Împreună combatem analfabetismul! România este pe primele locuri în UE la analfabetismul digital și la cel legat de citire în rândul tinerilor, potrivit datelor internaționale. Prin proiectul „Brighter Futures- A chance for a better tomorrow”, aproape 1.600 de copii de la sate vor folosi calculatoare și cărți noi. Împreună cu Fundația Vodafone România și Technology_VOIS România am dotat 15 școli cu calculatoare și 16 școli cu cărți noi.
Profesoara Artemiza, despre cum e să predai Informatică fără calculatoare
Deși TIC-ul și Informatica au fost incluse ca discipline obligatorii pentru elevii de gimnaziu încă din 2017, infrastructura digitală din școli n-a fost adaptată în multe comunități vulnerabile. România se află pe ultimul loc din UE în privința competențelor digitale. Una dintre cauze este lipsa infrastructurii digitale din școli.
În comunitățile vulnerabile din cele patru județe (Ialomița, Călărasi, Buzău și Ilfov) unde am donat calculatoare, doar 34% dintre copii spun că au folosit dispozitive electronice la școală (înainte de dotările din cadrul proiectului).
„E ca și cum i-ai pregăti pe copii să devină tâmplari, fără să ai ciocane, lemne sau cuie. Așa este pentru profesori să predea TIC și informatică fără calculatoare sau pe calculatoare vechi”, explică profesoara de Informatică Artemiza Milea de la Școala Gimnazială Unirea, județul Călărași.
La începutul anului școlar, doamna Milea îi spunea hotărâtă noului director: „Te rog să-mi aduci calculatoare noi pentru că nu mă mai descurc cu copiii. Stau câte trei la un ecran. Și astea pe care le am, sunt epuizate moral”, își amintește râzând amar Liviu Moise, directorul școlii din satul Unirea. E genul de director care apreciază când colegii își exprimă cât mai sincer nevoile, iar apoi trece la treabă.
Începând din luna martie, împreună cu Fundația Vodafone România și Technology_VOIS România, am reușit să ducem calculatoare noi copiilor de la Școala Unirea, cât și din alte 14 școli din mediul rural.
„S-au bucurat enorm când le-au primit. Ei au vrut să le desfacă din cutii. Ei le-au instalat cu puțin ajutor de la doamna profesoară de informatică. Erau dezamăgiți că nu trebuie să instaleze și Windows-ul. Ei sunt curioși, vor să învețe tot ce ține de calculatoare“, mai explică directorul.
„Ne înghesuiam să vedem ce face colegul, acum fiecare cu calculatorul său“
„Vechiul laborator avea patru sau cinci calculatoare, și acelea vechi. Clasa noastră având 20 de elevi, ne înghesuiam doar ca să vedem ce face colegul. Nu aveam cum să lucrăm mai mulți la același calculator. Mă bucur mult că acum e fiecare cu calculatorul său“, spune Teodora, elevă în clasa a VIII-a într-o școală din județul Buzău.
„Copiii au fost tare bucuroși când am primit cele 30 de echipamente IT pentru laboratorul de informatică. Voluntarii Technology_VOIS ne-au ajutat să le montăm“, povestește și Dorina Crasnea, directorul Liceului Tehnologic Fierbinți-Târg din județul Ialomița.
„Îmi place să fac voluntariat. Să fiu de folos cuiva îmi dă o stare de bine, mă umple de energie. Iar experiența de la Fierbinți așa a fost: o zi frumoasă, însorită, în care m-am teleportat în anii de școală. Profesori, elevi, ore, recreație… și un laborator de informatică care a fost dotat. Am ajutat la instalarea calculatoarelor cu glume, voie bună și, la final, cu mulțumire în suflet.“-Simona Bratu, voluntar Tech_VOIS România pentru instalarea de echipamentele IT
„Am făcut voluntariat cu colegii mei de departament, a fost plăcut să ne vedem față în față, după doi ani de interacțiune online. Am demonstrat că putem fi o echipă și pe teren, făcând activități diferite de cele pe care le facem zilnic la muncă. Personalul școlii a fost foarte primitor, mereu pregătit să ne ajute în cazul în care era nevoie. Împreună am reușit să instalăm toate calculatoarele si să rearanjăm birourile. “– Andreea Diaconu, voluntar Tech_VOIS România pentru instalarea de echipamentele IT
Aducem lectura mai aproape de copii cu ajutorul cărților noi
Pe lângă calculatoare, școlile din mediul rural au nevoie și de cărți. Şase din zece şcoli nu au bibliotecă şcolară. În școlile unde există biblioteci, nu sunt suficiente cărți sau sunt prea vechi. Așa că tot prin proiectul Brighter Futures, am reușit alături de partenerii noștri să dotăm 16 biblioteci școlare cu manuale și culegeri noi.
„Prin donarea cărților ați reușit să aduceți lectura aproape de sufletele elevilor noștri. Iar nouă, profesorilor, ne-ați dat încredere că există oameni de bine care se gândesc permanent să asigure șanse egale tuturor elevilor la o educație de calitate”, spune Marilena Hoinaru, director al Școlii Gimnaziale Grivița din județul Ialomița.
Ce am reușit să realizăm în cinci luni de la demararea proiectului „Brighter Futures- A chance for a better tomorrow”:
-16 biblioteci școlare au fost dotate cu cărți si culegeri noi;
-15 școli au fost dotate cu 240 de calculatoare (complet echipate) și 11 imprimante.