În satul său, George are doar doi prieteni: bicicleta și pisica 

Un băiat blonduț se plimbă cu bicicleta roșie pe un deal cu case răsfirate. În satul său, de la marginea Clujului, George (7 ani) nu mai are alți copii de vârsta lui cu care să se joace. Raul, fratele său mai mare cu șase ani, are alți prieteni, de-o seamă cu el, care sunt la vale. Așa că prietenul său cel mai bun din sat rămâne bicicleta roșie. Cu ea cutreieră potecile, chiar și când sunt înnămolite după ploaie. Când obosește la finalul zilei, acasă îl așteaptă mama, tata și un pui de pisică pe care îl ține non-stop în brațe. 

Părinții fac tot ce le stă în putință ca băieții lor să ducă o viață mai bună. Își doresc “să lucreze la birou, să fie îmbrăcați modern”. Așa cum îi vede tatăl lor pe mulți dintre adulții din Cluj, când merge acolo să muncească pe șantiere în construcții. 

Ramona și soțul său încearcă cum pot să-și reîntrăgească speranțele, după o perioadă dificilă în familia lor. Să se repună pe picioare cu cheltuielile de zi cu zi. Să aibă grijă de cei doi copii.

În perioada ce-a trecut, mama a fost nevoită să renunțe la locul său de muncă în croitorie. “Făceam costume de baie, geci…am lucrat mult. Îmi plăcea ce lucram, aveam și stabilitate”, povestește Ramona cu o nostalgie care sclipește în ochii ei.  

Acum, ea și soțul ei muncesc zilnic la mica lor bucată de pământ unde cultivă legume. Ramona face și școala de șoferi, pentru că niciodată nu se știe când te poate ajuta să faci un ban în plus. În plus, în această perioadă grea încearcă să-și mențină mintea cât mai ocupată. 

Pentru părinți, alarma telefonului sună în fiecare dimineață la 05.30, iar pe George îl trezesc la ora 06.00 ca să meargă la școală. Tata este cel care merge cu el de mână până la stația de microbuz. Pentru că există o singură mașină care transportă copiii din mai multe sate către școală, șoferul trebuie să facă mai multe drumuri. Așa se face că George este unul dintre copiii care ajung primii la școală, dar pe el nu-l deranjează. La școală, îl va găsi din nou pe Vlăduț, prietenul lui cel mai bun. În afara școlii, cei doi copilași nu se pot juca fiindcă satele lor sunt prea îndepărtate.  

Ce este greu legat de școală, pentru George, sunt temele. Acasă nu are cine să-l ajute. Tata este la muncă, mama nu se descurcă, iar fratele mai mare are la rândul său nevoie de ajutor. 

Cum îl poți susține pe George la școală

Lui George îi place Matematica. Are o înclinație pentru a număra cu lejeritate în minte.  În schimb, îi este greu să citească, dar asta și pentru că are probleme cu un ochi. Din acest motiv “băiețelul are nevoie de mai multă atenție și ajutor”, ne explică învățătoarea lui. 

Ne dorim să-l sprijinim pe George să pătrundă în lumea fascinantă a cuvintelor, a poeziilor a poveștilor. Cu ajutorul unui minut oferit de tine, vrem să-l integrăm pe băiețel și pe alți 100 de copii de la sate în programul Pâine și Mâine prin care le oferim zilnic o masă caldă și două ore în plus cu doamna la școală pentru a-și face temele.