Flori, mica prințesă dintr-un sat de câmpie, vrea să poată urmări ce citesc colegii ei 

O fetiță cu părul cu scurt încearcă să urmărească ce citesc colegii ei de clasă. Ține degetul arătător asupra cuvintelor, dar nu este sigură când aceștia au terminat de citit o frază sau când trec la următoarea. Dar fetița încearcă să țină pasul cu fiecare cuvânt până când doamna vine să o ajute.  

Flori are 9 ani și locuiește într-un sat secetos de câmpie, aproape de București. Fetița face parte din generația de copii care au început clasa I în plină de pandemie de Covid-19. La fel ca sute de mii de copii din toată țara, Flori a rămas în urmă cu cititul, scrisul și socotitul din cauza școlii online. Or, nu poți să înveți literele decât cu creionul în mână și cu învățătoarea lângă tine, au concluzionat specialiști din lumea întreagă. Primii pași în construirea literelor reprezintă doar una dintre experiențele de învățare în viața oricărui copil care nu poate fi suplinită la ora actuală de nicio tehnologie. 

Generația de la sat care a început clasa I în pandemie

Iar dacă nici părinții nu te pot ajuta fiindcă nici ei n-au decât maximum opt clase sau sunt toată ziua la muncă ca să pună o pâine pe masă, este imposibil să nu rămâi în urmă. Așa a fost și este cazul lui Flori. Așa s-a întâmplat și altor copii care n-au primit ajutor acasă pentru teme și pentru care școala online nu a putut să suplinească absența fizică a învățătoarei. 

Fetița s-a bucurat când s-a întors la școală după un an. În sfârșit, avea alți copii cu care să se joace în afară de frații săi care sunt șase la număr, dar de vârste diferite. Așa că joaca nu e la fel de distractivă ca la școală, unde toți au aceeași raportare la ideea de joacă datorită vârstei comune. Îi place și că învățătoarele o alintă uneori pe Flori că seamănă cu Prințesa Diana datorită tunsorii și culorii părului ca mierea.  

Un alt motiv pentru care micuța este recunoscătoare că s-a întors la școală: acum o are pe doamna Vichelmina lângă ea. În fiecare zi, învățătoarea petrece timp în plus cu ea față de majoritatea colegilor pentru a recupera la Română și la Matematică. 

Ce ar trebui să știe orice copil de vârsta lui Flori?

În clasa a III-a, conform programei școlare, un copil ar trebui să stăpânească înmulțirile, împărțirile, dar și să poată formula întrebări sau păreri despre un text citit. În realitate, din păcate, Flori încă învață să citească. 

În afară de Flori, învățătoarea Vichelmina mai are câțiva copii care sunt în urmă. Toți sunt din familii vulnerabile, care sunt crescuți doar de bunici sau ai căror părinți n-au școală și nici posibilitatea financiară de-a le asigura ajutor pentru teme. 

“Ne uităm la o generație de copii care a fost profund afectată de pandemie, pe lângă greutățile cu care se confruntau deja acasă: părinți plecați, dificultăți financiare etc. Singura soluție prin care îi putem sprijini pe acești copii este să le dedicăm mai mult din timpul nostru. Patru ore pentru o clasă cu 12 elevi, dintre care un sfert sunt mai în urmă, este greu de dus pentru orice învățător.

Programul Pâine și Mâine ne-ar da acest timp de care avem atât de mare nevoie ca să ne facem profesia mai bine în slujba tuturor copiilor. Două ore zilnic în plus pentru învățat înseamnă o șansă să nu abandoneze școala la gimnaziu sau imediat după. Înseamnă o șansă reală pentru ei să aibă măcar minimul de educație pentru a se decurca mai ușor decât părinții lor. Dacă un copil ajunge în clasa a V-a fără să înțeleagă un text citit sau fără să poată efectua operații matematice de bază, foarte greu îl mai recuperezi la gimnaziu”, a explicat învățătoarea Vichelmina Culiță.  

Cum o poți ajuta pe Flori

Ne dorim să o integrăm pe Flori și pe alți 100 de copii în programul Pâine și Mâine astfel încât să petreacă încă două ore, zilnic, la școală alături de doamna învățătoare, după ce iau masa caldă. În prezent, prin acest program, oferim pentru peste 1.400 de copii de la sate, clasele 0-IV, un program zilnic de afterschool cu masă caldă și două ore de ajutor la teme și alte lecții remediale. Ne poți ajuta să ducem mai departe această misiune prin susţinerea programului Pâine şi Mâine – printr-un SMS la 8844 cu textul PAINE (2 euro/ lună) sau donând orice sumă pe: https://worldvision.ro/implica-te/persoane-fizice/paine-si-maine/ .