Evaluarea Națională la sate: Aproape 1 din 3 copii din mediul rural a luat sub 5 la examen

București, 23 iunie 2022: Copiii din mediul rural au luat de trei ori mai multe medii sub 5 la Evaluarea Națională față de cei din mediul urban. Aproape 1 din 3 copii de la sate n-a reușit să ia o medie peste 5. Comparativ, în mediul urban, 1 din 10 elevi nu a luat o notă peste 5. În același timp, elevii din orașe au luat de 10 ori mai multe medii de 10 față de copiii de la sat.

Diferențe semnificative se văd și în privința mediilor peste 9 între elevii din mediul urban și cei din mediul rural. În mediul urban, sunt de zece ori mai mulți elevi cu medii de 10 față de mediul rural. Mai mult, de șapte ori mai multe medii între 9,5 și 9,99.

Rezultatele din mediul rural și mediul urban: anul acesta versus anul trecut

Anul trecut, 37,43% dintre copii de la sate au luat sub 5 față de 14.35% din mediul urban. Așadar, se menține o diferență de circa 20% între elevi (în funcție de mediul de rezidență) față de anul trecut.

Tot anul acesta, elevii din rural au înregistrat de două ori mai multe medii între 5 și 5,49 comparativ cu elevii de la orașe. O diferență aproape dublă este și la notele între 5,5 și 5, 99.

Cauzele clivajului dintre rural și urban

„Din păcate, vedem aceleași diferențe, mari, ca în anii trecuți. Cel mai mare clivaj se vede la proba de Matematică, unde peste 36% dintre copiii de la sate au luat sub 5. Comparativ, în mediul urban 14% au obținut note sub acest prag. La Română, aproape unu din patru elevi de la sate nu au reușit să obțină o medie sub 5. Aceste cifre dureroase evidențiază mai multe probleme: elevii din mediile cele mai vulnerabile primesc prea puțin sprijin educațional acasă și la școală, avem foarte mulți adolescenți care n-au acces la resurse de bază precum rechizitele, iar școala rămâne neatractivă. Având în vedere că 40% dintre elevii care au participat la examen sunt din mediul rural, aceste rezultate ar trebui să fie de interes prioritar pentru toți decidenții din educație“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

„Este clar că în comunitățile vulnerabile este nevoie de măsuri integrate care să contribuie la creșterea calității educației. Asta presupune investiții în formarea profesorilor, în infrastructura fizică și digitală și implementarea unei metodologii unitare pentru a combate factorii de risc legați de abandonul școlar. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere că unul dintre efectele pandemiei a fost pierderile de învățare“, a mai explicat Mihaela Nabăr.

Potrivit datelor din ultimele rapoarte realizate de fundația World Vision România pe comunitățile cele mai vulnerabile din mediul rural:

  • Aproape jumătate dintre părinții care au copii în clasele V-VIII spun că le este greu să-i ajute cu lecțiile la matematică;
  • Pentru unu din cinci părinți de adolescenți, cel mai greu a fost să ofere sprijin la Limba Română;
  • 24%  dintre copii nu sunt ajutați de nimeni la teme;
  • 14% dintre părinții elevilor de gimnaziu spun că nu fac nimic dacă ai lor copii nu se descurcă la teme;
  • 47% dintre elevii spun că le place doar uneori sau nu le place niciodată;
  • Aproape o treime dintre profesori spun că proporția elevilor cu pierderi de învățare este între un sfert și o jumătate din totalul clasei;
  • Doar 67% dintre părinți susțin că profesorii folosesc metode atractive de predare;
  • 35% dintre adolescenți spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite și cărţi pentru școală.

Evaluarea Națională, prin ochii tinerilor din program

World Vision România a inclus în programul Vreau în clasa a 9-a 30 de copii de clasa a VIII-a. Pe lângă aceștia, alți peste 900 elevi de liceu sunt susținuți să continue studiile. Au parte de sesiuni de mentorat, meditații și sesiuni de orientare vocațională și dezvoltare personală.

Astăzi toți adolescenții așteptau cu sufletul la gură rezultatele. Mihai, bursier în cadrul programului Vreau în clasa a 9-a, ne-a scris. ,,Am luat 9,70 la română și 9,80 la matematică.”. Băiatul de 15 ani își dorește să ajungă dintr-un sat din Ialomița la liceu în București. Organizația World Vision România derulează campania , menită să îi ajute pe tinerii de la sat să-și atingă potențialul. Fiecare doritor poate dona prin SMS la 8845 cu textul LICEU (2 euro/lună) sau direct pe site-ul organizației: .

Peste 93 % dintre copiii susținuți prin programul Vreau în clasa a 9-a au luat peste 5 la Evaluarea Națională.

„La matematică a fost mai greu la examen față de simulare. La română mi s-a părut mai ușor față de simulare. Mă bucur că am reușit să iau la ambele note suficient de mari cât să mă asigur că am media necesară (8.04) pentru a intra la un liceu din București“, a afirmat Sara (14 ani), absolventă de clasa a VIII-a dintr-un sat din județul Ialomița.

„Am luat exact notele la care mă așteptam, conform baremului: 9,50 la Română și 8,45 la Matematică. Sunt foarte fericit că voi putea să intru la un liceu bun cu profil de Matematică-Informatică.“, ne-a spus și Vlad.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.