Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul

Îi oferă informații adevărate, dar puțin detaliate copilului ei despre situația din Ucraina, nu îi arată clipuri din social media, încearcă să rămână pozitivă și nu vorbește urât despre oamenii din Rusia – acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care le face Yuliya, o mamă ucraineană pentru a-și proteja copilul în vârstă de opt ani cu care de aproximativ zece zile locuiește într-un adăpost din București.

Cea ce o ajută cel mai mult pe Yuliya să se liniștească acum este să afle vești bune de la rudele rămăse la Kiev, orașul din care provine și ea.

Yuliya, mama ucraineană: Nu este un popor mai rău și unul mai bun, ci toți suntem egali

“Băiatul bineînțeles că mă întreabă ce se întâmplă, dar am decis să nu îl informez oferindu-i foarte multe detalii exacte, am încercat să fiu pozitivă și să nu îi arăt clipurile video care circulă acum prin social media. Cred că ei ar trebui să aibă o copilărie blândă, fără războaie, dar uneori băiatul mai aude ce vorbesc la telefon cu adultii. Eu ascult ce spun psihologii ucraineni despre cum ar trebui să vorbesc cu copilul. Aș sfătui mamele din Ucraina șă nu învețe copiii de rău, să nu îi zicem unui copil că un popor este mai rău decât altul chiar dacă acum Rusia duce acum acest război cu Ucraina. Trebuie să fim prieteni mereu pentru că pacea în lume va fi atunci când cu totii vom fi prieteni și ne vom înțelege bine. Nu este un popor mai rău și unul mai bun, ci toți suntem egali”, a explicat Yuliya, o mamă ucraineană care locuiește într-un adăpost din București alături de băiețelul ei în vârstă de opt ani, în cadrul unui eveniment organizat de World Vision România.

La evenimentul online au participat Yuliya – o mamă ucraineană, Anca Sînă Serea –  ambasador World Vision România, voluntar pentru refugiații ucraineni și mamă a șase copii, Elena Sava – psiholog World Vision România și Daria Tarlapan – translator.

Evenimentul a fost moderat de Anca Sînă Serea și poate fi urmărit accesând acest link: https://www.facebook.com/WorldVisionRomania/videos/678073943315809.

De la începutul conflictului din Ucraina suntem alături de familiile care trec prin această perioadă extrem de dificilă. Fii și tu alături de ei.