Scrisori către Moș Crăciun: Melania spune că „bucuria vine pentru că cineva se gândește la tine” 

Dragă om bun, 

M-am tot gândit cum să încep scrisoarea asta. În timp ce mă plimbam pe străzi și vedeam decorațiunile de Crăciun, părinții și bunicii care deja încep să cumpere cadouri, m-am întrebat: oare pot găsi o definiție a Crăciunului în care să se regăsească toți oamenii?  Mi-am dat seama apoi că nu pot cuprinde în câteva cuvinte o sărbătoare care trezește atât de multe emoții. 

Crăciunul poate însemna multe lucruri pentru fiecare dintre noi, dar cred că există ceva comun: cu toții căutăm și oferim fericire. Prin timpul petrecut alături de familie sau de prieteni, prin păstrarea vie a lui Moș Crăciun pentru copiii mai mici, prin oferirea de cadouri pentru cei dragi, prin împodobirea bradului, de fapt cu toții ne dorim să creștem puțină fericire. Eu mă gândesc că fericirea este ca un copac. La fel cum el are nevoie de apă și de soare ca să crească, așa și fericirea are nevoie de oameni și de generozitate ca să se facă mai mare atât în sufletul nostru, cât și în ale celor de lângă noi. 

Bucuria e că cineva se gândește la tine  

Sunt sigură că, atunci când erai mic, ai fost și tu nemulțumit măcar o dată de cadoul pe care  ți l-a adus Moșul. Dar nu-i așa că îți trecea supărarea în următoarele cinci minute? Nu-i așa că acum ți-e drag și-ți vine să râzi când îți aduci aminte? Acum, că sunt mai matură, mă gândesc că nu cadourile în sine mi-au adus fericire, ci că le primeam. Faptul că, la fiecare Crăciun, cineva se gândea la mine. Fie că era Moșul, mama, tata, sora mea sau bunicii. 

Uneori mi se pare că uităm cum să dăruim fără să așteptăm nimic în schimb. Iar Crăciunul cred că este o perioadă în care ne reamintim asta, în care dorința de-ai face fericiți pe alții este mai puternică decât oricând. Și poate asta va fi ca un restart pentru a ajuta cu toții și în viitor. Eu cred că sprijinul pentru comunitățile uitate de lume ar trebui să ajungă nu doar în prag de sărbătoare, ci mereu când au nevoie. 

Dragă om bun, de Crăciun, cel mai frumos cadou pentru mine ar fi să vină Moș Crăciun și să-mi spună că am fost admisă la Academia Tehnică Militară Ferdinant I din București. Dar asta nu ține de magia Crăciunului, ci de cât mult muncesc eu și poate, acolo, de o mică șansă. Căci de muncit, te asigur că o fac din greu. 

Ce vreau să te rog însă, dacă poți, este să-l ajuți pe Moș Crăciun să ajungă la copiii de la sate. Nu contează cât de mare sau de mic este cadoul. Cum îți scriam și mai sus. Bucuria nu este despre un cadou, ci despre faptul că cineva se gândește la tine.   

Cu drag, 

Melania, clasa a XII-a din județul Dolj