Cosmina, din școala cu doar 12 copii: „Pentru oricine are timp să-mi citească povestea“

Pentru oricine are timp să-mi citească povestea: Sunt Cosmina, am 11 ani și sunt în clasa IV-a. În școala mea suntem doar 12 copii:  doi în clasa I, trei în a II-a, trei în a III-a și patru în clasa a IV-a: eu, fratele meu geamăn Gabriel și încă doi colegi. Cu toții învățăm cu doamna în aceeași clasă. Ea ne-a împărțit în patru grupe și vine, pe rând, la fiecare să ne ajute. Mie cel mai greu îmi este la împărțiri, alte fetițe încă învață literele. Dar doamna are grijă de toți: să facem temele și să fim cuminți. La școală, îmi place și că primim mâncare caldă și ne distrăm. În pauză, desenez sau mă joc de-a prinselea cu ceilalți copii în curte.

Eu și Gabriel locuim în satul vecin, pe un deal. E satul unde nu mai sunt alți copii. Iar fără prieteni aproape de casă, multe lucruri nu se întâmplă la noi aici. Ca să ajungem la școală, trebuie să coborâm dealul pe un drum șerpuit și abrupt tare. Mergem pe jos 5 km dus-întors.

Tata și frații mai mari, Mirel, 23 de ani și Alin, 22 de ani, merg la oraș să lucreze. În construcții, atunci când se găsește de lucru. Mama are grijă de casă și de păsări, iar eu și frații mei dăm mâncare la porumbei. Îmi place să-i privesc cum zboară peste casă, până în vale, și apoi se pierd pe cer până nu îi mai vedem peste deal. Peste deal este și școala mea.

Poate poți să mă ajuți….

Să mai merg la şcoală în continuare ca să fac bine la Matematică.

Să am pacheţel la şcoală în fiecare zi, că tare mult îmi place.

Să termin clasa a IV-a și după să merg şi mai departe. La școala mare din comună.

Cu drag,

Cosmina, 11 ani, clasa a IV-a

***

Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit și ajută alți copii ca Alina să rămână în școală, să aibă o masă caldă zilnic și ajutor atunci când dau de greu la română sau la matematică. De 5 ani sprijinim copiii de la sate, din clasele 0-V, să nu abandoneze școala prin programul Pâine și Mâine. O generație am crescut-o deja. În prezent, sprijinim peste 1300 de copii, iar acum vrem să mai ajungem, împreună cu tine, la încă 100 de copii.

Cosmina și Gabriel, fratele ei geamăn