Andreea, fetița de la sat când a văzut prima dată marea: ”Sunt și pești în apă?!”

O fetiță blondă aleargă pe nisipul cald înspre Marea Neagră.  E prima oară când vede spuma albă a mării. E prima oară când simte cum valurile se opresc la picioarele ei. Fetița se apropie și mai mult de apă. Se pune în poziția de șezut, sperând că așa va simți și mai mult vibrația valurilor. Marea este blândă cu ea. Nu o mișcă decât puțin, ca și cum ar ști că trebuie să fie grijulie cu cea mică. Andreea nu a fost niciodată la mare până în această vară. 

Fetița a văzut prima dată marea

,,Cât de mare este și ce culoare frumoasă are! Sunt și pesti în apă?”, ne întreabă fetița de 10 ani. Minute în șir nu și-a putut desprinde privirea de la luciul infinit al apei.  Zâmbea ca și cum fiecare scoică, briză, fir de nisip și rază de soare o răsplătește pentru cât de puternică este ea. 

Aceeași copilă care acum un an era pe punctul de a abandona școala din cauza lipsurilor, căreia îi tremura mâna pe pix, anul acesta a terminat clasa a II-a și a făcut primele ei litere. Iar la începutul vacanței de vară, s-a bucurat alături de alți copii de la ea din sat de prima excursie la mare. 

La fel ca majoritatea copiilor de la sate din medii vulnerabile, Andreea și-a petrecut copilăria, inclusiv vacanțele de vară, doar în curtea casei, alături de mama și de cele trei surori. 

2 din 10 copii din comunitățile vulnerabile de la sate n-au nimic distractiv de făcut în timpul liber, și-atunci singura lor activitate pe timp de vară rămâne munca în curte sau la câmp.

Studiul „10 adevăruri despre vacanța de vară a copiilor din satele României“

Ajută-ne să ducem 400 de copii de la sate la prima bălăceală

Vara aceasta ne propunem să ducem cel puțin 400 de copii de la sate la bălăceală. Fie că vorbim de mare, bazin de înot, aquapark sau delfinariu. Ne poți sprijini cu 4 euro/lunar printr-un SMS la 8864 cu texul SPERANTA sau printr-o donație pe butonul de mai jos.