CV de bursieră Vreau în clasa a 9-a: Elevă, angajată, cântăreață și viitoare polițistă 

De la opt dimineața și până la prânz, adolescenta din fotografie este eleva Alexandra M. în clasa a XI-a la un liceu din Buzău. După școală, are două ore la dispoziție să fie adolescenta Alexandra: își face rapid temele, după care mai stă la o poveste cu prietenele pe social media. 

Apoi, își pune repede șorțul și o șapcă. Pentru următoarele patru ore ale serii, aceeași tânără de 17 ani devine ospătar la un fast-food din oraș. Noaptea e momentul ei preferat fiindcă are timp să viseze la ceea ce își dorește de fapt. Dar despre asta, mai târziu.  

Tânăra care călătorește către două visuri

Alexandra a fost nevoită să se angajeze ca să se poată susțină la liceu. Înainte locuia cu mama bolnavă și fratele ei de opt ani într-un sat aflat la mai bine de 30 de km de Buzău, dar naveta nu mai era o opțiune cu un astfel de program.  ”E obositor, dar trebuie să mă descurc”, spune ea fără nicio urmă de reproș.  

La fel ca multe tinere de liceu, după absolvire vrea să meargă la Academia de Poliție. E o dorință insuflată de bunicul ei de când era mică, chiar dacă nu mai e aici să o vadă în uniformă. În plus, e un job stabil.  

Dar pe măsură ce o descoși, afli că mai are o pasiune: muzica.  

Când avea 11 ani,  s-a înscris la cursuri de canto, dar programul școlii de la țară și cursurile din Buzău se suprapuneau. Din acest motiv, Alexandra ajungea prea rar sau era nevoită să meargă cu alte grupe de vârstă. A renunțat după doar două-trei luni, dar pasiunea a rămas acolo. În urmă cu vreo trei ani s-a reapucat de treabă. Pe negativul unei piese în engleză,  a scris propriile versuri, a înregistrat melodia și a trimis-o către un studio. Nu a avut ecoul dorit și recunoaște că nici ea nu a fost foarte mulțumită de rezultat pentru că piesa originală era cântată de un bărbat. Era prea grea pentru timbrul ei. Dar tânăra nu s-a lăsat. Cu ajutorul unui verișor care are echipamentele necesare a mai modificat-o puțin, au masterizat-o și la o primă postare pe TikTok Alexandra a făcut peste 50.000 de vizualizări. Asta îi dă încredere că într-o zi va deveni totuși cântăreață.  

Cum o sprijinim pe Alexandra

Ne bucurăm să putem contribui la visul Alexandrei și al altor sute de elevi din mediul rural cărora, din cauza lipsurilor materiale, le este mai greu să-și urmeze pasiunile și să-și dezvolte abilitățile. Adolescenta este susținută în programul Vreau în clasa a 9-a de partenerii de la Viva Credit, datorită cărora primește lunar o bursă pentru cheltuieli de bază legate de școală, cât și acces la activități de educație non-formală care să o pregătească mai bine pentru viitor. “Aceste activități m-au ajutat să mă dezvolt ca persoană. Să depășesc momente grele, să fiu mai puternică”, mărturisește Alexandra. 

Cel mai mult însă i-a plăcut în tabără pe care am organizat-o vara trecută. ”Am plecat de acolo plângând. Discuțiile pe care le-am avut cu colegii și cu voluntarii, prieteniile pe care le-am legat sunt de neuitat. Abia aștept să mai merg”, ne-a mai spus ea.