Andrei, băiatul care te ține de mână în timp ce învață cifrele și literele

“Astăzi am învățat ci-cifrele”, spune Andrei, 7 ani, în timp ce se joacă cu Bâlcu, cățelușul său. Când vorbește cu tine, vrea să facă încă ceva în același timp. La fel ca mulți alți copii, băiețelului dintr-un sat uitat din Ialomița îi este greu să se concentreze la o singură acțiune sau obiect. 

Însă dacă te arăți interesat de universul lui: de Marian, prietenul său cel mai bun de la școală, de creioanele lui colorate sau de clătitele pe care i le face bunica, te va ține strâns de mână. Așa se apropie el de oameni. Iar micuțul caută mereu apropiere și înțelegere, chiar dacă nu poate să trasmită prin cuvinte nevoile lui.

Bunica are grijă de cei trei frați

Andrei mai are doi frați: Ionuț, care are cinci ani și este la grădiniță, și Alin (13 ani), care este în clasa a V-a. Când bunica face clătite, cei trei băieți se întrec care mănâncă cel mai repede, iar Andrei iese mereu câștigător.  

Femeia de 63 de ani, cu basma și chipul ușor încrețit, este cea care are mai mereu grijă de copii, căci părinții sunt plecați la muncă: tatăl la o firmă de construcții, iar mama la câmp cu ziua. 

“Eu cum să mă descurc să-i ajut la teme, dacă nu știu carte? Școlile s-au schimbat tare. Eu nici nu mai am așa răbdare. E greu. Ăstalalt mare îl mai ajută pe Andrei la teme, dar și el… îl ajută cât poate”, explică bunica. 

Andrei ar avea nevoie de ajutor să citească și să pronunțe corect cuvintele care cuprind sunete mai complexe ca “gem”, “chei” sau “geam”. Alteori, băiețelul lungește prea mult vocalele sau are nevoie de ajutor ca să nu sară peste anumite consoane. Însă cel mai greu pentru micuț este tot la Matematică, ne-a spus chiar el. 

Cum îl poți susține pe Andrei la școală

Ne dorim să-l integrăm pe Andrei și pe alți 100 de copii în programul Pâine și Mâine astfel încât să petreacă încă două ore, zilnic, la școală alături de doamna învățătoare, după ce iau masa caldă. În prezent, prin acest program, oferim pentru peste 1.400 de copii de la sate, clasele 0-IV, un program zilnic de afterschool cu masă caldă și două ore de ajutor la teme și alte lecții remediale.   

Numele copiilor au fost schimbate pentru a le proteja identitatea.