Scrisori către Moș Crăciun: Mara spune că și copiii din satul ei vor jucării

Dragă Moș Crăciun, 

Această scrisoare poate că te va surprinde, pentru că știi că eu nu prea îți scriu. Așa că, te rog, ai puțină răbdare cu ea, așa cum ai cu toate scrisorile care ajung la tine. 

Luminițele multicolore s-au întors la mine în sat. Frigul s-a întors și el, deși nu țineam neapărat. Mi-am scos paltonul gros din dulap. E interesant cum o haină poate păstra mirosul tăios și curat al iernii, dar și al căldurii din magazinele aglomerate de Sărbători și al mamei (ei îi place să mă îmbrățișeze des). Am descoperit că nu mă mai încape, dar nu mi se pare o problemă. Cum eu am primit-o cu bucurie de la o prietenă, la fel o voi dărui și eu. În interiorul fiecărei haine sunt multe straturi de amintiri și-ar fi păcat să le arunci pe toate. Te rog, nu-ți face griji pentru pardesiu. Eu și mama ne descurcăm, așa că să ți-l tai de pe listă. 

Eu am o dorință: să iau notă mare la Evaluarea Națională. Dar asta nu prea are legătură cu Crăciunul sau cu tine, ci cu  portofoliile de studiu de care mă voi apuca în curând. Sunt practic niște fișe care mă ajută să învăț mai bine pentru examen, fiind mai organizate față de ce am scris în caiete. O să iau câteva foi și de la sora mea mai mare. Numai cele cu formule de geometrie, ca să nu avem probleme cu drepturile de autor.  

Bun. Deci ne-am lămurit că pentru mine nu vreau nimic, însă tot vreau să te rog ceva. Zilele trecute, în drum spre școală am auzit o fetiță care îi zicea alteia că de la Moș Crăciun nu vrea decât o pungă de portocale și sănătate pentru mami și tati. Nu știu dacă știe să scrie. Părea destul de mică și nu era îmbrăcată prea bine. Dar în cazul în care nu poate, te ocupi tu, te rog? 

Ca această fetiță sunt mulți copii de la mine din sat și din alte comunități defavorizate. Ei de multe ori nu se mai gândesc să ceară cadouri pentru că văd problemele oamenilor mari: că n-au suficiente lemne pentru foc în casele lor sau cum părinții pun de-o parte fiecare monedă de 50 de bani ca să ia pâine a doua zi. Mă impresionează să văd maturitatea acestor copii, dar în același timp mă gândesc că nu e drept să se gândească doar la greutăți. Și fetița de care ți-am zis are nevoie să se bucure de magia Crăciunului. Și ea merită să se bucure ca orice alt copil de jucării, de dulciuri sau de o carte cu povești. 

De Crăciunul acesta, îmi doresc ca toți copiii să fie doar copii. Si, dragă Moșule, încă ceva. Te rog mult, încearcă să verifici scrisoarea fiecărui copil. Știu ca tu întotdeauna ai intenții bune, dar probabil că unele dintre scrisorile care ajung la tine sunt traduse greșit ori mai pierd din litere și atunci primim altceva decât vrem. Câteodată mi se pare ca ești singurul om mare căruia ii pasa de ceea ce avem nevoie noi, copii. Apoi, îmi amintesc că ai multe ajutoare printre oamenii mari și încep să-mi recapăt speranța.  

    Îți mulțumesc ție și tuturor celor care încearcă să aducă un zâmbet tuturor copiilor, 

                                                        Mara, o  elevă de 14 ani dintr-un sat din Ialomița