Maria și Robert sunt frați și merg în fiecare zi împreună la Centrul de Zi din Bonțida. Inclusiv în vacanțele de vară stau mai mult prin curtea centrului, pentru că acolo au leagăne și tobogane, iar doamna Ioana îi supraveghează permanent. Asta le place aici, pentru că fac teme, mănâncă și se joacă. Lucruri pe care ar trebui să le facă acasă… Însă, uneori, la școală e mai bine ca acasă.
Doar că acasă, Maria și Robert mai au doi frați mai mici și bunicii care încearcă să-i întrețină. Mama e mai mult plecată. Uneori nici ei nu știu unde. Copiii s-au obișnuit fără ea. ,,Mai mult îmi e dor de tati, că mai pleacă în Germania. O să ne ia cu el acolo, dar acum s-a dus doar el”, spune Maria, în timp ce încearcă să rezolve tema la română.
Tatăl a fost dintotdeauna cel care a muncit, fie ca zilier, fie pe la diverse firme, pentru a întreține financiar familia, iar copiii, toți patru, sunt în grija bunicilor. Robi, fratele Mariei, e cu 2 ani mai mic și e mai neastâmpărat. Nesupravegheat, intră rapid în conflicte cu alți copii și se simte lipsa unei figuri autoritare.
,,Doamnă, vi-l las aici pentru că eu l-aș ajuta, dar cum dacă n-am făcut decât 3-4 clase?”
,,Așa era și Maria la început, dar a făcut mari progrese. Vin în fiecare zi la after school, pentru că aici au asigurată o masă caldă și are cine să îi ajute la teme”. De ce e atât de important? Pentru că, la fel ca în cazul multor copii din mediul rural, bunicii, uneori nici părinții, nu au școală și, chiar dacă ar vrea, nu îi pot ajuta pe cei mici. ,,Sunt părinți care vin și ne spun, doamnă, vi-l las aici pentru că eu l-aș ajuta, dar cum dacă n-am făcut decât 3-4 clase?”, spune doamna Ioana.
Ei sunt doar 2 dintre cei 1.300 de copii pe care programul Pâine și Mâine îi ajută să meargă mai departe și să-și continue studiile în ciuda dificultăților de acasă. Împreună cu tine, putem să îi ajutăm și pe frații Mariei, dar și pe alți copii din mediul rural care au nevoie de noi. Cum? Donează pentru o masă caldă și ore de educație remedială pentru copiii de la sate.