Cum arată școala românească pentru un copil ucrainean de 12 ani? Ilya: „O idee foarte bună să folosim tablete“

Ilya (12 ani) era un elev obișnuit, în clasa a VI-a, până să fie prins într-o tragedie pentru care mai ales copiii n-au nicio vină. De două săptămâni a părăsit Ucraina și se află în România împreună cu mama, bunica și cei doi frați mai mici. Viktoria are șase ani, iar Viktor opt ani. Cum arată școala românească pentru un copil ucrainean de 12 ani?

Ilya și frații săi continuă să învețe, indiferent de situație. Acum, merg împreună la Școala Gimnazială Prejmer (județul Brașov), una dintre unitățile de învățământ în care desfășurăm programul Școala din Valiză alături de Fundația Vodafone România. Felicia Andrași, administratorul adăpostului unde locuiește familia, i-a ajutat cu procesul înscrierii. Ea lucrează și la școală ca profesoară de limba engleză. 

Mama și copiii care fac eforturi să învețe limba română 

,,Mulțumesc lui Dumnezeu că doamna Felicia ne-a înscris la școală. Vorbesc în engleză la școală. Când nu înteleg, folosesc Google Translate. Copiii de aici ne-au primit foarte bine“, spune Ilya.

În România, cel mai mult îi place ora de Limba Română și să participe la clubul de șah. În Ucraina, cel mai mult  îmi plăceau lecturile de la ora de Limba Ucraineană și orele de Literatură Străină. 

Nu doar copiii încearcă să învețe limba română, ci si adulții. ,,Încerc sa rețin cuvinte în română. Sper ca perioada aceasta dificilă pentru Ucraina se va termina și ne vom întoarce acasă. În România este foarte bine, oamenii sunt prietenoși, dar acasă este mai bine. Îmi doresc ca lumea să aibă pace și înțelegere”, spune Ileana, mama celor trei copii.  

Cum ridică mâna la ore copiii din Ucraina 

„În Ucraina, copiii ridică toate degetele de la o mână când vor să răspundă. În România, ridică doar două. La noi, copiii nu primesc mâncare de la școală, ci ne luam de acasă”, povestește Ilya despre diferențele dintre cele două sisteme de învățământ.  

Legăturile nu se pierd, chiar și despărțiți de război. Mulți dintre prietenii lui Ilya au rămas în Ucraina. Însă băiatul se bucură că măcar poate vorbi cu ei la telefon.  

Ilya continuă să învețe, indiferent de vremuri 

În plus, Ilya a reușit deja să-și facă prieteni și în România. Ne-a spus că primește doar mesaje frumoase de la colegii lui de clasă.  

Ilya a fost înscris și în „Școala din valiză“, program prin care creștem competențele digitale ale copiilor și profesorilor din mediul rural. 

Mi se pare o idee foarte bună să folosim tablete la școală. Profesorii folosesc tablete în Ucraina, în special la orele elevilor din clasele primare, la orele de Explorare a lumii, Muzică, Matematică”, ne spune Ilya. 

***

Zi de zi, suntem prezenți unde e nevoie de noi. Am instalat corturi prietenoase pentru copii în apropierea granițelor din Siret și Albița. Am trimis transporturi cu alimente, produce igienico-sanitare, obiecte de cazarmament și mașini de spălat către Ucraina și ajutăm constant adăposturile din Iași, Cluj și București. Ajută-ne să fim în continuare alături de copiii și mamele din Ucraina. Următoarea etapă a intervenției noastre va fi pentru integrarea lor în școala și societatea românească.