Învățătorul din Vaslui care a crescut zeci de copii în Pâine și Mâine: Alina vorbea peltic, acum ia Foarte Bine

Învățătorul din Vaslui care a crescut zeci de copii în Pâine și Mâine: „Alina vorbea peltic, acum ia Foarte Bine“. Mărturia lui Nicușor Beraru, dascăl la școala din satul Cioatele, despre impactul programului Pâine și Mâine:

Acum șase ani, mi-a venit în clasa pregătitoare Alina. Era o fetiță super timidă. Poate și din cauză că vorbea peltic. Pronunța mai greu „r“, „s“, „l“ și alte consoane. Era printre ultimii elevi din clasă la citit și socotit. Acasă nu are cine să o ajute la teme. Părinții ei n-au făcut multă școală. Mama are grijă de toți cei cinci copii, iar tatăl este plecat zilnic la muncă în construcții. Șapte membri, Alina cu frații și părinții ei, trăiesc în două camere. 

După primii doi ani în programul Pâine și Mâine, fetița a ajuns de la media „Suficient“ la Matematică și Limba Română la „Foarte Bine“. Alina este acum în clasa a V-a. Mă mai întâlnesc cu ea și cu părinții ei prin sat. Este ambițioasă și acum, pentru că a văzut că poate. 🙂 

Timiditatea copiilor de la țară

Cum programa școlară este stufoasă, copiii nu prind mereu din prima. Când îi întreb: „Ați înțeles?“, toți zic „da“, dar cu capul plecat. La sat, copiii sunt mai rușinoși. E timiditatea de la țară. Le este frică să zică altfel de teamă să nu fie judecați că n-au fost atenți sau că nu sunt suficient de buni. Dar eu la programul Pâine și Mâine, pe care îl facem după ore, stau cu fiecare în parte și văd exact unde nu au înțeles. Apoi, stăm împreună și lucrăm suplimentar. 

De când avem acest program în școală, este bătălie între copii. Care pe care să fie mai activi. Cer explicații, ridică mâna. Au mai multă încredere în ei.  Asta poți realiza ca dascăl doar dacă stai suplimentar cu copiii: să îi ajuți la teme și la tot ce nu știu, zi de zi.  

Tot în timpul programului Pâine și Mâine, facem tot felul de jocuri de cultură generală. De exemplu, ei sunt înnebuniți după Țomapan. Așa învață în fiecare zi cuvinte noi. 

Singura masă caldă

Și masa caldă pe care o servesc la școală este tare importantă pentru ei. Pentru unii dintre copiii mei, prânzul de la școală este singura lor masă caldă din acea zi. Le place tare mult mâncarea, mai ales că vine de la cel mai bun restaurant din Vaslui. Când mănâncă supe cremă sau paste, chiar este ceva special pentru ei. Copiii nu mănâncă așa ceva la ei acasă. Așa am avut ocazia să-i învăț în practică: să se spele pe mâini înainte să mănânce, să stea frumos la masă, să mânânce corect cu tacâmurile și apoi să strângă

Am avut în clasa pregătitoare un copil mai firav și mic de statură. Maică-sa m-a avertizat: „O să aveți probleme cu el că nu mănâncă decât păcălit.’’ Dar să știți că băiatul mănâncă. Nu mai mult de câteva guri, dar mănâncă de poftă și de drag că și colegii lui o fac. Sunt toți acolo, la grămadă. Și-atunci e altfel pentru ei și când mănâncă, și când învață, pentru că sunt împreună. 😊 

Cum poți ajuta copiii de la sate, gratuit, în doar două minute?

***

Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit și ajută alți copii ca Alina să rămână în școală, să aibă o masă caldă zilnic și ajutor atunci când dau de greu la română sau la matematică. De 5 ani sprijinim copiii de la sate, din clasele 0-V, să nu abandoneze școala. O generație am crescut-o deja. În prezent, sprijinim peste 1300 de copii, iar acum vrem să mai ajungem, împreună cu tine, la încă 100 de copii.