a. Doamna Mihaela Bercu, învățătoarea lor, povestește despre provocările învățământului simultan – fiecare elev trebuie să primească atenția cuvenită și resursele necesare pentru nivelul de învățământ la care se află. Probabil tocmai acesta este motivul pentru care doamna Mihaela cunoaște atât de bine fiecare elev în parte, nivelul la care se află și nevoile sale. Despre Mădălina povestește cât de mult o pasionează artele vizuale, de la desenat și colorat până la decupat, lipit și modelat; are o fire creativă pe care o lasă să se exprime într-o varietate de forme și culori.  

Provocările after-school

Mama Mădălinei se implică în educația celor mici în măsura în care știe și poate, dar recunoaște că uneori este depășită de temele primite. Doamna învățătoare vorbește și ea despre dificultățile pe care le întâmpină părinții când vor să-i ajute pe copii la teme – metodele de învățare sunt în continuă schimbare, astfel că pentru mulți dintre ei este greu să țină pasul.

Școala face parte din programul Pâine și Mâine, un program prin care cei mici primesc o masă caldă la școală, iar apoi petrec încă două ore suplimentar, alături de învățătoare. În acest interval, se pot remedia problemele și lipsurile pe care fiecare copil în parte le are la clase. În plus, este o oportunitate foarte bună pentru ca elevii să lucreze în echipe – cei mici învață de la cei mari, iar cei mari învață să fie răbdători cu cei mici. În contextul studiului individual desfășurat de cei mai mulți copii în pandemie, lucrul în echipă este un exercițiu foarte important.  

Cele două ore extra oferă învățătoarei ocazia de a aduce fiecare copil în parte la zi cu materia, astfel încât să nu rămână în urmă. „Dacă pleacă șchiopătând de la școală, copiii vor șchiopăta până la final.”, înv. Mihaela Bercu.

O altă bucurie pentru copiii din programul „Pâine și Mâine” este masa caldă primită în fiecare zi. Doamna învățătoare vorbește despre cât de entuziasmați sunt în fiecare zi cei mici să afle ce vor primi la masă. Elevii ajung acasă cu temele gata făcute, masa luată și se pot bucura în voie de joacă și copilărie.

Cum poți ajuta

Pentru Mădălina și Mario, dar și alți copii din comunitățile defavorizate, programul „Pâine și Mâine” înseamnă nu doar timp de învățare și hrană de calitate, ci și șansa unui viitor mai bun, a unui mâine mai blând. Destul n-au avut destul!

Ne poți ajuta să ducem mai departe această misiune complet gratuit, în mai puțin de 1 minut. Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit și ajută-ne să le facem viitorul mai însorit! Neredirecționat, acest procent va ajunge la stat, unde nu ai vizibilitate asupra modului în care se gestionează banii. Într-un minut oferi 2 săptămâni de masă caldă și ajutor la teme pentru Mădălina, complet gratuit: https://bit.ly/3IyVPH5