Idealuri impuse și body shaming, două concepte contestate de tinerii care iau parte în programul derulat împreună cu Dove

Idealuri impuse și body shaming, două concepte contestate de tinerii care iau parte în programul derulat împreună cu Dove

Cum se privesc tinerii prin oglinda social media? Pentru adolescenții care provin din mediul rural, imaginile promovate în digital pot avea un impact imens asupra felului în care se văd pe ei înșiși.

Un studiu ne arată că peste 70% dintre fetele cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani evită să participe la activități cotidiene firești, întrucât se simt complexate că nu sunt suficient de deștepte sau de frumoase. Pe lângă acest lucru, 75% dintre adolescentele cu stima de sine scăzută se implică în activități periculoase (bullying, absenteism sau dezvoltă tulburări alimentare).

Pentru a combate acest fenomen, împreună cu Dove, derulăm proiectul ,,Ne încredem în educație”. Numai anul acesta am ajuns la 17.376 de adolescenți din 63 de școli. Tinerii au participat la 637 de sesiuni în 10 județe din Moldova și Oltenia, iar aproape 500 de profesori au fost la atelierele susținute în cadrul proiectului. Practic, i-am pregătit pentru a putea vorbi cu elevii despre încredere lor în ei înșiși.

Cele 10 județe în care se desfășoară proiectul sunt: Iasi, Vaslui, Neamt, Bacau, Botosani, Suceava, Dolj, Gorj, Mehedinti si Olt).

Ce spun profesorii și adolescenții:

“Din punctul meu de vedere, cursul a fost bine organizat, dar și de mare ajutor. În zilele noastre, body shaming-ul este prezent în multe dintre școlile din țară, iar copiii afectați nu au, de obicei, curajul să comunice cu un adult despre aceste lucruri. Cursul acesta a ajutat, din câte am observat eu, mulți dintre copiii afectați. Acest curs ar trebui promovat în mai multe instituții”, ne-a spus Paula, cadru didactic la Colegiul Național Ștefan Odobleja Severin.

,,Cursul are o influență pozitivă asupra fiecăruia dintre noi și ne face să privim cu alții ochi anumite aspecte, să conștientizăm că fiecare persoană este unică, ne face să înțelegem că ,,imperfecțiunile” noastre ne fac să fim perfecți!, a spus Gabriel, elev în clasa a X-a, într-un liceu din județul Dolj.

,,Programul Dove introdus in scoli ne-a oferit o dovada ca avem sansa la o educatie ca in occident. Am observat ca suntem importanti si meritam o dezvoltare armonioasa. Afland metode si motive ptr care ar trebui sa ne simtim mai bine cu noi insine, sa ne apreciem si sa ne bucuram de tot ce ne reprezinta, caci suntem speciali si minunati asa cum suntem!, ne spune și Eduard, elev în clasa a X-a, într-un alt liceu din Dolj.

Ne bucurăm că avem parteneri care de atâția ani vorbesc despre contestarea idealurilor impuse în media și că ÎMPREUNĂ putem ajuta atâția adeolscenți an de an.