World Vision România atrage atenţia că propunerea legislativă prin care se pot direcţiona 3,5% din impozitul pe venit către şcoli discriminează comunităţile vulnerabile.

World Vision România atrage atenţia că propunerea legislativă prin care se pot direcţiona 3,5% din impozitul pe venit către şcoli discriminează comunităţile vulnerabile.

Fundaţia a integrat în 2022 încă 100 de copii de la sate în programul Pâine și Mâine cu ajutorul oamenilor care au redirecționat  

București, 20 octombrie 2022. Fundaţia World Vision România atrage atenţia că propunerea legislativă prin care cetăţenii vor putea direcţiona 3,5% din impozitul pe venit către bugetul unei şcoli va adânci inechitatea dintre şcolile din oraşele mari, în care părinţii au posibilităţi financiare, şi şcolile de la sat, din comunităţile vulnerabile. Mai mult, scopul redistribuirii impozitului pe venit prin formulare de 3,5% este ca aceste fonduri să ajungă în sectorul privat, neguvernamental, nu tot în bugetul gestionat de către stat. În cazul în care modificarea legislativă propusă este aprobată, acest mecanism al redirecţionării impozitului de venit prin completarea formularului de 3,5% pierde scopul pentru care a fost creat.

În acest moment, Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal care conţine şi prevederea menţionată mai sus este înregistrată la Senat pentru dezbatere (B623/2022) şi aşteaptă punctul de vedere al Guvernului României şi avizele necesare pentru intrarea în procedură legislativă. Astfel, World Vision România solicită respingerea modificarea articolului 72, alineatului (8) al legii prin introducerea unităţilor de învăţământ pe lista entităţilor către care pot fi redirecţionaţi 3,5% din impozitul pe venit.

“Propunerea legislativă poate părea una benefică, însă dacă ne uităm cu atenţie realizăm că posibilitatea redirecţionării a 3,5% din venit către şcoli va aduce beneficii exact în cazurile şcolilor bune, din marile oraşe, acolo unde părinţii au salarii mari. În cazul copiilor pe care noi îi reprezentăm, copiii din familii vulnerabile, în care părinţii lucrează de cele mai multe ori cu ziua, şcolile vor rămâne cu un buget la fel de mic, ba chiar mai mic, deoarece organizaţiile care le pot ajuta nu vor mai avea fondurile din 3,5%. Şi un alt aspect foarte important: bugetul şcolii este parte din bugetul de stat, astfel că banii din impozit se vor întoarce în gestionarea statului, ceea ce face ca această redirecţionarea a fondurilor să-şi piardă principalul obiectiv.”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Unde sunt investiți banii redirecționați către World Vision România

Fundația World Vision România a reușit să integreze la început de an școlar încă 100 de copii în programul Pâine și Mâine, datorită oamenilor care au redirecționat 3,5% din impozitul pe venit. Prin acest program, copiii de la sate din clasele I-IV primesc zilnic la școală o masă caldă și două ore de ajutor pentru teme, cât și rechizite, îmbrăcăminte, echipamente digitale sau consiliere psihologică în funcție de nevoi. Totodată, părinții copiilor beneficiază de educație parentală, iar profesorii de programe de formare.

  •  

Din februarie și până în luna mai, organizația a desfășurat o campanie pentru colectarea de formulare de redirecționare a 3,5% din impozit. În această campanie, World Vision România a fost susținută de persoane publice și influenceri ca Tudor Chirilă, Teo Trandafir, Anca Serea, Moise Guran, Alina Ceușan sau Andreea Perju. Cu toții au promovat, prin canalele lor de comunicare, celor interesați de educația copiilor că pot redirecționa gratuit 3,5% din impozit pentru a susține educația elevilor de la sate.

Datorită banilor redirecționați, în anul școlar 2022-2023, fundația va putea să includă toate clasele de I-IV din Școala Gimnazială nr.1 Unirea, județul Călărași, adică aproximativ 100 de copii, majoritatea din familii în risc de sărăcie și excluziune socială. În total, doar prin programul Pâine și Mâine, World Vision România susține în prezent peste 1.400 de copii de la sate care învață în ciclul primar.

Județul Călărași este pe locul IV în clasamentul celor mai sărace județe, potrivit INS. Totodată, este și printre județele cu cele mai multe medii sub 5 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat.

„Ne dorim să ținem copiii cât mai mult în școală și să le putem asigura o educație de calitate, alături de siguranța fizică și psihologică atât de necesară formării unor viitori cetățeni activi și responsabili. La noi în comună, nivelul de dezvoltare economică şi socială este scăzut din cauza lipsei locurilor de muncă. Majoritatea locuitorilor se ocupă cu agricultura și pescuitul, dar numai la nivel de subzistență“, a declarat Moise Liviu, directorul Școlii Gimnaziale Nr.1 Unirea.

O altă provocare cu care se confruntă elevii din Școala Gimnazială nr.1 Unirea este absența părinților, mulți muncind în străinătate sau în afara localității. Astfel, în multe cazuri singurii adulți prezenți constant în viața copiilor sunt bunicii.

Câteva dintre rezultatele programului Pâine și Mâine:

  • Jumătate dintre școli raportează o prezență a copiilor de 99%, iar o treime de 100%;
  • 74% apreciază că prezența la școală a copiilor a crescut cu mai mult de 40%;
  • 85% dintre copii și-au îmbunătățit rezultatele la Matematică, iar 82% la Limba Română.

Despre programul Pâine și Mâine

Programul Pâine și Mâine al Fundației World Vision România a început în 2016 cu 213 copii. Șase ani mai târziu, numărul de copii susținuți a ajuns la peste 1400.

Prin acest program, copiii beneficiază de un pachet integrat de servicii pentru a-i încuraja să meargă la școală. Astfel, ei primesc zilnic o masă caldă și două ore remediale, dar și haine, încălțăminte, rechizite, echipamente digitale și consiliere psihologică în funcție de nevoi. Totodată, Pâine și Mâine include programe de formare pentru profesori, cât și activități de educație parentală  și consiliere psihologică pentru părinții din comunitățile dezavantajate. Nu în ultimul rând, copiii de la sate au ocazia să meargă în fiecare vară în tabere și excursii.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.