Ce înseamnă tabere de vară pentru copii? Învățătorul Beraru: „Este o evadare. Acolo, ei pot fi doar copii“

Pandemia nu a cauzat doar pierderi de învățare pentru copii, arată datele noastre. Cei mici au fost profund afectați și de problemele părinților: de la certuri și violențe fizice ale căror frecvență a crescut de zece ori în ultimii doi la lipsa unui loc de muncă și scăderea veniturilor din alte cauze. Mai mult ca oricând, copiii din mediile vulnerabile au nevoie, măcar uneori, să fie doar copii. Să se joace, să râdă și să exploreze noi lumi. Pentru un copil de la sat, o excursie nu reprezintă doar o distracție, ci și o șansă de a evada de problemele de acasă, ne explică învățătorul Nicușor Beraru. Asta încercăm să facem prin tabere de vară pentru copiii din Pâine și Mâine

Îi poți ajuta și tu să aibă experiențe diferite. Donează .

„Unde să-i ducem pe copii să ne pomenească toată vara? Să cadă lați de oboseală, iar când se întorc în sat să se laude la toți vecinii?’’, vorbeam cu echipa World Vision din Vaslui anul trecut pe vremea asta. 

Ne-am hotărât pentru Lacul Rosu și Cheie Bicazului. Avea să fie o excursie „greuță“ pentru niște copilași care n-au mai ieșit din satul lor. Mai bine de jumătate dintre ei au văzut doar orașul Negrești (la cinci kilometri de sat). Restul au mers maximum până la Vaslui (la 30 km), când părinții îi luau că aveau treabă în oraș.  

„Domnu, vrem să vedem“ 

Când am ajuns la destinație, copiii erau în extaz. Au văzut crestele munților doar în cărți, pe videoproiectorul din clasă sau pe Youtube. „Domnu, vrem să vedem floarea de colț. Domnu, vrem să vedem capra neagră’’. Numai așa făceau copiii.  

În această excursie, mulți au intrat pentru prima dată într-un restaurant. Chicoteau de bucurie, era ceva cu totul nou pentru ei.  

Viața lor din sat este foarte modestă și cu multe greutăți. În clasa mea, am doi frați care provin dintr-o familie cu nouă frați, deci 11 persoane în casă. Într-o zi, mă întâlnesc cu tatăl lor la magazinul din sat. Voia ceva dulce pentru copii. Nu-și permitea să ia ciocolată pentru toți, asa că a cumpărat o cutie din cele mai ieftine napolitane, la vrac, ca să ajungă la toată lumea.   

Copiii simt problemele familiei. Simt toate îngrijorările părinților. Aud discuțiile din casă despre lipsa de bani certurile…aud și văd tot. 

Pentru copiii vulnerabili, o excursie nu este doar un prilej de distracție și de explorare. Este o evadare. Acolo, ei pot fi doar copii. 

Donează aici pentru ca cei mici să aibă o vară de neuitat.

De șase ani ajutăm copiii din satele României să nu abandoneze școala și să le arătăm noi lumi. În prezent, sprijinim peste 1300 de elevi prin programul Pâine și Mâine. Ce le oferim? O masă caldă la școală, două ore de sprijin pentru teme și ore remediale, acces la tabere de vară pentru copii și alte activități de educație non-formală, dar și rechizite sau echipamente digitale în funcție de nevoile lor. În 2022 vrem să-i ajutăm să ajungă să vadă epntru prima oară marea… sau să ajungă pentru prima oară într-un aquapark. Sau doar să aibă parte de-o bălăceală alături de colegii lor.