Iulia (16 ani) este o tânără cu ochii mari și părul lung. Un fel de Cosânzeană modernă. Tânăra este în clasa a X-a la un liceu tehnologic dintr-un mic oraș din județul Ialomița. Învață la specializarea Protecția Mediului. „Fac multă fizică, chimie și matematică. La Matematică îmi este mai greu. Pentru materia asta m-am înscris la meditații în programul Vreau în clasa a 9-a. De abia aștept să încep pregătirea“, ne-a spus Alina zâmbind cu tot chipul.
Ar fi vrut să meargă la alt liceu, mai aproape de casă, astfel încât să ajungă la ore cu trenul care circulă des. Din păcate, însă, în contextul învățării online din pandemie, notele ei de la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a au fost puțin mai mici decât s-ar fi așteptat.
„Unele lecții nu le-am făcut deloc sau le-am făcut foarte puțin, pentru că online ne conectam destul de greu toți colegii. De exemplu, prin Baltagul, care e materie de examen, de abia am trecut. La matematică, la fel. Unele lecții nu le-am făcut deloc“.
Iulia nu este o excepție, ci încă unul dintre miliardele de tineri la nivel global care au avut pierderi de învățare pe fondul crizei din ultimii doi ani.
La liceul unde a intrat, Iulia nu poate să ajungă de acasă decât cu maxi-taxi-ul. Zilnic face 30 de kilometri dus-întors. Marțea trebuie să plece de la școală cu oră înainte de terminarea programului ca să nu piardă mașina. Dacă o pierde pe cea de la două după-amiaza, următoarea mai vine la șase seara.
Dar profesoara de la care lipsește înțelege situația Iuliei și a altor doi colegi care locuiesc în același sat. Drept urmare, recuperează cu acești copii în următoarea zi. „Îmi pare tare rău că trebuie să lipsesc, dar e bine că avem o profesoară înțelegătoare și recuperează cu noi“, măturisește tânăra.
Pe de altă parte, Iulia se gândește că poate a fost mai bine să intre la acest liceu. „Științele exacte sunt mai de viitor. Te poți angaja în mai multe locuri“, crede fata.
Mama care s-a întors la școală
Pentru viitor are deocamdată două opțiuni: fie să studieze domeniul mai departe la facultate și să se angajeze la o instituție de stat care se preocupă cu protecția mediului, fie să facă cursuri de calificare ca să se angajeze într-un salon de beauty.
„Pentru mine este foarte important să termin școala. Mă uit și la mama care, la aproape 40 de ani, s-a întors la școală prin programul A Doua Șansă. Mama ne-a crescut singură pe mine și pe fratele meu și mereu ne spune că școala este importantă ca să ne putem descurca mai ușor decât ea“, ne-a mai spus fata în timp ce ne arată mândră o poză cu toată familia.
Pe lângă meditațiile la Matematică care îi vor fi asigurate prin programul Vreau în clasa a 9-a, Iulia participă la activitățile lunare de educație non-formală. „Cel mai mult mi-a plăcut o activitate cu copacul vieții, unde a trebuit să vorbim despre pasiunile noastre“, mai povestește Iulia. În plus, prin bursa din program pe care i-o oferim, fata poate să-și acopere cheltuielile pentru max-taxi, rechizite și îmbrăcăminte.
Avem încredere că în Iulia și în toți copiii din mediul rural că își pot îndeplini visurile. Te rugăm să ai și tu.