Programul Pâine și Mâine: Gemenele dintr-o căbănuță care învață să viseze la un viitor mai bun 

Într-o căbănuță din lemn lucios, o femeie pe la 40 de ani adaugă ultimele legume într-o oală cu ciorbă care fierbe pe aragaz. Suntem într-un sat de munte, la zeci de km de orașul Cluj. Este aproape ora 12.00 și un soare hotărât pe cer. În curând, fetițele ei gemene, Daria și Larisa, vor ajunge flămânde de la școală. Mica bucătărie este plină de poze cu copilele de șapte ani. Ambele blonduțe și mereu zâmbitoare. 

‘’Le-am făcut târziu și tare greu mi-o fost. A fost foarte greu și cu sarcina, dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătoase. Când m-am întors din spital a început greul cel mai mare. Eram singură, străină în sat, eu de loc sunt din Arad. Soțul a trebuit să se întoarcă la muncă, iar eu am rămas cu doi bebeluși și soacra care e bolnavă, de abia umblă’’, povestește Maria.  

Fetițele au mers de la trei ani la grădiniță. ‘’Am zis să le duc de mici la grădiniță, chiar dacă mi-am auzit povești în sat că le-am dus ca să mă scap de ele. Le-am dus treptat, câte un pic în fiecare zi. S-au obișnuit mai greu cu colectivul, așa că până la urmă le-am dus patru ani la grădiniță. La început, se țineau de picioarele mele și plângeau să nu plec. Și eu plângeam când le auzeam, dar știam că așa e mai bine pentru ele’’, își mai amintește mama. 

Greutățile mamei care au rămas

Vremurile în care micuțele plângeau dacă se despărțeau de mama au trecut. Amândouă sunt acum în clasa pregătitoare și-și fac amici mult mai ușor. Dacă le întrebi cine sunt prietenele lor cele mai bune fiecare începe o listă lungă de nume de fete.  

În schimb, dificultățile financiare de zi cu zi ca să susțină educația fetelor au rămas prezente. ‘’Încercăm să ne descurcăm cum putem. Cu rechizitele, hainele, tot ce le trebuie la școală. Dar, fiind două, toate cheltuielile sunt duble. E mai greu. Momentan doar soțul lucrează. E mereu în deplasări, cu lucrări în construcții, la asfaltări, pe unde îl trimite firma. Iar eu o am pe soacra care e bolnavă și trebuie să o îngrijesc, dar am noroc totuși cu ea. Suntem cinci oameni în casă și doar un salar, e normal să avem multe cheltuieli. Nu pot să mă plâng, m-ar bate Dumnezeu. Le-a trebuit tablete pentru școală. Eu i-am zis (doamnei învățătoare) că n-am posibilitatea. N-au primit de la școală, așa că am făcut un efort și le-am cumpărat. Una eu, una nașa lor.’’ 

Chiar dacă sunt gemene, fetițele sunt foarte diferite. Daria se joacă cu păpușile, îi place să fie mereu aranjată și își dorește un cărucior pentru păpuși. Larisa este mai sportivă, mai curajoasă și aventuroasă. S-ar da toată ziua cu bicicleta și trotineta. Nu are frică de nimic.  

‘’Vara stăm aici în sat, fetele se joacă, se dau cu bicicletele. Singurul nostru concediu a fost anul trecut la bunicii din Arad. Nu ne-am permis să mergem la mare sau altundeva. Sper să reușim și anul acesta să ajungem măcar la Arad’’, mai spune Maria. 

Visul care s-a transmis către gemene

Femeia a terminat liceul, dar și-ar fi dorit să urmeze și o facultate. Îi plăcea să învețe însă, fiindcă a crescut într-o familie cu multe nevoi, a fost nevoită să lucreze ca să se poată întreține. ‘’De abia așteptam să mă angajez, să am și eu banii mei, să-mi cumpăr ce am nevoie. Părinții nu mă puteau întreține, aveam și eu nevoile mele. Mi-aș dori ca fetele mele să învețe și să ajungă undeva în viața asta. Una vrea să se facă doctoriță, cealaltă coafeză sau hairstylist- cum se spune astăzi.’’ 

Mama își ajută fetele cât poate la teme, dar știe că nu explică la fel de bine ca doamna învățătoare. În plus, nici nu are foarte mult timp. Să ai grijă de doi copii, o bunică bolnavă, o căsuță și o grădină, îți stoarce aproape tot timpul și energia. 

Ne dorim să venim în sprijinul Mariei și al fetițelor ei. Ajută-ne să le integrăm pe Daria și Larisa în programul Pâine și Mâine astfel încât să petreacă încă două ore, zilnic, la școală alături de doamna învățătoare. Asta după ce iau și o masă caldă tot în fiecare zi de școală.   

În prezent, prin acest program, sprijinim peste 1.400 de copii de la sate din clasele 0-IV. Ne poți ajuta să ducem mai departe această misiune prin susţinerea programului Pâine şi Mâine – printr-un SMS la 8844 cu textul PAINE (2 euro/ lună) sau donând orice sumă pe: https://worldvision.ro/implica-te/persoane-fizice/paine-si-maine/