World Vision România și Universitatea Babeș-Bolyai atrag atenția: Peste șase din zece absolvenți de liceu din medii defavorizate nu se înscriu la facultate. Opt din zece studenți din medii defavorizate se confruntă cu dificultăți materiale.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca & World Vision România lansează „Vreau la facultate– UBB&WVR Academy”

65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu se înscriu în învățământul superior, comparativ cu 35% din urban, arată un studiu UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării). În același timp, 80% dintre studenții veniți din comunități dezavantajate se confruntă cu dificultăți financiare în facultate, conform unui sondaj realizat de fundația World Vision România. 

Universitatea Babeș-Bolyai în parteneriat cu World Vision România lansează miercuri, 4 octombrie, proiectul-pilot „Vreau la facultate – UBB&WVR Academy”, prin care peste 100 de tineri din comunități vulnerabile vor fi sprijiniți să finalizeze studiile universitare și să facă performanță. Evenimentul va avea loc de la ora 11:00 și se va desfășura la sediul Rectoratului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Necesitatea proiectului vine pe fondul unei situații statistice îngrijorătoare referitoare la părăsirea timpurie a procesului educației.

Procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3 %) față de media Uniunii Europene de 41,2 %, potrivit ultimului raport Monitorul Educației și Formării realizat de Comisia Europeană. Una dintre cauzele invocate în raport este direct legată de nivelul scăzut de participare la sistemul universitar a tinerilor din mediile dezavantajate.

Ca să facă față cheltuielilor pentru facultate, 70% dintre elevii din anii terminali de liceu din medii defavorizateplănuiesc să muncească pe perioada studiilor, conform unui sondaj realizat de fundația World Vision România. Motivele invocate de tineri sunt:

• 78% dintre adolescenți sunt îngrijorați de nivelul tot mai ridicat al prețurilor;

• 34% dintre respondenți spun că familiile nu-i vor putea susține financiar la facultate;

• 14% se tem că nu vor găsi loc la cămin, iar costurile pentru o chirie sunt prea mari raportat la bugetele lor.

Drept consecință a acestor deprivări materiale, pentru unu din trei liceeni din medii defavorizate, din clasele XI – XIIunul dintre cele mai importante criterii în alegerea facultății este posibilitatea de a primi o bursă de studiu de la universitate.

Proiectul prin care 100 de studenți de la UBB vor fi sprijiniți să termine facultatea

Având în vedere această situație, Universitatea Babeș-Bolyai în parteneriat cu Fundația World Vision România lansează programul „Vreau la facultate”, prin care 100 de studenți din medii vulnerabile vor fi sprijiniți să finalizeze studiile universitare

Modelul proiectului este inspirat după programul Vreau în clasa a 9-a prin care, în prezent, 1.000 de adolescenți de la sate și din alte comunități vulnerabile sunt sprijiniți cu burse, activități de educație nonformală, mentorat și tabere de vară, ca să-și termine studiile liceale, dar și ca să se dezvolte profesional și personal.

Demararea proiectului Vreau la facultate – UBB &WVR Academy vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenții programului Vreau în clasa a 9-a din județul Cluj se îndreaptă către Universitatea Babeș-Bolyai.

Astfel, în perioada 2023-2026, studenții incluși în proiect vor beneficia, cu sprijinul donatorilor, deurmătoarele: un laptop sau un calculator pentru procesul de învățare și studiu, workshopuri tematice specifice vieții de student, un program de mentorat și orientare în carieră, acces la școli de vară și burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor minime pentru cămin și transport.

Universitatea Babeș-Bolyai pune accent pe suportul oferit studenților în avea reușite academice și pentru a absolvi cu succes studiile superioare. O serie de programe au oferit și până acum ghidaj studenților din anul I, și nu numai, prin consiliere în carieră și consiliere psihologică. Mai mult, universitatea aînființat Centrul de Învățare „StudHub tocmai cu scopul de a dezvolta competențele cheie ale studenților și de a-i pregăti astfel pentru piața muncii. Mă bucură enorm că aceste eforturi vor avea, începând cu acest an universitar, un partener de renume și cu experiență în mentoratul elevilor și tinerilor cei mai vulnerabili, în cazul cărora riscul de abandon este extrem de ridicat. Colaborarea cu World Vision România ne onorează și ne oferă posibilitatea să extindem serviciile noastrepentru a oferi acestor tineri, prin educație world-class,șansa de a-și atinge adevăratul potențial” a declarat prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai. 

Ne confruntăm cu o discrepanță alarmantă între dorința tinerilor din medii defavorizate de a urma studii universitare și resursele financiare pe care familiile lor le pot oferi. Prin intermediul Vreau la facultate – UBB&WVR Academy, ne propunem să oferim șansa tinerilor cu potențial din medii defavorizate să urmeze o facultateîn pofida greutăților financiare și a statusului familial. Ne onorează parteneriatul cu Universitatea BabeșBolyai, mai ales în contextul în care este în topul universităților căutate de către adolescenții absolvenți ai programului Vreau în clasa a9-a. Sperăm ca un număr cât mai mare de donatori individuali și companii să se alăture demersului nostru. Prin acest program academic, avem toată încrederea că vom putea vorbi de excelență prin incluziune și deperformanță prin echitate, a declarat Mihaela Nabar, director executiv fundația World Vision România.

Companiile și donatorii individuali care doresc să sprijine studenții din medii defavorizate pentru a termina facultatea o pot face aici https://worldvision.ro/implica-te/campanii/vreau-la-facultate/.

Costul minim, estimat de fundație, pentru sponsorizarea unui tânăr, astfel încât să-și acopere cheltuielile minimepentru cămin și transport este de 855 de lei/lună.

Despre Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 800.000 de copii și adulți, în aproape 800 de comunități din 40 județe.